Çağlayan: Mısır'daki Türk şirketlerinin zararı karşılanacak

Çağlayan: Mısır'daki Türk şirketlerinin zararı karşılanacak

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, isyanlarda zarar gören dükkanların zararlarını Mısır devletinin karşılayacağını söyledi.

Çağlayan: Mısır'daki Türk şirketlerinin zararı karşılanacak
16px
24px
01.02.2011 15:50
ABONE OLgoogle

Mısır ve Tunus’ta faaliyet gösteren Türk işadamlarıyla bir araya gelen Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, isyanlarda zarar gören dükkanların zararlarını Mısır devletinin karşılayacağını söyledi. Çağlayan, Tunus’taki karışıklık sebebiyle iptal edilen rezervasyonların Türkiye’ye kaydırıldığını da açıkladı.

Dış Ticaret Müsteşarlığı’nda toplantı öncesi konuşan Zafer Çağlayan, hükümet olarak Mısır ve Tunus’ta yaşananları yakından izlediklerini dile getirdi. Çağlayan, hem iki ülkede yatırım yapan şirketler hem de bu ülkelerle ihracat ve ithalat yapan firmalarla bir araya gelmeye devam edeceklerine vurgu yaptı. Dün kurulan kriz masalarında ticari ataşelerin sorunların tespiti ve neler yapılabileceğine dönük çalışmalar yaptıklarını aktaran devlet bakanı, bankaların işlem yapmadığı, gümrük sisteminin çalışmadığı bilgisinin kendilerine de ulaştığını vurguladı.

Çağlayan, “Kriz masasını oluşturmamızın sebebi bu sorunların çözümü içindir. Bu konuda paniğe gerek yoktur. Çabalarımız devam etmektedir. Serbest ticaret anlaşması ve daha birçok anlaşma bu ülkelerdeki iş adamlarımızın haklarının korunmasının teminatıdır.” dedi. Mısır’ın Ankara Büyükelçisi ile görüştüğünü ifade eden bakan Çağlayan, Türk firmalarının haklarının Mısır devletinin garantisi altında olduğu mesajını verdiğini kaydetti. Zarar ziyan olursa tespit edilmesini isteyen Çağlayan, bunların ilerleyen günlerde telafi edileceğini belirtti.

MISIR VE TUNUS’TAKİ TOPLAM YATIRIM 2 MİLYAR DOLAR

Türkiye'nin Mısır ve Tunus’taki toplam yatırım 2 milyar dolar olduğunu ifade eden Çağlayan, “Bu Afrika kıtasına yaptığımız yatırımın neredeyse yarısını oluşturuyor. Her iki ülkeye toplam ihracat 3 milyar dolar. Bu istikrarsızlığın biran önce sona ermesi bölge ve Türkiye açısından çok önemli. Taşların yerine oturması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Konuşmasının ardından soruları cevaplayan Çağlayan, 'Her iki ülkede de zarara uğrayan firmaların hasar tespiti yapıldı mı?' sorusuna, “Mısır’daki firmaların zarara uğradığına yönelik net bir bilgi yok. Sarar firmasının mağazaları kendilerine ait değil. Fabrikalarımızın bulunduğu yerlerde askerin güvenliği altına alınacağını biliyorum.” cevabını verdi.

'Mısır krizi Türkiye açısından fırsata dönüşebilir mi?' yönündeki soruya ise “Türkiye büyük bir ülke. Tekstil konfeksiyon, turizmde önemli bir ülkedir. Tunus’tan iptal edilen rezervasyonların Türkiye’ye kaydırıldığı noktasında bilgiler var.” demekle yetindi.

İki ülkedeki firmalara kredi destek paketi verilmesi gibi bir durum oluşmadığını ifade eden Çağlayan, ihtiyaç olması halinde Eximbank’ın bu konuda bir çalışma yapabileceğine dikkat çekti. Çağlayan, “Böyle bir önlemi aldıracak ihtiyaç söz konusu değil. Firmaların yanında çalıştırdığı işçilerin işe gelmemesi gibi sorunlar var. Fabrikaların bir kısmı üretime ara verdi. Eximbank’ın devreye gireceği bir durum söz konusu olursa ne sağlayabileceğini masaya yatıracağız. Fabrikalarımızda fiziki anlamda zarar ziyan söz konusu olmamıştır.” diye konuştu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde