CEO'lara göre referandumda ne çıkar?

CEO'lara göre referandumda ne çıkar?

Ekonomist ve Capital dergileri, Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin CEO’ları arasında bir anket yaptı

CEO'lara göre referandumda ne çıkar?
16px
24px
09.08.2010 05:14
ABONE OLgoogle

Ankete katılan 194 CEO’nun yüzde 61.9’u Anayasa değişikliğine sandıktan ‘evet’ oyu çıkacağı görüşünde

Türkiye’nin önde gelen şirket ve holdinglerini yöneten 194 CEO’nun yüzde 61.9’una göre, Türk halkı 12 Eylül’deki referandumda Anayasa değişikliklerine ‘evet’ oyu verecek.

Türkiye’nin en büyük firmalarının üst düzey yöneticilerini bir araya getiren ‘Ekonomist Capital CEO Club’, geçen hafta CEO’lar arasında bir anket düzenlendi.

‘Ekonomist Capital CEO Club’ bünyesindeki 510 CEO’ya 12 Eylül’deki referandumun muhtemel sonuçlarından risk algısına, ekonominin en önemli sorunundan büyümeye kadar 13 soru soruldu. Sorular arasında en çok merak edilen, CEO’ların Anayasa referandumu ile ilgili beklentileriydi. Ekonomist dergisinin bu haftaki sayısında yayımlanan haberde, “CEO’lara oylarının rengini sormadık. Sadece bir tahmin yapmalarını istedik. ‘Sizce Anayasa referandum sonucu ne olur?’ diye sorduk” ifadesi yer aldı. Ankete yanıt veren 194 CEO’nun yüzde 61.9’una göre, Türkiye Anayasa değişikliklerine ‘Evet’ diyecek.

‘Referandum en büyük risk’

Ankette CEO’lara yöneltilen ilk soru ‘Piyasaların risk algısı bugünün koşullarında neye odaklanmış bulunuyor?’ oldu. CEO’ların yüzde 47.3’ü referandumu, yüzde 26.4’ü Avrupa’daki borç krizini, yüzde 13.2’si de tırmanan terörü ekonomi için en önemli riskler olarak sıraladı.

Dergi, “Kamuoyu araştırmalarında evet oyları önde olmasına karşın, evet ve hayırlar dengeli bir dağılım içinde. Bu yüzden ‘hayır’ların fazla çıkması durumunda bunun genel seçimlere nasıl yansıyacağı, tabloyu nasıl değiştireceği belirsizlik olarak duruyor. Bu da iş dünyasını tedirgin ediyor” yorumunda bulundu.    

‘Evet piyasayı etkilemez hayırda ise belirsizlik ve  dalgalanma olur’

Ankete katılan CEO’ların yüzde 41.9’u, ‘Referandum sonucu evet çıkarsa, sizce piyasalar nasıl etkilenir?’ sorusuna ‘Piyasalar etkilenmez’ yanıtını verdi. Aynı soruyu katılımcıların yüzde 36’sı ‘Piyasalar rahatlar’, yüzde 12.8’i de ‘Erken seçim gündeme gelebilir’ diye yanıtladı. 

‘Referandum sonucu hayır çıkarsa ne olur?’ sorusunu ise CEO’ların yüzde 40.7’si, ‘Siyasi belirsizlik artar, piyasalar dalgalanır’ şeklinde cevapladı. Aynı soruya katılımcıların yüzde 34.1’i ‘Erken seçim gündeme gelebilir’ ve yüzde 20.9’u da ‘Piyasalar etkilenmez’ yanıtını verdi. 

Öte yandan, CEO’lara yöneltilen ‘İşleriniz açısından önümüzdeki üç aya ilişkin beklentiniz nedir?’ sorusuna gelen yanıtların yüzde 55.8’i ‘Değişiklik beklemiyorum’ şeklinde. Gelecek 3 ayda canlanma bekleyenlerin oranı yüzde 39.5. Katılımcıların sadece yüzde 4.7’si işlerin kötüye gideceği düşüncesinde.

CEO’lara göre ekonomik kriz ‘kısmen’ sona erdi

CEO anketinde referandumun dışında ekonominin temel sorunlarına ilişkin sorular da yöneltildi. ‘Ekonominin bugünkü en önemli sorunu nedir?’ sorusuna CEO’ların yüzde 52.3’lük çoğunluğu ‘İşsizlik’ yanıtını verdi. CEO’ların yüzde 62.8’i bugünkü göstergeler açısından kriz öncesi koşullara ‘Kısmen’ dönüşün başladığı görüşünde. Kriz öncesi koşullara ‘Evet dönüldü’ diyenlerin oranı yüzde 19.8 iken, ‘Hayır dönülmedi’ diyenlerin oranı ise yüzde 17.4 olarak kaldı.

Anket neden önemli?

‘Ekonomist Capital CEO Club’, Türk ekonomisinin temel şirketlerini yöneten 510 CEO’yu bir araya getiriyor. Türk ekonomisinin en kritik noktalarında yer alan bu kişiler, milyarlarca dolarlık portföy yönetiyor. Dev yatırımlar onların kararıyla realize oluyor. ‘Ekonomist Capital CEO Club’un anketine yanıt veren 194 CEO’nun görüşü Türk özel sektörünün bakışını ortaya koyması açısından önem taşıyor.

Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde