Çağlayan ABD'ye TUSKON'u neden çağırmadı?

Çağlayan ABD'ye TUSKON'u neden çağırmadı?

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ABD'de dört eyaleti kapsayan gezisinin ilk durağı olan Şikago'da temaslarını sürdürüyor.

Çağlayan ABD'ye TUSKON'u neden çağırmadı?
16px
24px
19.07.2010 07:23
ABONE OLgoogle

ABD'ye ihracat için giden Çağlayan'ın gündeminde sadece mal alıp satmak yoktu. Çağlayan'ın konakladığı Trump Otel'in hemen yanında, 2011'de gösterime girmesi beklenen Transformers 3 filminin çekimleri yapılıyor. Bakan Çağlayan'ın da, filmde arabaların çarpışması, patlamalar gibi aksiyon sahnelerinin çekimlerini otelden dürbünle izlediği öğrenildi.

ABD seyahatine çıkmadan önce detaylı bir ürün-pazar araştırması yapan Çağlayan, "Buradaki arızayı, aksaklığı ABD'de aramak yerine, (bizim eksikliğimiz nedir) dedik" diyerek yola çıktıklarını söyledi. Çağlayan, gezi öncesi yapılan çalışmaları şöyle özetledi:

"Ülke masaları oluşturduk. Türkiye ne satar, o ülke ne alır, potansiyel nerededir? Hepsine baktık. Her ülkeyi tek tek analiz ettik. Bunu yaparken, ABD, Çin, Kanada ve Almanya'ya ülke olarak bakmanın dar ve kısıtlı kalacağına, eyalet bazında çalışmak gerektiğine karar verdik. Bunun yararlarını da gördük. ABD'de New York, Kaliforniya, Teksas, Illinois, Florida ve Georgia olmak üzere 6 eyalet seçildi. Eyalet bazında hangi eyalet hangi ülkeden ne kadar ithalat yapıyor? Potansiyelleri nedir?" Çağlayan, ABD ithalatında ilk 5 ay itibarıyla yüzde 34 artış olduğuna işaret ederken, yıl sonu itibarıyla ithalatın 2 trilyon doları bulacağına dikkat çekti. Çağlayan, "Türkiye'nin ABD'ye ihracatı 11.5 milyar dolar. Hedefimiz bunu 2-3 yıl içinde 20 milyar dolara çıkarmak" diye konuştu.

TİM- MÜSİAD VAR, TUSKON YOK

Hangi eyaletin ne ithal ettiğini tespit ettiklerini belirten Çağlayan, bu seferki ziyaretinde bu eyaletlerden dördünde iş çevreleri ve eyalet yönetiminden temsilcilerle yakın temas kuracağını, kendisine eşlik eden sektör ve iş dünyası temsilcilerinin de yeni bağlantılar kurması için çalışacaklarını aktardı. Çağlayan’ın programına iş dünyasından 20’ye yakın isim eşlik ediyor. Bunlar arasında Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Müstakil İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Cihad Vardan da var. Çağlayan'ın ABD gezisinde TUSKON'un olmaması dikkat çekti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde