CHP'den flaş iddia: CLK Milyarlarca dolar kazanacak

CHP'den flaş iddia: CLK Milyarlarca dolar kazanacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 29 Ekim’de açılışını yaptığı Ankara Hızlı Tren Garı’nın altından da rant çıktı.

CHP'den flaş iddia: CLK Milyarlarca dolar kazanacak
16px
24px
29.10.2016 16:05
ABONE OLgoogle

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, maliyet hesabı 235 milyon dolar olan Gar' için “Devlet, yolcu garantisi adı altında CLK adlı yüklenici şirkete para ödeyecek, şirket de bu parayla kullandığı krediyi kapatacak. Yüklenici şirket böylelikle tüm yatırım maliyetini idareden almış olacak” dedi.

CHP'li Emir yaptığı açıklamada, özelleştirmelerle Cumhuriyet'in kamu varlıklarını bir bir hazat-mezat satıldığını, diğer yandan da yap-işlet-devret modeliyle kamunun ve halkın borç yükü altına sokulduğunu kaydetti.

Emir, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açılışı yapılan Ankara Hızlı Tren Garı ile ilgili “AKP'nin ‘yandaş işadamlarını palazlandırırken, halkı daha da kamburlaştıracak” dedi. Emir şunları kaydetti:

TARİHE GEÇTİ

Ankara Hızlı Tren Garı, ‘yandaş işadamlarının bugüne kadar yaptığı en karlı işlerden biri olarak da tarihe geçti. Yap-işlet-devret modelinde bir nebze de olsa risk alan ‘yandaş işadamları', bu projeyi, sıfır riskle yaptı

SANAL OLARAK 235 MİLYON DOLAR

Yap-işlet-devret modeli, tüm inşaat maliyetinin yükleniciler tarafından karşılanması, buna karşılık idare tarafından belirli bir süreyle yüklenici firmalara gelir tahsis edilmesi şeklinde yapılmaktadır. Oysa bu ihalede inşaat maliyeti sanal olarak 235 milyon dolar kabul edilir. Sözleşme uyarınca yüklenici şirkete, idare tarafından işletme süresi içinde artırımlı olarak toplam 159 milyon dolar ödeme yapılması öngörüldü.

DEVLET KREDİYİ ÖDEYECEK

Devlet, işletmeden elde edilecek tahsisli gelirlerin dışında doğrudan para ödemeyi kabul etmiştir. Yüklenici şirket, 28 Mart 2014 tarihli bir kredi sözleşmesi imzalayarak yatırım için özel bir bankadan 160 milyon dolar kredi temin etti. Kredinin geri ödemesi, ilk kullandırım tarihinden sonraki 42. aydan başlayarak artan taksitler şeklinde düzenlendi. Bunun anlamı; idare, yolcu garantisi adı altında yüklenici şirkete para ödeyecek, şirket de bu parayla kullandığı krediyi kapatacak. Yüklenici şirket böylelikle tüm yatırım maliyetini idareden almış olacak.

FİRMA MİLYARLARCA DOLAR KAZANACAK

AVM olarak inşa edilen tesiste, yaklaşık 30 bin metre kare ticari alan kiraya verilecek. 1400-3000 arası araç kapasitesine sahip otoparkı, 5 yıldızlı oteli ve sosyal donatı alanları düşünüldüğünde görevli firma, 20 yıllık işletme süresince sıfır maliyetle milyarlarca dolarlık bir gelire de garantilemiş durumda. Oysa, inşaatı 150-160 milyon dolar gibi bir maliyet olan Ankara Hızlı Tren Garı, Hazine ve gar gelirlerinin garantisi ile yapılıp kamu işletmesi olarak işletilseydi, bu milyarlarca dolarlık gelir kamuya kalacaktı. Bu haliyle Ankara Hızlı Tren Garı'nın akıllarda hızla uyandırdığı düşünce, ne yazık ki, “'Gar' değil mübarek, ‘yandaş'a ganimet”tir.

19 YIL İŞLETECEK

Cengiz - Limak ve Kolin ortaklığının (CLK) inşa edilen Ankara Tren Garı (ATG) 19 yıl 7 ay süreyle Ankara Tren Garı İşletmesi (ATG) tarafından işletilecek ve 2036 yılı itibarıyla TCDD'ye devredilecek. İşletmeciler ise Nihat Özdemir ve ortakları Cengiz İnşaat’ın sahibi Mehmet Cengiz, ile Kolin İnşaat’ın sahibi Celal Koloğlu.

TCDD tarafından ilk defa Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile inşa edilen ve inşası 2 yılda tamamlanan gar, 19 yıl 7 ay süreyle Ankara Tren Garı İşletmesi (ATG) tarafından işletilecek ve 2036 yılı itibarıyla TCDD'ye devredilecek.

Hız, dinamizm ve modern mimariyi içinde barındıran, 235 milyon dolar yatırım bedeline sahip Ankara YHT Gar'da 50 bin 644 metrekarelik kısım ticari alan olarak ayrıldı. Garda, 134 otel odası, 12 kiralanabilir ofis ve 217 kiralanabilir ticari alan yer alıyor.

Günlük 50 bin yolcuya hizmet verebilecek büyüklükte inşa edilen ve toplam 8 kattan oluşan yeni garın bodrum katında aynı anda 12 YHT setinin yanaşabileceği 3 peron ve 6 demiryolu hattı, bay ve bayan mescitleri, AVM ile otele ait teknik alanlar bulunuyor.

Başak Kaya/Sözcü

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde