Çalık, 1 lira kira ile vakıf mallarını aldı

Çalık, 1 lira kira ile vakıf mallarını aldı

Beyoğlu’ndaki gayrimenkuller yıllığı 1 TL’den 99 yıllığına GAP inşaat’a verilmesine vakıf evlatları isyan etti.

Çalık, 1 lira kira ile vakıf mallarını aldı
16px
24px
02.07.2015 07:28
ABONE OLgoogle
Vakıf evlatları hamallık yaparken, binaları yıllık 1 TL’den 99 yıllığına Ahmet Çalık’a ait GAP inşaat’a verildi. Firma bölgede Tarlabaşı 360 adlı projenin yapımına devam ediyor.

Babüssade Ağası Malatyalı İsmail Ağa Vakfı’na ait Beyoğlu’ndaki gayrimenkuller yıllığı 1 TL’den 99 yıllığına GAP inşaat’a verilmesine vakıf evlatları isyan etti. Vakıf evladı Ahmet Burhanettin Bilgili,”Vakfımıza ait taşınmazlar peşkeş çekildi” diye konuştu.

İstanbul Beyoğlu’ndaki Tarlabaşı 360 Projesi’nin yapımı sürerken, hukuki sürece Babüssade Ağası Malatyalı İsmail Ağa Vakfı evlatları da katıldı. Vakıf evladı Bilgili,”Gayrimenkullerimiz yok pahasına yandaşa verildi” dedi.

DEVASA TAŞINMAZLAR BUHARLAŞTI

Bilgili, Malatya Asliye Hukuk Mahkemesi’nin vakıf evladı olduklarını hüküm altına aldığını belirterek, “Devasa taşınmazlarımız buharlaştı Mahkeme, vakıf evladı olduğumuzu ve gelir fazlasından hak almamızı kabul etmiştir. Gelir fazlasını istemek için vakıflara gittiğimde beni bir dövmedikleri kaldı. Azar işittim, kovuldum. Vakfımıza ait taşınmazlar yok pahasına GAP İnşaat’a satılmış veya yıllığı 1 liradan 99 liraya kiraya verilmiş” açıklamasında bulundu.

Durumun mahkemenin atadığı bilir kişi heyeti de tespit ettiğini kaydeden Bilgili, “300’e yakın taşınmaz bilirkişice kayıt altına alınırken, vakıflar sadece 3 vakfiyenin olduğunu iddia ediyor. Ayrıca Üsküdar’da vakfa ait caminin onarımı için 900 bin lira harcandığı, bundan dolayı hiç bir gelir olmadığı söylendi. Bu hak mı” dedi.

Hamallık yaparak geçimini sağlayan Bilgili, hukuki mecadelenin sürdürüleceğini söyledi.
Prof. Dr. Ali Erten, Avukat Hikmet Erkoyuncu ve mali müşavir Şaban Erkilet’ten oluşan bilir kişi heyeti ile ilginç tespitlerde bulundu.

Mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda, taşınmaz listesine yer verilirken, Beyoğlu Çukur Mahallesi Tarlabaşı sokaktaki bazı taşınmazların GAP İnşaat’a satıldığı, bazılarının ise yıllığı 1 liradan 99 yıllığına kiraya verildiğine dikkat çekildi. Raporda,”Açık olan konuların uyutulması, görmezlikten gelinmesi, sadece dava dosyasına sunulan belgelere göre, 300’e yakın taşınmazı olan İsmail Ağa Vakfı’nın, davalılar tarafından halen bir kaç taşınmazdan başka taşınmazı bulunmamaktadır gibi yaklaşımları üzücü ve düşündürücüdür” denildi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün savunmada ise, Malatyalı İsmail Ağa Vakfı’na ait 3 adet vakfiyenin bulunduğu, vakıf evlatlarına yapılacak gelir fazlası ödemenin sabit nitelikte olduğu belirtilerek, “Vakfın geliri ne miktarda olursa olsun vakfın evlatlarına ödenecek miktarın çok cüzi miktarda hesaplanması gerekmektedir. Davacılar vekilinin vakfın tüm mal varlığının tespiti ile gelirlerinin hesaplanması ve tapu kayıtlarının getirilmesi isteği bu nedenle anlamsız ve gereksiz bir taleptir” görüşüne yer verildi.

GAP İNŞAAT ŞİRKETİ, AHMET ÇALIK’IN

GAP İnşaat bir dönem Sabah ve ATV’nin de sahibi olan Malatyalı işadamı Ahmet Çalık’ın başkanı olduğu Çalık Holding’e ait. Çalık Holding Web sitesinde GAP İnşaat’ın 2007 yılında Türkiye’de bir ilk olan kentsel yenileme projelerini gerçekleştirmek üzere ilk etapta Tarlabaşı ve Balat Kentsel Yenileme Projeleri için teklif vererek söz konusu projelerin üstlenicisi olmaya hak kazandığı belirtiliyor.


Ahmet Burhattin Bilgili,   Tarlabaşı Caddesi’ndeki 81 pafta, 361 ada, 36 parselde yer alan  2079 metrekarelik bir apartman iki dükkan 1 liraya kiralandığını söyledi. 

97 rezidans yapılacak

Tarlabaşı 360 projesi 9 adadan meydana geliyor. İlk etaptaki 97 rezidans için 4 kat ön talep toplanırken, ofis adasında satışların yüzde 70’i bitti. En düşük ofis metrekare birim fiyatı: 6 bin dolar. En düşük ofis fiyatı 503 bin dolar.En düşük rezidans fiyatı ise 289 bin dolar. En düşük rezidans metrekare birim fiyatı 5 bin 500 dolar. Tarlabaşı 360 projesinin inşaat alanı 150 bin metrekare olarak belirlendi. 220 metrelik cephesiyle dikkat çeken Tarlabaşı 360’da ofis bölümlerinin teslimlerine 2015 Ekim’de rezidans bölümlerinin ise 2016 yıl sonunda başlanacak.
Aydın Demir/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde