CHP'nin işsizlik hesabı kafaları karıştırdı! Ağbaba: 14 milyon işsiz var! Erdoğdu: 9.5 Milyon işsiz var

CHP'nin işsizlik hesabı kafaları karıştırdı! Ağbaba: 14 milyon işsiz var! Erdoğdu: 9.5 Milyon işsiz var

TÜİK'e göre 2020 yılı Mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 573 bin kişi azalarak 3 milyon 971 bin kişi oldu.

CHP'nin işsizlik hesabı kafaları karıştırdı! Ağbaba: 14 milyon işsiz var! Erdoğdu: 9.5 Milyon işsiz var
16px
24px
10.06.2020 14:44
ABONE OLgoogle

İşsizlik Mart döneminde Şubat dönemine göre 0,4 puan azalarak yüzde 13,2 olarak gerçekleşti. Mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre işsiz sayısı 573 bin kişi azalarak 3 milyon 971 bin kişi oldu.

Anamuhalefet partisi CHP'den açıklamalara iki farklı tepki geldi. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Türkiye'de gerçek işsiz sayısının 14 milyona dayandığını belirterek, "Binlerce iş yeri kapanmış milyonlarca kişi işsiz kalmışken TÜİK'in adeta şaka yaparmışçasına yayımladığı verilerin gerçeklik ile ilgisi yoktur" ifadesini kullandı. 

Ağbaba, "İstihdam bir yılda 1 milyon 662 bin kişi azalmış ve iş gücüne katılım yine son 1 yılda 2 milyon 235 bin kişi azalmıştır. Yani son 1 yılda 2 milyon 235 bin kişi deyim yerindeyse iş bulmaktan artık ümidini kesmiştir. Gerçek işsizlik 14 milyona dayanmıştır. Şu anda geniş tanımlı işsizliği ve istihdam olmayıp da işsiz sayılmayanları hesaba kattığımızda gerçek işsiz sayısı kayıt dışı çalışanlar hariç 14 milyona dayanmıştır. TÜİK son 2 yıldır neredeyse istatistik kurumu değil adeta bir inandırma kurumu olarak görev yapmaktadır. TÜİK bir devlet kurumundan öte iktidara ait bir kurum olarak ne yazık ki işlev görmektedir. Binlerce iş yeri kapanmış, milyonlarca kişi işsiz kalmışken TÜİK'in adeta şaka yaparmışçasına yayımladığı verilerin gerçeklik ile ilgisi yoktur." dedi.

ERDOĞDU: 9.5 MİLYON İŞSİZ VAR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu ise TÜİK verilerinden hareketle Türkiye’de çalışma çağındaki nüfusun son bir yılda 1 milyon 66 bin kişi arttığını belirterek, “Bu artışın işgücüne de yansıması beklenirken tam tersi işgücünün 2 milyon 235 bin azaldığı görülüyor. Toplamda 3 milyon 301 bin kişi TÜİK’in istatistiklerine yansımamış vaziyette. Bunu rakamlara dahil ettiğimizde dar tanımlı gerçek işsizlik rakamı yüzde 21.8, gerçek işsiz sayısı 9,5 milyon. Eğer bu rakama iş bulma umudunu yitirenler, mevsimlik ve geçici çalışanlar eklendiğinde geniş tanımlı gerçek işsizlik oranı yüzde 27,7’dir ve bu Cumhuriyet tarihinin rekorudur” dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde