Çağlayan, TİM Başkanını neden uyardı?

Çağlayan, TİM Başkanını neden uyardı?

Devlet Bakanı Çağlayan,ihracatçıların ödül töreninde TİM Başkanını uyardı. İşte nedeni..

Çağlayan, TİM Başkanını neden uyardı?
16px
24px
14.07.2010 11:05
ABONE OLgoogle

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin 12 günlük Temmuz ayı ihracatının 3 milyar 416 milyon dolar olduğunu bildirdi. 

     İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB) tarafından düzenlenen, 2009 yılında en fazla ihracat yapan şirketlerin ödüllendirildiği törende konuşan Çağlayan, küresel krizin en yoğun yaşandığı bir ortamda, 2009 yılında ihracat yapmanın daha zor olduğunu belirtti. 

     Çağlayan, geçen yıl Türkiye'nin ihracatının 100 milyar doların üzerinde gerçekleştiğini anımsatarak, böylelikle Türkiye'nin 100 milyar doların üzerinde ihracat yapan 32 ülkeden biri olduğunu ve devler liginde kalmayı başardığını kaydetti. 

     Dünya mal ticaretinin kriz öncesi döneme göre daraldığını belirten Çağlayan, yapılan istatistiklerde dünya mal ticaretinin kriz öncesi dönemlere dönmesinin 2011 yılının sonundan önce zor olduğunun görüldüğünü söyledi. 

     Çağlayan, ihracat yapmanın daha zorlaştığı ve rekabetin daha acımasız geliştiği bir ortamda Türkiye'nin stratejisini, plan ve programlarını buna göre yapması gerektiğine işaret ederek, bugün artık ihracatın eski model ve usullerle yapılmasının söz konusu olmadığını anlattı.
     Rekabetin şartlarının ve şiddetinin değiştiğini vurgulayan Çağlayan, ''Artık büyük balık küçük balığı yutmuyor. Bu dönemde hızlı balık yavaş balığı yutuyor. Bu dönemde bütün stratejimizi buna göre yaparak, dünyanın bütün ülkeleriyle temas halinde olmamız gerekiyor. Buna göre bir strateji gerçekleştirdik'' dedi. 

     Çağlayan, Türkiye'nin ihracatını, ihracat odaklı bir üretim stratejisi çerçevesi üzerine monte ederek gerçekleştirebileceğini kaydederek, şu anda kurmuş oldukları ülke masalarıyla 60'dan fazla ülkenin tek tek dış ticaret rakamlarını analiz ettiklerini, hangi ülkenin nereden hangi ithalatı yaptığı ve Türkiye'nin bu ülkelere neden ihracat yapamadığını inceleyerek buna göre politikalar ürettiklerini ifade etti. 

     Çin'in dünyada ihracat şampiyonu olduğunu ancak öte taraftan Çin'in dünyanın üçüncü büyük ithalatçısı konumunda bulunduğunu anlatan Çağlayan, Çin'in 2009 yılında 1 trilyon dolar ithalat yaptığını, Türkiye'den yaptığı ithalatın 1,7 milyar dolar olarak gerçekleştiğini, bunun da Türkiye'nin Çin'in ithalatından yeterli payı alamadığını gösterdiğini dile getirdi. 
     
     ''GÖZÜ KAPALI İHRACAT PAZARI BULMAYA ÇALIŞMAK...''
     
     Çağlayan, ''Biz kime ne satacağımızı bilmez bir vaziyette gözü kapalı ihracat pazarı bulmaya çalışırsak, hedeflerimizi yakalayamayız. Bugün artık 60 ülkenin tamamıyla analizini yapmış ve hangi sektörlerde hangi ülkeye gireceğimizi belirleyen bir yapıya sahibiz. Dün Sayın Başbakanımızın desteği ile kurulmuş olan İhracat Odaklı Üretim Stratejisi değerlendirme toplantımızın ilkini yaptık. Bundan sonra Türkiye'nin dünya ihracatından pay almak için üretim yapısını, bilim ve teknolojiyi sonuna kadar kullanması lazım. Özellikle ihracatımızı şu anda içinde bulunduğumuz orta ve düşük teknolojilerden orta ve yüksek teknolojilere yöneltmek durumundayız'' diye konuştu. 

     Düşük kur konusuna da değinen Çağlayan, Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda, bu konuyla ilgili önümüzdeki dönemlerde gerçekleştirilmesi gereken çalışmalara ilişkin bir hazırlık yapacaklarını ifade etti. 

     Çağlayan, Orta Vadeli Programda Türkiye'nin ihracat hedefinin 107.5 milyar dolar olduğunu anımsatarak, şu andaki rakamların 2010 yılı hedeflerinin aşılacağını gösterdiğini bildirdi. 

      TİM BAŞKANINI UYARDIM


     Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) her ay başında ihracat rakamlarını açıkladığını ve bu rakamların kaydi rakamlar olduğunu ifade eden Çağlayan, şunları kaydetti:
     ''Gerçekleşen fiili rakamlar da TÜİK tarafından bir ay sonra açıklanıyor. Hatta geçenlerde İhracatçılar Meclisi Başkanı'nı uyardım. 1 Temmuz tarihi itibarıyla yapmış olduğu açıklamada, bizim 1 Temmuza kadar, yani 6 aylık dönemde İhracatçı Birlik kayıtlarına göre yapmış olduğumuz ihracatın 53,3 milyar dolar olduğunu söylemiş. Alakası yok. Kendisine de söyledim bunu. 5 aylık TÜİK rakamı 45,5 milyar dolar. Haziran ayında kesinleşmiş rakam, altını, mücevheratı hepsi dahil olduğunda, yapılmış fiili ihracat rakamlarıdır. Devletin resmi rakamlarıdır. Haziran ayında 9 milyar 175 milyon dolar da kaydi olarak koyduğumuz zaman, zaten bizim ortaya çıkan rakamımız yaklaşık 55 milyar dolardır. 5 aylık resmi rakamlar olmak üzere söylüyorum ve her zaman TÜİK rakamları da TİM verilerinden daha fazla çıkar. Niye? Altın ve işlenmiş mücevherat da sonradan ilave edildiği için.
     5 aylık TÜİK rakamları 45.5 milyar dolar kesinleşmiş rakamdır. Haziran ayı 9 milyar 175 milyon dolar, o da kaydi rakamlar 1 Temmuzda TİM Başkanı tarafından açıklanmıştır. 12 günlük Temmuz ayı ihracatı da 3 milyar 416 milyon dolardır. Bunu üst üste koyduğumuz zaman 2010 itibariyle 1 Ocaktan 12 Temmuz itibariyle ihracatımız şükürler olsun 58 milyar doları geçmiştir şu anda. Geçen yıl 1 Temmuzla, 2010 Mayıs ayında fiili gerçekleşen TÜİK rakamlarını, üzerine Haziran ayı kaydi rakamlarını koyduğumuz zaman son bir yıldaki ihracatımız da 110 milyar doları geçmiştir.''

Not: Bakan Çağlayan'ın yüzlerce ihracatçının katıldığı toplantıda sert şekilde yüklendiği törene TİM Başkanı Büyükekşi'nin katılmaması dikkat çekti. Büyükekşi'nin Bodrum'da dinlendiği öğrenildi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde