CHP’de ‘disiplin’ tartışması büyüyor

CHP’de ‘disiplin’ tartışması büyüyor

CHP içindeki “ulusalcı” olarak adlandırılan kanat ile yenilikçiler arasındaki gerginlik, “disiplin restleşmesi”ne gidiyor. G

CHP’de ‘disiplin’  tartışması büyüyor
16px
24px
28.04.2013 08:06
ABONE OLgoogle

 Yenilikçiler, Uşak Milletvekili Yılmaz’ın grup disiplinine sevkinden tatmin olmadı. Ulusalcı kanat ise Yılmaz’a ağır bir ceza verilmesi halinde, Tanrıkulu, Aygün ve Faik Tunay hakkında “disiplin istemi”nde bulunmayı planlıyor.

 CHP içindeki “ulusalcı” olarak adlandırılan kanat ile yenilikçiler arasındaki gerginlik, “disiplin restleşmesi”ne gidiyor. Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’na “CIA ajanı” dediği gerekçesiyle, CHP Grup Disiplin Kurulu’na sevk edilen Dilek Akagün Yılmaz’ın disipline sevk kararına tepkisini dile getirdiği açıklamalarından rahatsız olan yenilikçiler, 4 Mayıs’ta toplanacak Parti Meclisi’ne konuyu taşımaya hazırlanıyor. Yılmaz’a destek veren ulusalcı kanadın da başta Tanrıkulu olmak üzere yenilikçi kanattan bazı isimler hakkında disiplin isteminde bulunmayı planladığı öğrenildi.

CHP’de özellikle Kürt sorunu ve yeni anayasa konusunda görüş ayrılığının cepheleştirdiği iki grup arasındaki tartışmanın CHP PM’ye de yansıması bekleniyor. Yenilikçi kanattan Gülseren Onanç’ın Kürt sorunu konusunda partiye ait olmayan bir kamuouyu anketini açıkladığı ve Kılıçdaroğlu’nun uyarılarına karşın bir televizyon programına katıldığı gerekçesiyle genel başkan yardımcılığından istifa etmesinin ardından, Tanrıkulu’na “CIA ajanı” dediği gerekçesiyle Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz’ın grup disiplin kuruluna sevk edilmesi, iki kanat arasındaki gerginliği daha da artırdı.

Yılmaz’ın grup disiplin kuruluna sevkinin ardından, yaptığı yazılı açıklamayla “CHP ilkelerini, değerlerini savunmak, bu değerlere aykırı davranan kişileri sorgulamak suç olarak nitelendiriliyor ise ben bu suçu işlemeye devam edeceğim” şeklindeki sözlerinin yanı sıra Tanrıkulu konusundaki görüşlerinden geri adım atmaması, yenilikçi kanatta rahatsızlık yarattı. Yılmaz’ın açıklamasındaki ifadelerin de disiplinlik suç olduğunu savunan yenilikçi kanat, Yılmaz’ın bu sözleri parlamento dışında söylemesi nedeniyle yüksek disiplin kuruluna sevk edilmesi gerektiğini savunuyor. Bu kapsamda yenilikçilerin 4 Mayıs’ta toplanacak Parti Meclisi’nde konuyu gündeme getirip disiplin isteminde bulunacağı konuşuluyor.

Ulusalcı kanatta yer alan Antalya Milletvekili Gürkut Acar’ın başkanlığını yaptığı grup disiplin kurulunun ne zaman toplanacağı netleşmezken, “geçici ihraç” talebiyle disipline sevk edilmesine karşın kulislerde en fazla “uyarma” ya da “kınama” verileceği beklentisi dile getiriliyor. Ancak, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Meclis’teki 23 Nisan resepsiyonunda “Parti kurallarına uymayan bedelini öder” açıklamasını dikkate alan ulusalcı milletvekilleri, daha ağır bir ceza çıkması durumunda, Tanrıkulu’nun yanı sıra Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün ve İstanbul Milletvekili Faik Tunay hakkında da daha önce yaptıkları açıklamalar nedeniyle “disiplin” isteminde bulunmayı planlıyor.

Ayşe Sayın/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde