Çağlayan'dan itiraf: İran ile tıkanıklık var

Çağlayan'dan itiraf: İran ile tıkanıklık var

Bakan Çağlayan, "ABD'nin muaf tutulacak ülkeler listesinde Türkiye'nin adı yok. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?" sorusu üzerine şunları söyledi..

Çağlayan'dan itiraf: İran ile tıkanıklık var
16px
24px
28.03.2012 10:38
ABONE OLgoogle

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, İran ile ticaret konusunda, ''Türkiye uluslararası kurallara, kaidelere sonuna kadar bağlı ama her türlü kararı, uygulamayı hükümetimizin aldığı karar çerçevesinde yürüten, yürütecek olan bir ülkedir'' dedi.

      İran'a resmi ziyaret gerçekleştiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın heyetinde bulunan Zafer Çağlayan, Sadabat Sarayı'nda düzenlenen resmi karşılama töreninin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

      Çağlayan, ''ABD'nin muaf tutulacak ülkeler listesinde Türkiye'nin adı yok. Bu konuda ne düşünüyorsunuz-'' sorusu üzerine şunları söyledi:

      ''Bizim İran ile ticaret işimiz artarak devam ediyor. İhracatımızda bu yıl bir miktar düşme var. Bilhassa konulmuş olan yasaklardan dolayı kendi paralarımızla ticaretimiz devam ediyor. Enerji alımımız devam ediyor. Bazı ufak tefek sorunlar var onları şimdi görüşeceğiz. Yoksa aramızdaki ticari ilişkilerin çok daha fazla güçlendirilmesi, kuvvetlendirilmesi noktasında iki komşunun komşuluk ilişkilerine dayalı olarak yapması gereken bir çalışmayı görüşeceğiz.

      Benim arkadaşlarım zaten bir aydır birkaç kez geldiler, gittiler. Sürekli konuları gündemde tutuyorlar. Gerek Türkiye'nin İran'a ihracatında, gerek İran'ın Türkiye'ye ihracatında zaman zaman karşılaşılan sorunlar var. Ama tekrar ifade ediyorum, Türkiye uluslararası kurallara, kaidelere sonuna kadar bağlı, ama her türlü kararı, uygulamayı hükümetimizin aldığı karar çerçevesinde yürüten ve yürütecek olan bir ülkedir. Bundan dolayı inşallah bugün yapacağım görüşmelerle birkaç yerdeki tıkanıklık, darboğaz aşılacaktır. Bilhassa İran'la tercihli ticaret yapılması konusu bir hayli gündemde. Artık bunun bitirilmesinin zamanının geldiğini düşünüyoruz. Şimdi muhatabımla bunu görüşeceğim. Bir de Türk Lirası, Riyal ticaretimizin çok daha fazla öne çıkma konusunu görüşeceğiz. Ama bunun yanı sıra gerek çifte kullanım olan, gerek alınmış olan uluslararası kararlar çerçevesinde ihracatında mahzur görülen şeyler, zaten Türkiye sonuna kadar bunlara bağlı ve sadıktır. Ümit ediyorum bugünkü görüşmelerden sonra ticaret hacmimiz çok daha fazla artacaktır.'' 
     
     ''Kendi seviyemdeki biri ile ancak görüşebilirim''
     
     Zafer Çağlayan, ''ABD yönetimi ile herhangi bir görüşmeniz oldu mu-'' sorusuna, ''Benim herhangi bir görüşmem yok. Daha evvel de bir müsteşar gelmişti. Benden randevu istedi. Tabii kendi seviyemdeki biri ile ancak görüşebilirim. Bundan dolayı kendisinin bizim müsteşarlarla görüşebileceğini söyledim. Bilemiyorum sonra görüşme oldu mu ama birçok kurumla zaten görüştüler. Geldikleri zaman, her zaman bizim muhatapları olan bizim arkadaşlarımızla, muhataplarıyla her zaman görüşebilirler. Bir mahzuru yok'' yanıtını verdi.

      Çağlayan, ortak organize sanayi siteleri kurulmasına ilişkin bir soru üzerine, ''Hala gündemde o. Bakan arkadaşlarımızla görüşeceğiz ama şimdi daha öncelikli daha acil konular devreye girdi. O da olması gereken, yapılması gereken uygulamalardan biri. İki ülke adına fayda getirecek olan bir çalışma. Bir de sınır illerine bunlar katkılar sağlayacak. İran'la sınır ticareti devam ediyor. Herhangi bir sorun yok. Ama ifade ettiğim gibi bizim olması gereken ticaret hacminin daha altında bir ticaret hacmi ile ticaretimiz devam ediyor. Daha yukarı çıkmamızda fayda var'' dedi.

      Bankacılık sistemine ilişkin bir soruyu yanıtlayan Ekonomi Bakanı Çağlayan, ''O konu bellidir. İran ile ilgili hangi bankaların iş yapılacağı, yapılmayacağı konusunda bunların hepsi bellidir. Onun dışındaki bankacılık sisteminde bir sorun yok'' diye konuştu.

    TIKANIKLIK VAR TABİ

      Çağlayan, bir gazetecinin, ''genel olarak bir tıkanıklık var'' sözleri üzerine, şunları söyledi:

      ''Var tabii. Bankalarımızın büyük bir çoğunluğunun sendikasyon kredisi, yurt dışı sendikasyon kredileri var. Bir çoğu uluslararası birtakım çalışmaları gerçekleştiriyorlar. Borçlanmalar yapıyorlar. Ama bu konuda ister istemez daha dikkatli, tedbirli davranıyorlar. Ama bizim bu konuda Halk Bankası görevini yapıyor. Gereken çalışmayı zaten yapıyor. Konulmuş olan bu konudaki kurallar konusunda da Türkiye son derece hassas. Ama kesinlikle bu ticaretimizin engellemesi anlamına da asla gelmez. Ona da izin vermeyiz.''
     

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde