CLK kabul etti: İşte soygunun detayı

CLK kabul etti: İşte soygunun detayı

Elektrik faturalarındaki şişirilmiş rakamlar vatandaşı çileden çıkardı. 11 maddelik tüketim bedeli yetmezmiş gibi bir de dağıtım şirketlerinin yıl sonu oyunu faturalara yansıtılınca binlerce vatandaş mağdur oldu.

CLK kabul etti: İşte soygunun detayı
16px
24px
02.02.2015 07:27
ABONE OLgoogle
Elektrik faturalarındaki şişirilmiş rakamlar vatandaşı çileden çıkardı. 11 maddelik tüketim bedeli yetmezmiş gibi bir de dağıtım şirketlerinin yıl sonu oyunu faturalara yansıtılınca binlerce vatandaş mağdur oldu. Bir önceki aya göre iki misli kullanım ücreti ödeyen aboneler, durumu yargıya taşımaya hazırlanıyor.

Yargıtay’ı Takan Yok

Yargıtay, elektrik faturalarında yer alan; kayıp-kaçak, perakende satış-hizmet, sayaç okuma, iletişim sistemi kullanım ve dağıtım bedellerinin vatandaştan tahsil edilemeyeceğine karar vermişti. Kararın ardından yüzbinlerce abone, kayıp-kaçak bedeli iadesi için elektrik dağıtım firmalarına müracaat etti, fakat vatandaş buradan da eli boş döndü. Dağıtım şirketleri vatandaşa 10 yıllık kayıp-kaçak bedelinin sadece 1 veya 2 yılını geri iade yapıyor. Geri kalan 9 yılın bedelini devletten tahsil etmelerini söylüyor. Bu da sadece 69 TL’ye tekabül ediyor.

Mevzuta Aykırı İşler

Bazı elektrik dağıtım şirketleri, yılın son çeyreğinde sayaçları okumayarak yeni yıla sarkıttı. Bilinçli Tüketiciler Platformu Sözcüsü Mehmet İmrek, son aylarda abonelere gönderilen elektrik faturalarının, ilgili mevzuata aykırı şekilde bir aydan daha az süreyi kapsadığını söyledi. İmrek, “Ocak faturaları 40 günlük hazırlanınca hem yüksek geldi, hem de mevzuata aykırı olarak son ödeme günü için 9 günlük süre tanındı“ dedi.

CLK Kabul Etti

Faturaların daha şişkin olmasının nedenini inceleyen Elektrik Mühendisleri Odası da, “Elektrik sayaçlarının en az 30 günlük periyotlarla okunması gerekiyor. Yılda bir kereye mahsus, okuma periyodunu kaydırmak için bir ay 20 gün, bir sonraki ay 40 gün olabilir. Ancak daha önceki faturalarda da 20 gün çıkıyorsa bu usulsüz bir okumadır. İncelediğimiz faturada Aralık ayında 20 günlük periyodu, bir sonrakinde 40 günde çıkarmış...” değerlendirmesinde bulundu.

Saymakla bitmiyor

Enerji Bedeli

Aktif Enerji Bedeli

Dağıtım Bedeli

Perakende Satış Hizmet Bedeli

İletim Bedeli

Sayaç Okuma Bedeli

Enerji Fonu

TRT Payı

Belediye Tüketim Bedeli

KDV

1kWh Elektirik Maliyeti

Yukarıdaki gibi kalemlerle vatandaşın cebine ateş düşüren dağıtım şirketleri, mevzuat dışına çıkarak sayaçları 20 gün üzerinden okudu. Olan yine garibana oldu.

Elektrik tüketimindeki kayıp-kaçak bedeli vatandaşı çileden çıkarırken, 11 kalem tüketim vergisi vatandaştan alınmaya devam ediyor. Kaçak elektrik kullanımının önüne bir türlü geçilemezken, dağıtım şirketi faturayı, kullandığı bedeli her ay düzenli olarak ödeyen vatandaşa kesiyor. Vicdanları rahatsız eden kayıp-kaçak bedeli ile ilgili olarak tüketiciler tarafından yargıya çok sayıda başvuru yapıldı. Yargı kayıp-kaçak bedelinin geri iadesinin yapılmasına karar verdi. Buna rağmen faturalardaki absürd kalemler bir türlü eksilmedi. Bu bedel farkı şekillerde yine tüketiciden kesilmeye devam ediyor.

Faturalarda 11 Madde Bedel Var

Dağıtım şirketleri kaçak kullanım bedelini faturalara ekledikleri kalemlerle dürüst vatandaşlardan tahsil ediyor. Faturalarda yer alan  11 maddelik tüketim bedelleri görenleri hareye düşürüyor. 11 maddelik tüketim bedelinde “Enerji Bedeli, Aktif Enerji Bedeli, Dağıtım Bedeli, Perakende Satış Hizmet Bedeli, İletim Bedeli, Sayaç Okuma Bedeli, Enerji Fonu, TRT Payı, Belediye Tüketim Bedeli, KDV, 1kWhElektirik Maliyeti” gibi birçok bedel yer alıyor.

Kaçak Elektriğin Faturası Batı’ya

Doğu ve Güneydoğu illerindeki kaçak elektrik kullanımı tüm önlemlere rağmen durdurulamadı. Bu iki bölgede kaçak elektrik kullanım oranı yüzde 70’leri buldu. Dağıtım şirketi ise bedeli tahsil edemediği için faturayı Batı illerine kesiyor. Sadece Şırnak’ta kaçak elektrik kullanım oranı yüzde 78. Bu oranlar Diyarbakır’da yüzde 73, Van’da ise yüzde 50. Bölgedeki din adamları camii vaazlarında kaçak elektrik kullanmanın haram olduğuna değinse de, tüm bu tedbirler kaçak elektrik oranını düşürmeye yetmedi. Yargı kararının ardından yüzbinlerce abone, kayıp-kaçak bedeli iadesi için elektrik dağıtım firmalarına müracaat etti, fakat vatandaş burada da tuzağa düşürüldü. Dağıtım şirketi 10 yıllık kayıp-kaçak bedelinin sadece 1 veya 2 yılını geri iade yapıyor. Geri kalan 9 yılın bedelini devletten tahsil etmelerini söylüyor. Bu da sadece 69 TL’ye tekabül ediyor.

CLK Kabul Etti

İstanbul’da faturaların diğer aylara oranla daha şişkin olmasının nedenini inceleyen  Elektrik Mühendisleri Odası da “Elektrik sayaçlarının en az 30 günlük periyodlarla okunması gerekiyor. Yılda bir kereye mahsus, okuma periyodunu kaydırmak için bir ay 20 gün, bir sonraki ay 40 gün olabilir. Ancak daha önceki faturalarda da 20 gün çıkıyorsa bu usulsüz bir okumadır. İncelediğimiz faturada aralık ayında 20 günlük periyodu, bir sonrakinde 40 günde çıkarmış...”değerlendirmesinde bulundu. Dağıtım şirketi CLK Akdeniz  yapılan açıklama yaşanan mevzuat dışı durumu doğruladı. Açıklamada yer alan  “Bu uygulamanın sonucunda sınırlı sayıda abonemize 30 günden daha uzun süreli fatura hesaplanmıştır.” İfadeleri yapılan yanlışı teyit ediyor. Açıklamanın devamında “Fatura hesaplanmasında bir hata olmamasına rağmen, tüketim gün sayısını 30 günden fazla olması ve tüketimin yüksek olduğu döneme denk gelmesi nedeniyle bazı abonelerimizin tek seferde ödeme güçlüğü yaşadığı tespit edilmiştir.” ifadeleri yer alıyor

Ev Sahipleri Dikkat

Kayıp-Kaçak bedeli tartışmaları sürerken, bu konuda en çok ev sahiplerinin canı yanacağa benziyor. Bundan böyle, elektrik abonesi olamayan yabancılar faturayı ödemez ya da kaçak elektrik kullanırsa sorumlusu ev sahibi olacak. Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’ne göre usulsüz kullanımda elektrik kesilirken, ödenmeyen faturadan da abonelik kimin üzerine ise o sorumlu tutulacak. Kaçak kullanımında ise idari para cezasının yanı sıra konu mahkemeye de intikal edilecek. Yetkililer ise önümüzdeki günlerde buna ilişkin mağduriyetler olabileceğine dikkat çekerek ev sahiplerine, “Kontratlarınızı iyi yapın. Kiracınızın düzenli fatura ödeyip ödemediğini kontrol edin. Kaçak elektrik tüketimi var mı bakın. Aksi takdirde fatura size kesilir” uyarısında bulundu. Ev sahibinin abone olduğu faturanın ödenmemesi halinde tahsilat evin içinde oturandan değil de aboneden yapılacak. Aynı abonelikten kaçak elektrik kullanımında ise cezai müeyyide yine ev sahibine uygulanacak.

Mevzuta Aykırı İşler

Faturaların şişkin gelmesinin bir diğer nedeni dağıtım şirketlerini yeni yıl oyunu. Bazı elektrik dağıtım şirketleri, yılın son çeyreğinde sayaçları okumayarak yeni yıla sarkıttı. Şirketlerin 2014’te sisteme verilen elektriğin geri dönüşünü ifade eden faturalamayı geciktirerek, 2014’e ilişkin kayıp kaçağı yüksek göstermeye, böylece tarife üzerinden ek finansman elde etmeye yöneldikleri faturaların şişkin gelmesine bir diğer sebep olarak gösteriliyor. Bilinçli Tüketiciler Platformu Sözcüsü Mehmet İmrek, son aylarda abonelere gönderilen elektrik faturalarının, ilgili mevzuata aykırı şekilde bir aydan daha az süreyi kapsadığını söyledi. İmrek, “Ocak faturaları 40 günlük hazırlanınca hem yüksek geldi hem de mevzuata aykırı olarak son ödeme günü için 9 günlük süre tanındı. “ dedi.
Fatih Yedier/Milli Gazete
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde