CEO'lar 2013 yılına nasıl bakıyor?

CEO'lar 2013 yılına nasıl bakıyor?

68 ülkede bin 330 CEO'nun katılımıyla yapılan araştırmaya göre, CEO'ların yarısı küresel ekonominin aynı düzeyde kalacağını söyledi

CEO'lar 2013 yılına nasıl bakıyor?
16px
24px
23.01.2013 17:43
ABONE OLgoogle

Uluslararası bağımsız denetim ve danışmanlık kuruluşu PwC'nin, dünya genelinde 68 ülkede bin 330 CEO'nun katılımıyla yaptığı araştırmaya göre, CEO'ların yarısı küresel ekonominin aynı düzeyde kalacağını söylerken, CEO'ların şirketlerinin büyümesine ilişkin güvenleri geçtiğimiz yıla göre düşüş gösterdi.

Uluslararası bağımsız denetim ve danışmanlık kuruluşu PwC'nin bu yıl "Aksaklıklarla Başa Çıkmak: Ayakta kalmak ve başarmak için uyum sağlama" başlığıyla yayınladığı 16. Yıllık Küresel CEO Araştırması'na göre, dünya çapında CEO'ların sadece yüzde 36'sı gelecek 12 ay içinde şirketlerinin büyüme göstereceğine aşırı güven duyuyor.

Dünya genelinde 68 ülkede bin 330 CEO ile yapılan araştırma sonuçlarına göre CEO'ların yüzde 50'ye yakın bölümünün küresel ekonominin aynı düzeyde kalacağını söylerken, CEO'ların şirketlerinin büyümesine ilişkin güvenleri 2012 yılında 2011 yılına göre düşüş gösterdi.

 PwC'den yapılan açıklamaya göre, CEO'ların yüzde 18'i 2013 yılında küresel ekonominin daha fazla düşüş yaşayacağını belirtirken, sadece yüzde 28'i ekonomik iyileşme öngörüyor ve yüzde 52'si durumun aynı şekilde seyredeceğini ifade ediyor. CEO'lar önümüzdeki dönem en çok endişe ettikleri konuları sosyal karmaşa, ABD'de potansiyel ekonomik durgunluk, aşırı regülasyon/düzenleme, piyasa kırılganlığı ve vergi ve enerji maliyetleri olarak belirttiler.
 
TÜRKİYE'YE OLAN GÜVEN DEVAM EDİYOR

 
Araştırma kapsamında dünya genelinden 33 CEO ile detaylı görüşmeler de gerçekleştirildi. Türkiye'den bu CEO'lar arasında yer alan Turkven CEO'su Seymur Tarı araştırmada ekonomik istikrar, yatırım ortamı ve yeni fırsatlar konusundaki görüşlerini şöyle dile getirdi:
"Global ekonominin aksine kişisel olarak ben Türkiye'de belirsiz bir ekonomik ortam görmüyorum. Önümüzdeki yıllarda bazı küçük iniş çıkışlar olabilir. Ama genel trend olarak yukarıya doğru bir seyir olacaktır. Bizim için devam eden büyüme işlerimiz açısından olağan hale geldi. Türkiye'deki bazı şirketlerin bölgede çok iyi sonuçlar elde ettiğini görüyoruz. Önümüzdeki dönemde orta ölçekli Türk şirketlerinin de bölgede çok daha hakim duruma geleceğini düşünüyorum."

 Araştırma sonuçlarını değerlendiren PwC Türkiye Başkanı Haluk Yalçın şunları söyledi:
"Geçtiğimiz yıllarda küresel arenada gözlenen ekonomik dalgalanmaya rağmen, Türkiye bu süreçte jeopolitik konumu, uyguladığı ekonomik politikalar ve girişimcilerinin dinamik iş yaklaşımı ile dünya çapında güçlü ve yükselen bir değer haline geldi. Her ne kadar Küresel CEO araştırması dünya genelinde büyüme kapsamında bazı tereddütleri yansıtsa da, Türkiye'nin bu noktada da olumlu ayrışma göstermesini beklemek hatalı olmayacaktır. PwC'nin "2041'de Türkiye' raporunda da öngörüldüğü üzere dünyanın 12. büyük ekonomisi olmaya aday bir ülke olarak tüm iş dünyasının önünde büyük bir fırsat var yeter ki bu dönemde hepimiz devlet, kurumlar ve bireyler olarak üzerimize düşeni başkalarını beklemeden yerine getirelim."
 
GÜVEN DÜZEYİ BÖLGELERE GÖRE FARKLILIK GÖSTERİYOR

 
Araştırma sonuçlarına göre, kısa vadeli gelir büyümesi olacağına en az inananlar Batı Avrupa'daki CEO'lar. Devam eden ekonomik durgunlukla beraber, geçen yıl yüzde 27 olan orandan ve 2011 yılındaki yüzde 39'luk orandan düşüş göstererek, büyümeye güven duyan Batı Avrupalı CEO'ların oranı yüzde 22 oldu. Kısa vadeli büyümeye duyulan güven yüzde 33'le (2012'de yüzde 42) Kuzey Amerika'da ve yüzde 36 ile (2012'de yüzde 42) Asya Pasifik'te de düşüş gösterdi. Birçok kişi tarafından yüksek oranda büyüme gösterecek bir sonraki ekonomi olarak görülen Afrika'da dahi CEO'ların şirket büyümelerine duyduğu güven geçtiğimiz yıl yüzde 57 olan orandan düşüş göstererek yüzde 44'ü buldu.

Buna karşın Latin Amerikalı CEO'lar bu trendin tam tersi bir özellik gösteriyor. Duydukları kısa vadeli güven geçen yıla göre az oranda yükselerek yüzde 53'ü buldu.

RUSYA VE HİNDİSTAN'DA GÜVEN YÜKSEK
 
CEO'ların beklentilerine ülke düzeyinde bakıldığında ise, duyulan güven büyük ölçüde farklılık gösteriyor: 2013 yılında gerçekleşecek gelir büyümesine yüzde 66'lık oranla aşırı güven duyan Rusya'daki CEO'ları yüzde 63 ile Hindistan yakından takip ediyor ve ardından yüzde 62 ile Meksika geliyor. Bu ülkeleri, Brezilya (yüzde 44), Almanya (yüzde 31), Amerika (yüzde 30), İngiltere (yüzde 22), Japonya (yüzde 18), Fransa (yüzde 13) ve son olarak önümüzdeki yıl için yaşanacak gelir büyümesine sadece yüzde 6 oranındaki CEO'nun güvenle yaklaştığı Kore takip ediyor.

 CEO'ların tamamı için güven durumu uzun süre aynı düzeyde devam ederken; geçtiğimiz yılla neredeyse aynı olarak dünya çapındaki CEO'ların yüzde 46'sı önümüzdeki üç yıl için büyümeye aşırı güven duyduklarını ifade ettiler. Afrika'daki ve Ortadoğu'daki CEO'lar uzun vadeli büyümeye en fazla güveni göstererek sırasıyla yüzde 62 ve yüzde 56 oranlarına ulaştılar. Asya Pasifik yüzde 52 ile çok güven duyduğunu belirtirken, Kuzey Amerika yüzde 51 ile aşırı güvenle yaklaşan bölgeydi. Uzun vadeli güven yüzde 34 ile en düşük orana Avrupa'da ulaşmış oldu.
 
CEO'LAR DOĞAL YOLLARDAN BÜYÜME FIRSATI ARIYOR

Davos'ta gerçekleşen Dünya Ekonomik Forumu yıllık toplantısının ilk gününde araştırma sonuçlarını açıklayan PwC Küresel Başkanı Dennis M. Nally verilen bilgiye göre şu değerlendirmede bulundu:

"CEO'lar kısa vadeli beklentileri ve küresel ekonomiye ilişkin görüşleri için temkinli yaklaşıyorlar. Buna karşın, aşırı regülasyon/düzenleme, devlet borcu, sermaye piyasasının istikrarsızlığı gibi konulara yönelik olarak CEO'ların aşırı endişe yaşaması sonucunda geçtiğimiz 12 ayda güvenin azalması şaşırtıcı bir durum değil. CEO'ların mevcut risklerle başa çıkmaya çalıştıkları sonucuna ulaştık. Stratejik olarak, durağan bir süreç yaşadıkları için CEO'lar, değer kaybına uğramadan maliyetleri azaltma yolları arayarak, faaliyetlerini düzeltmeye devam ediyor. Geleceğe yönelik kaynakları etkileyecek büyük harcamalardan kaçınarak CEO'lar doğal yollardan büyüme fırsatları arıyorlar. En önemlisi, talebi, bağlılığı ve karşılıklı yeniliği teşvik etmek üzere CEO'lar müşterilerle iş birliği yapıp onları odak noktası yapıyor."

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde