Çakma ürünler için on line tim kuruldu

Çakma ürünler için on line tim kuruldu

Özel tim kuruldu, 'çakma' ürünler bütün illerde bilgisayarla takip ediliyor

Çakma ürünler için on line tim kuruldu
16px
24px
12.09.2010 11:23
ABONE OLgoogle

Standarda uymayan 'çakma ürünler'i takip için bütün illerde bilgisayar ağı oluşturuldu. İstanbul'da yakalanan bir çakma mal, aynı anda Diyarbakır'daki denetçi tarafından anında görülebiliyor. Uygulama için 300 kişilik bir ekip oluşturuldu. Standart dışı ürünlere toplatma kararı verilebilirken, bu malları piyasaya süren şirketlere de ceza kesiliyor. 
 
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, tüketicinin güvenli ve kaliteli ürün kullanmasını temin etmek için teknolojiye ağırlık veriyor. Avrupa Birliği Gıda Dışı Ürünler Erken Uyarı Sistemi'ni (Rapex) örnek alan bakanlık, Türkiye'ye özel uyarı sistemini faaliyete geçirdi. 81 ilde oluşturulan bilgisayar ağı ile piyasa denetim ve gözetim faaliyetleri tüm şehirlerde aynı anda yapılacak. Örneğin İstanbul'da yakalanan sakıncalı bir ürün, aynı anda Diyarbakır'daki denetim elemanı tarafından da görülebilecek. Sistem sayesinde çakma olarak da adlandırılan bu ürünler anında piyasadan toplatılabilecek. Standart dışı kalitesiz ürünler kolay kolay satılamayacak. Sanayi Bakanlığı, uygulama için ülke genelinde 300 kişilik denetim ekibi görevlendirdi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin Avrupa Birliği'nde olduğu gibi kendi rapex sistemini oluşturduğunu belirterek, "Türkiye'de standart dışı kalitesiz ürünlerin bulunmaması adına ülke genelinde çok önemli bir denetim ağı oluşturduk. Denetçilerimizi bu konuda eğitip hepsine programıyla birlikte bilgisayarlarını da verdik. Şimdi Türkiye'de piyasa denetimi gözetimi yapıldığı zaman, bilgisayara bir yerden girilmesi halinde ürünün kalitesi hakkında bilgi sahibi olmak mümkün." dedi.

Bakan Ergün, İstanbul'dan giriş yapan standart dışı bir ürünün aynı anda İzmir, Diyarbakır, Edirne ve Hakkâri'de de, denetçiler tarafından bilinip yakından takip edildiğini, denetimlerde şüpheli bulunan ürünlerin Türk Standartları Enstitüsü (TSE) laboratuvarlarında test ettirilip standart dışı olup olmadığına bakılacağını kaydetti. Ergün'ün verdiği bilgilere göre yapılan kontrollerde ürünün kalitesiz olduğunun tespit edilmesi halinde firmaya öncelikli olarak uyarı cezası veriliyor. Ürünün durumuna göre uyarının yanı sıra şirkete para cezası ve ürünlerinin toplatılması gibi müeyyideler uygulanabiliyor. Ürünleri toplatılan firmaların malları ülkeye girişlerinde daha sıkı denetimden geçiriliyor.

ÜRÜNLERİN YÜZDE 10'U STANDART DIŞI

Sanayi Bakanlığı'nın 2010 yılı Haziran ayına ilişkin piyasa gözetimi ve denetim faaliyetleri sonuçları Türkiye'de bilgisayar ağıyla denetim yapılmasının mecburiyetini ortaya koyuyor. Bakanlık tarafından 19 ürün grubunda yapılan kontrollerde toplam 3 bin 309 ürün denetimden geçirildi. Denetlenen ürünlerden 304'ünün aykırı, 2 bin 964'ünün ise uygun olduğu tespit edildi. En fazla denetimin yapıldığı ürün grubunu elektrikli ekipman oluştururken, bu grubu petrol ve petrol ürünleri ile tekstil ürün grupları takip etti. Toplamda 304 aykırı ürün içerisinde, en fazla aykırılık, tekstil ve elektrikli ekipman ürün gruplarında tespit edildi.

Zaman

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde