CHP ve İYİ Parti 21 Büyükşehir'de uzlaştı... İşte detaylar...

CHP ve İYİ Parti 21 Büyükşehir'de uzlaştı... İşte detaylar...

CHP ile İYİ Parti arasında baş döndüren görüşme trafİği uzlaşıyla sonuçlandı.

CHP ve İYİ Parti 21 Büyükşehir'de uzlaştı... İşte detaylar...
16px
24px
13.12.2018 04:26
ABONE OLgoogle

CHP ile İYİ Parti arasında yaklaşık bir aydır devam eden işbirliği görüşmelerinde önceki gece yaşanan kriz dün masayı dağılma noktasına getirirken, dün gün boyu süren baş döndürücü trafik sonucunda uzlaşı çıktı.

Edinilen bilgiye göre, CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı ile İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın arasındaki görüşmelerde kriz çıktı. İki partinin Balıkesir başta olmak üzere birkaç büyükşehirde yaşadığı anlaşmazlık görüşmeleri önceki gece itibarıyla bitirme noktasına getirdi.

İYİ Parti’den sürpriz ziyaret

Her iki heyet de parti liderlerini dün sabah masanın dağıldığı konusunda bilgilendirirken, bunun üzerine İYİ Parti’de olağanüstü Başkanlık Divanı toplantısı yapıldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise dün sabah basına açık programda işbirliği konusunda “Umarım güzel şeyler olur” açıklaması yaptı. Öğleden sonra görüşmelerin bittiği yönünde kulisler gündeme gelirken, İYİ Parti’den Koray Aydın ve Cihan Paçacı CHP Genel Merkezi’ne gelerek Kılıçdaroğlu ile görüştü.

CHP heyeti de toplandı

CHP lideri Kılıçdaroğlu, İYİ Parti temsilcileriyle görüşürken, süreci yürüten CHP genel başkan yardımcıları Oğuz Kaan Salıcı ve Seyit Torun ise CHP Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan’ın makamında ayrı bir toplantı yaptı. İYİ Parti’li Aydın ve Paçacı’nın Kılıçdaroğlu ile baş başa görüşmelerinin ardından Salıcı ve Torun da Kılıçdaroğlu ile bir araya geldi.

Edinilen bilgiye göre, görüşmede yaşanan tıkanıklık konusunda İYİ Parti CHP’ye yeni bir teklif sundu. Kılıçdaroğlu’nun makamında yapılan kısa toplantıda da CHP’nin teklifinin İYİ Parti’ye iletilmesi kararlaştırıldı. Bu doğrultuda Salıcı ve Torun saat 16.45’te İYİ Parti Genel Merkezi’ne giderek Aydın, Paçacı’ya CHP’nin teklifini iletti.

CHP 2. kez İYİ Parti’ye gitti

İlk görüşmede yaşanan tıkanıklığın kısmen aşıldığı belirtilirken, işbirliği sağlanmasına yönelik ikinci bir görüşme daha gerçekleşti. Salıcı ve Torun’dan oluşan CHP heyeti saat 18.30’da ikinci kez İYİ Parti Genel Merkezi’ne giderek CHP’nin teklifini İYİ Parti’ye iletti. Söz konusu görüşmede uzlaşı sağlandı. Bunun üzerine İYİ Parti lideri Meral Akşener CHP Genel Merkezi’ne gelerek Kılıçdaroğlu ile görüştü. 
İllerde görüşme

Uzlaşı 21 büyükşehir üzerinde sağlanırken iller ve bazı metropol ilçeler için iki parti arasında görüşmelerin devam etmesi kararlaştırıldı. İller ve ilçelerde işbirliği sağlanmasının şartlarının aranacağı ifade edildi.

İki parti arasındaki uzlaşıya göre İYİ Parti; Ankara, İstanbul, Antalya, Bursa, Adana ile CHP’nin elindeki büyükşehirler İzmir, Aydın, Muğla, Tekirdağ, Eskişehir ve Hatay’da aday çıkarmayarak CHP’yi destekleyecek. Buna göre İYİ Parti CHP lehine 11 büyükşehirde aday çıkarmayacak. CHP ise iki parti arasında krize neden olan Balıkesir’de adayını geri çekerek bu kentte İYİ Parti’yi destekleyecek. CHP Balıkesir’in yanı sıra Denizli, Manisa, Kocaeli, Konya, Samsun, Trabzon, Kayseri, Sakarya ve Gaziantep’te aday çıkarmayarak İYİ Parti’yi desteleyecek. Buna göre CHP, İYİ Parti lehine 10 büyükşehirde aday çıkarmayacak.

‘Türkiye’de bahar olacak’

İki lider görüşmenin ardından ortaklaşa basın toplantısı yaptı. Akşener, “CHP ve İYİ Parti heyetleri işbirliği ve güçbirliğinde anlaştılar. Ülkemizdeki bu umutsuz havanın dağılmasına sebep olur inşallah. Hayırlı bir başlangıcı yaptığımızı düşünüyoruz” dedi. Kılıçdaroğlu da işbirliği yapmanın zorlukları olduğunu belirterek, “Güzel bir çalışma oldu. Kış ortamındayız, inşallah Türkiye’de bahar olacak” dedi.

Ankara için  yeni bir anket

Uzlaşı kapsamında Ankara’nın CHP’ye bırakılmasının ardından CHP adayının kim olacağı konusunda pek çok isim gündeme geldi. Edinilen bilgiye göre, dün Kılıçdaroğlu adaylık için ismi geçen isimlerden Metin Özarslan ile parti genel merkezinde 20 dakikalık bir görüşme yaptı. Görüşmede Kılıçdaroğlu’nun yeni bir anket yapılmasının planlandığını söylediği öğrenildi. 

Balıkesir’de itiraz

CHP’nin Balıkesir büyükşehir belediye başkan adayı Ahmet Akın’ın geri çekildiği iddiası sonrasında çok sayıda partili CHP Balıkesir İl Binası önünde toplanmaya başladı. CHP’li grup Kılıçdaroğlu’nu istifaya davet etti. CHP İl Başkanı Serkan Sarı, “Bizim Balıkesir’de verecek bir safımız yok. Biz iddiamızı devam ettirmek istiyoruz. Bu imkan sağlanırsa çalışmalarımıza devam edeceğiz. Sağlanmaz ise biz yokuz” dedi.

Mahmut Lıcalı/Cumhuriyet

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde