CHP’li Tekin’e göre binlerce ‘bomba otobüs’ yollarda: Yangınların sebebi madeni yağ

CHP’li Tekin’e göre binlerce ‘bomba otobüs’ yollarda: Yangınların sebebi madeni yağ

Balıkesir’de Kamil Koç firmasına ait otobüste çıkan yangında ikisi çocuk beş kişi hayatını kaybetmişti. (Fotoğraf: DHA)

CHP’li Tekin’e göre binlerce ‘bomba otobüs’ yollarda: Yangınların sebebi madeni yağ
16px
24px
04.08.2019 11:54
ABONE OLgoogle

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, son dönemde meydana gelen otobüs yangınlarının mazot yerine, 10 numara madeni yağ kullanmaktan olduğunu öne sürdü: “Her biri bir katliama neden olabilecek binlerce ‘bomba otobüs’, her gün Türkiye yollarında dolaşmakta ve yetkililer de bu durumu sadece seyretmektedir.”

Geçen hafta iki yolcu otobüsü seyir halindeyken yanmış, Balıkesir’de Kamil Koç firmasına ait otobüste çıkan yangında ikisi çocuk beş kişi hayatını kaybederken, Manisa’da Metro Turizm firmasına ait otobüste çıkan yangında ölen ya da yaralanan olmamıştı.

‘Parlama noktası düşük’ Yanan yolcu otobüsünde hayatını kaybedenlerin kimliği belli oldu

CHP’li Tekin, otobüs firmalarının son dönemde akaryakıta yapılan zamlardan sonra 10 numara madeni yağ kullanmaya başladığını öne sürerek, şöyle konuştu: ”Ucuz diye sürücüler tarafından tercih edilen bu kalitesiz mazot-motorinin ‘parlama noktası’ denilen ve en az 55 derece olması gereken alevlenme noktası daha düşük olmakta, 20 ile 30 derece arasında olduğu durumlarda da yangınlara neden olmaktadır. Standartlara uygun motorin, yani mazot, normal olarak patlamaz yani yanmaz. 

Oysa bu ürün patlamaktadır. Bunun nedeni bu tip kalitesiz yakıtların düşük ‘parlama noktası’dır. Nitekim havaların ısınması ile birlikte, durup dururken, en küçük trafik kazalarında bile yangın çıkmakta ve çok sayıda kişinin yaralanmalarına-ölümlerine, maddi hasarlara neden olmaktadır’ Çeşme’de tur otobüsü yandı, küle döndü

Her yıl basına yansıyan-yansımayan çok sayıda maddi-ölümlü-yaralamalı kazalara yol açan bu husus yetkililerin ilgisizlikleri ve belli bir çevrenin rantları uğruna yıllardır ülkemizin bir gerçeği olmuştur. 10 numara yağın dışında, yurt dışından denetimsiz olarak, kaçak olarak, sınır ticareti yoluyla da ülkemize mazot-motorin girişi ve bunların piyasada satışları sürdükçe bu tür kazaların önüne geçilemeyecektir.”

‘Bu yangınların sorumlusu iktidar’

Firmaların zamlardan dolayı bu yola girdiğini belirten Tekin, “Bu yangınların sorumlusu, fiyatı 7 TL ye dayandığı için otobüsüne mazot yerine, 10 numara madeni yağ atmak zorunda bırakılan şoför değil, iktidarın kendisidir” dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde