CEO'lar ‘çatık kaşlı’ ofis istemiyorlar ‘

CEO'lar ‘çatık kaşlı’ ofis istemiyorlar ‘

CEO’lar ofislerini tasarlarken eşlerine müdahale ettirmiyor. Bir diğer ortak özellikleri de ‘çatık kaşlı ofisler’e karşı olmaları

CEO'lar ‘çatık kaşlı’ ofis istemiyorlar ‘
16px
24px
17.11.2010 09:11
ABONE OLgoogle

CEO’lar hakkında bugüne kadar çok şey yazıldı çizildi. Şirketlerin nasıl yönettikleri, yaşam zevkleri ve daha pek çok ayrıntı. Ya, ofisleri?.. 

Şirketlerin geleceklerini etkileyecek stratejik kararlar aldıkları ofisleri belki hep göz önünde. Ama, her CEO değişikliği, bir ofisin yeniden yaratılması anlamına geliyor. CEO ofisine yerleşir yerleşmez pek çok ayrıntıya mimarla birlikte dokunuyor. Çünkü, burası onların karar mekanizmalarını işlettikleri beyin odaları...

Koray Yavuzer Mimarlık, CEO ofislerini tasarlama konusunda deyim yerindeyse uzmanlaşmış isimlerden biri. Bugüne kadar Seba İnşaat CEO’su Engin Keçeli ve Onursal Başkanı Orhan Keçeli, enerji ve fon yönetimi konusunda küresel operasyonları olan Ortadoğu merkezli Habboush Group CEO’su Wadie R. Habbosuh ve  SAS Yazılım Türkiye Ülke Başkanı Nuray Akmeriç’in de aralarında bulunduğu pek çok yöneticinin ofisini tasarlamışlar.

Mimarlık ofisini yöneten isim Koray Yavuzer’e CEO’ların ofislerini tasarlarken nelere dikkat ettiklerini, ama daha önemlisi, CEO’ların mimarlara ne kadar teslim olduklarını ve ofislere kendilerini ne kadar yansıttıklarını sorduk.

Çatık kaşlı ofis istenmiyorKoray Yavuzer, CEO’lar için ofislerin, ev tasarımından daha önemli olduğunu söylüyor öncelikle. Çünkü, evin tasarımına eşleri, ofislere ise kendileri karar veriyor.  Peki, ortak bir özellikten söz edebilmek mümkün mü? Mimar Yavuzer, bugüne kadar tasarladıkları CEO ofislerindeki ortak özelliklerden biri olarak,  ‘çatık kaşlı ofis’in istenmemesini gösteriyor ve ekliyor: “Bu da, ferah, huzur ve keyif veren bir ofis istemek demek. Karanlık, dar ya da kullanışsız mobilyalardan oluşan ofisleri, CEO’lar ellerinin tersiyle itiyor.”

Konformist yapı bir diğer ortak özellik. Çünkü, CEO’lar pek çoğumuz gibi ofislerinde ne kadar rahat ederlerse o kadar verim alınacağını düşünüyorlar.  Bu da çalışmayı motive edecek tasarımların peşinden gidilmesi demek: “Ofisleri genellikle hem misafir ağırlayacak kadar şık hem de uzun saatler geçirilecek kadar konformist tasarlıyoruz. Dolayısıyla buna uygun mobilyalar ve aksesuarlar seçiliyor. Metrekare kullanımı da buna göre dizayn ediliyor. Bu, ofise, dinlenmek için yatak veya duş sistemlerinin eklenmesine kadar uzanıyor.
Çalışma kadar dinlenme kalitesinin de yükseltilmesi önemli. Buna istinaden bazı CEO’ların ofisleri için keyif köşeleri bile hazırlanıyor. Dolayısıyla en çok dikkat edilen konu bu oluyor; maksimum verimle çalışabilmek.”

CEO OFİSLERİNDE İKİ TREND

- Işık, her dönem önemsenen bir unsur olmuş. Ama, son dönemlerde lokal aydınlatma yapılmasına özen gösteriliyor. Renklerin enerjisini yansıtmak en önemli trendlerden.  Bu nedenle odada tek bir ton bulunmamasına özen gösteriliyor.
-Mermer trendi yüksek malzemelerden. Ancak, kendi başına soğuk bir malzeme olduğu için genellikle, daha sıcak bir etki yayan ahşapla birlikte kullanılıyor.

KİŞİSEL ZEVKLER NEREDE DEVREYE GİRİYOR?

- Giriş dizaynı çok önemli.  Bu şirketle ilgili ilk intiba demek. Dolayısıyla CEO’nun ofisinin girişinde kurumu yansıtan bir tasarım yaratılıyor. 
- Dekorasyonla ziyaretçileri ezmemek son derece önemli. Abartı, fazla ihtişam kişileri ezebiliyor. İşte bu noktada da CEO’ların kişisel özellikleri devreye giriyor. Ofislerde her CEO’nun kendi ruhundan özellikler taşıyan, ‘kişilik sahibi’ bir tasarım yaratılmaya dikkat ediliyor.
- Final touch denilen ‘son dokunuş’ çok önemli. Burada da yine CEO’nun kişisel zevkleri devreye giriyor. Vazolar, tablolar, kitaplar, aksesuarlar... Buna çay-kahve ikram aracı bile dahil olabiliyor...
- Yükselen trendlerden ‘ofiste yemek’ tasarımın unusurlarından oldu. CEO’ların zevkleri, burada da devreye giriyor. Çoğu zaman yemek takımları ve çiçek aranjmanları CEO’nun zevkini yansıtıyor.

Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde