Çağlayan bile TOBB'a yüklendi

Çağlayan bile TOBB'a yüklendi

Seçimlerden önce TOBB'da başkanvekilliği yapan Çağlayan, son tartışmada Başbakana destek verdi

Çağlayan bile TOBB'a yüklendi
16px
24px
19.04.2010 09:34
ABONE OLgoogle

TOBB üyelerine 'her üye bir işçi alsın, işsizlik çözülür' çağrısı yapan Erdoğan'a destek Türkmenistan'dan dönen Bakan Çağlayan'dan geldi: Başbakan haklı olarak çıkıştı

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kayıt dışılık ve küresel kriz döneminde Türkiye'de işsizliğin azaltılmasına katkı sağlaması amacıyla her TOBB üyesinin bir kişiyi istihdam etmesi çağrısına destek verdi.

Türkmenistan'daki temaslarını anlatan Bakan Çağlayan, TOBB üyelerinin Başbakan Erdoğan'ın çarısını reddetmesiyle ilgili görüşlerini aktardı. Çağlayan, "Kayıt dışılıktan ASO başkanıyken ben, TOBB, TÜSİAD, MÜSİAD, TİSK başkanları şikayet ediyor. Kayıt dışılık konusunda bir konsensüs var. Başbakan'ın kast ettiği kayıt dışılığı yapan insanlardır. Bundan da kimin gocunması lazım, yarası olan gocunur. Yani bu işin içinde kayıt dışılık yaratan ve firmalar açısından haksız rekabet yaratanlar için bu laf söylenmiştir" dedi.

YABANCILAR GÖRÜYOR DA...

Geçmişte yapılan popülizm ve bu konuda özellikle sistemin tamamen kayıt altına alınmamış olmasının getirdiği bir faturayı Türkiye'nin ödediğini söyleyen Çağlayan, "Ancak bu hiçbir kimseye yanında çalıştığı insanı kayıtdışı çalıştırma hakkını vermez. Dolayısıyla Başbakanın kast ettiği işçisinin hakkını vermeyenlerdir. Bundan zararı Türkiye ve bu sektörde olup da kayıt altına girmiş firmalar görüyor. Aynı sektörde iş yapan firmalar eşit şartlarda kayıt altına girse aralarında haksız rekabet kalkacağı için diğer girdileri üzerine koyarak maliyetleri yapacaklar. Pek çok yabancı yatırımcı girdiği sektörde kayıtdışı çalışma varsa, 'ben nasıl rekabet edeceğim' diye düşünüyor ve gelemiyor. Bunu bir yabancı görüyor, bizim Türk firmalarının da görmesi lazım" diye konuştu. Bu arada Türkmenistan'ın Hazar bölgesinde yaptığı tesislerle Avaza'nın Antalya olacağı belirtildi.

Merkez ve ihracatçı ortak akılla çalışacak

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkmenistan ile Türkiye arasında karşılıklı sanayi, ihracat ve üretim envanterinin belirleneceğini söyledi. Çağlayan, Türkmenistan'da da müteahhitlik sektörünün yaşadığı teminat mektubu sorununa Ziraat Bankası ile Dayihan ortaklığı olan Türk-Türkmenistan bankası ile çözülmesini önerdiğini kaydetti. Türkiye'nin yeni ihracat çalışmalarına ilişkin kararların tamamında artık MB ile çalışacaklarını vurgulayan Çağlayan, "Bir anlayış birliği oluşturacağız. Çünkü Merkez Bankası, dış ticarette çok önemli politika belirleyen bir kuruluşumuz" dedi.

Cahit Saraçoğlu/Yeni Şafak

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde