Çalışanın aklı ücretinde

Çalışanın aklı ücretinde

Çalışanların işe ilişkin sorunlarının başını ücretle ilgili uygulamalar çekiyor.

Çalışanın aklı ücretinde
16px
24px
21.03.2013 15:36
ABONE OLgoogle

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Yaşam Memnuniyeti Araştırması'nda kamu ve özel sektörde çalışanların işe ilişkin yaşadığı sorunlar ele alındı. Çalışanların dile getirdiği sorunlar ise 4 ana başlık altında değerlendirildi. Çalışanlar için en büyük sorun iş yerindeki ücret uygulamaları oldu. Çalışanların yarısına yakını ücret miktarı konusunda sorun yaşadığını ifade etti. Aldığı ücret nedeniyle sorun yaşadığını belirtenlerin oranı yüzde 47,6'yı buldu.

Ücretler arası farklılık da en fazla dile getirilen sorunlar arasında ikinci sırada yer aldı. Ücretler arası farklılığı sorun olarak gösterenlerin oranı yüzde 36,7 oldu.
Ücretle ilgili sorunları, çalışma koşullarına ilişkin şikayetler izledi. Çalışanların yüzde 31,1'i çalışma koşulları nedeniyle sorun yaşıyor.
İdari konulara ilişkin sorunlar ise yüzde 14,4'lük oranla son sırada geliyor.
 
Kamuda çalışanlar daha dertli
 
Araştırmaya göre, kamuda çalışanlar özel sektörde çalışanlara göre daha fazla sorun yaşıyor. Tüm sorun alanlarında kamuda çalışanlarının oranı özel sektörde çalışanları geride bırakıyor.
Ücret miktarını sorun olarak görenlerin oranı kamuda çalışanlar arasında yüzde 49,9'a çıkarken, özel sektörde çalışanlarda bu oran yüzde 47'ye geriliyor.
Ücretler arası farklılık nedeniyle yaşanan sorunlar kamuda çalışanlar arasında yüzde 39,4'ü bulurken, bu oran özel sektörde çalışanlarda yüzde 36,1'de kaldı.
Çalışma koşullarına bakıldığında aradaki fark biraz daha açılıyor. Kamuda çalışanlar arasında çalışma koşullarından yakınanların oranı yüzde 35,1 olarak gerçekleşirken, özel sektörde çalışanlar açısından bu oran yüzde 29,7 oldu.
İdari konulardan kaynaklı sorunlar, kamuda çalışanların yüzde 18,2'si, özel sektörde çalışanların yüzde 13,2'si tarafından ifade edildi.
Yaşam Memnuniyeti Araştırması'nın kamu ve özel sektörde çalışanların işe ilişkin sorunlarıyla ilgili sonuçları şöyle:
 
Ortalama (yüzde) Kamuda çalışanlar (yüzde) Özelde çalışanlar (yüzde)
Ücret miktarı 47,6 49,9 47
Ücretler arası farklılık 36,7 39,4 36,1
Çalışma koşulları 31,1 35,1 29,7
İdari konular 14,4 18,2 13,2

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde