C segmentinin yeni ikonu

C segmentinin yeni ikonu

Hyundai'nin Avrupalılar için Avrupa'da geliştirdiği yepyeni modeli i30 dikkat çekiyor

C segmentinin yeni ikonu
16px
24px
20.11.2007 20:08
ABONE OLgoogle

Hyundai'nin Avrupalılar için Avrupa'da geliştirdiği yepyeni modeli i30, çekici görünümü, etkileyici kabini, yüksek konforu, üstün performansa ve düşük yakıt tüketimine sahip motor seçenekleri ve kendisine hayran bırakan sürüş dinamikleri ile çok dikkat çekiyor

Hyundai'nin, ilk kez 2007 yılı Mart ayındaki Cenevre Otomobil Fuarı'nda dünya tanıtımı gerçekleştirilen C-segmentindeki yeni hatchback otomobili “i30”, Hyundai'nin 2005 yılında “Drive Your Way” sloganıyla duyurduğu “ilham verici, kaliteli ve kendine güvenen” marka kimliğini her yönüyle taşıyor. 

Hyundai için Avrupa'da bir dönüm noktası olan i30'un tanıtımı, Hyundai'nin daha sonraki modellerinde kullanılacak yeni isimlerin de başlangıcını yapıyor.

Hyundai i30 ise, özellikle bu isimlerden innovative; yani yenilikçi kavramıyla bağdaşıyor. Tüm Avrupa'da 2006 yılında yaklaşık 4 milyon adetlik satışın gerçekleştiği ve toplam pazardan yüzde 19 pay alan C-Segmenti'nin, önümüzdeki yıllarda da büyürerek gelişmesi bekleniyor. 

Hyundai'yi Türkiye'de bu segmentte ilk kez temsil edecek olan ve 2007 yılı sonuna kadar 1.500 adet satılması planlanan i30'un, sahip olduğu özellikler sayesinde Hyundai'ye hem yeni müşteriler kazandırması hem de Accent Era ve Getz gibi modelleri kullanan mevcut Hyundai sahiplerinin isteklerine en iyi şekilde cevap verilmesi amaçlanıyor.

Karakteristik Özellikler ve Hedef Kitle

Dünyanın en hızlı büyüyen otomotiv üreticilerinden Hyundai'nin tamamıyla baştan geliştirdiği araç olan i30; sosyal, enerjik, esnek, açık görüşlü, önyargısız, kendine güvenen ve başkalarının fikirlerine saygı duyan ama kendi fikirlerini savunan bir karaktare sahip. Hyundai i30, kullandıkları otomobili, daha çok özgürlük ve bağımsızlığın ifadesi olarak kabul eden, çok yüksek performans aramayan ancak sportif bir karaktere sahip olan araçları isteyen, araçlarının tasarımına önem veren ve kişisel ihtiyaçlara cevap veren teknolojik özellikleri bulunan kişiler tercih ediyor.

Hyundai i30, genelde 30-40 yaş aralığında bekarlara, evlilere, genelde tek çocuklu ailelere, düzenli bir hayatı bulunanlara, aile veya arkadaşlarıyla iyi vakit geçirmek isteyenlere, belirli zaman aralıklarında seyahate çıkanlara ve tenis ve yüzme gibi çeşitli sporlarla uğraşanlara hitap ediyor.

Dış Tasarım

Hyundai'nin bugüne kadarki en önemli modellerinden biri olan i30, 2006 yılındaki Paris Otomobil Fuarı'nda sergilenen Arnejs konsept aracının seri üretim versiyonu olarak Hyundai Avrupa Tasarım Merkezi'nde geliştirildi. Kusursuz hatlara sahip olan bir tasarımı bulunan i30, akıcı kıvrımları, güçlü karakterini ortaya koyan çizgisi ve uzun dingil mesafesiyle, çok yönlü kullanıma hitap eden duruşunu ön plana çıkarıyor.

Hyundai Avrupa Tasarım Merkezi Baş Tasarımcısı Thomas Bürkle araç ile ilgili;     “Hyundai i30, dinamik ve sportif bir tasarım ile şıklık ve zarafetin nasıl bir araya geldiğini en iyi şekilde gözler önüne seriyor” yorumunu yapıyor.

Hyundai i30, 4245 mm uzunluğa, 1775 mm genişliğe ve 1480 mm yükseliğe sahip. 2650 mm'lik dingil mesafesi ise yolcuların araç içinde rahat bir şekilde oturmasını sağlıyor.       

C-Segmenti'ne yeni bir soluk getirecek olan Hyundai i30, ilk bakışta köşeli hatlarıyla birlikte yuvarlak çizgileri bir araya getiren modern tasarımıyla dikkatleri hemen üstüne topluyor. Oldukça dinamik ve şık bir tasarıma sahip olan i30'un ön tasarımında bulunan çift radyatör ızgarası girişi, kaput ve A-sütunlarına kadar uzanarak kusursuz bir çizgi oluşturuyor. Projeksiyon tip büyük ön farlardan başlayıp arka stoplara kadar uzanan omuz çizgisi ile birlikte camların hatlarıyla uyum gösteren bel çizgisi, i30'un profilden bakıldığında da, sportif ve dinamik karakterini sürdürmesini sağlıyor.

Hyundai i30'un arka tasarımı da, ön ve yan tarafta bulunan biçimli hatları yansıtıyor. Radyatör ızgaralarından ve kaputtan başlayıp aracın arkasına kadar uzanan karakter çizgisi, büyük stopların ve spoylerin bulunduğu bagaj kapağı hatlarının da aynı şekilde arka tampona kadar devam etmesini sağlıyor.

Hyundai i30'un, her zevke hitap eden tasarımıyla ve bir heykeltıraş'ın elinden çıkmış gibi görünen kusursuz hatlarıyla hem Avrupa'da hem de Türkiye'de büyük bir beğeni kazanması bekleniyor.

İç Tasarım

Hyundai i30'un dış tasarımındaki dinamik çizgiler kabin içinde de devam ediyor. Segmentindeki en uzun dingil mesafelerinden birine sahip olan Hyundai i30, geniş iç hacmiyle tüm yolcuların rahat ve konforlu bir sürüş yapmasına imkan veriyor ve büyük bagaj kapasitesiyle her türlü eşyanın rahatlıkla yerleştirilmesini sağlıyor.

Hyundai Avrupa Tasarım Merkezi'ndeki yetkililer, i30'un kabin içi tasarımını oluştururken özellikle Avrupalı tüketicilerin bu segmentteki bir araçta görmek istedikleri ekipmanları; kusursuz, ergonomik ve kullanışlı tasarımla bir araya getirdi. Geniş kabinin tasarımı oluşturulurken de, aracın dinamikliğinin havalandırma ızgaraları, koltuklar, gösterge paneli ve orta konsolda mümkün olduğunca kullanılmasına özen gösterdiler.

Tasarımın ilk oluşturulduğu andan itibaren özellikle sürücüye yönelik hazırlanan gösterge paneli, yükseklik ve derinlik ayarlı direksiyon simidi, yan destekleri kuvvetli sportif koltuklar ve vites kolunun konumlandırılması, bu aracın sürüşünden en yüksek keyfin ve konforun alınmasını sağlamak için tasarlandı. Avrupai bir tasarıma sahip olan iki farklı tondaki kabinde kullanılan yüksek kaliteli malzemeler, araç içindeki tüm yolcuların şık ve  ferah bir mekanda yolculuk yapmasını sağlıyor.

Gösterge panelindeki ışıklandırmaların daha iyi okunabilmesi için araç bilgi ekranı, göstergeler ve uyarı ışıklarının tamamında LED teknolojisi kullanılıyor. Hyundai'nin SUV segmentinde yer alan Santa Fe modelindeki gibi LED bazlı mavi ışıklandırmalı gösterge paneli, gece kullanımlarında gözü çok daha az bir şekilde yorarken artık tüm kullanıcıların bir Hyundai içinde olduğunu hissetmesini sağlıyor.

Hyundai i30'un kabinindeki bir diğer dikkat çeken özellik ise ergonomiklik. İdeal büyüklüğe sahip olan direksiyon simidinde müzik sistemi kontrolleri yapılabilirken orta konsoldaki tüm küçük düğme ve büyük butonlara en hızlı ve kolay bir biçimde ulaşılabiliyor. Araçta, segmentindeki çoğu rakibinde bile standart olarak sunulmayan elektronik kontrollü klima bulunuyor. Ayrıca USB ve harici bağlantı girişleri sayesinde, son dönemlerin popüler taşınabilir cihazlarından iPod ve benzeri MP3/müzikçalarlar bağlanabiliyor. i30'un kabininde bulunan kullanışlı göz ve ceplerde çeşitli eşyalar rahatlıkla saklanabilirken dört camda da tek dokunuşla açılan camların kullanılması konforu artırıyor.

Yanal destekleri artırılan ve uzun yolculuklarda bile yolcuları yormayan sportif koltuklarda, ortopedik tasarımın yanı sıra dikişlere ve kullanılan malzemenin kalitesine bile oldukça özen gösterildi. Ön ve arka koltukların yerleşimleri sayesinde hem ön ile arka sırada yolculuk edenlere çok geniş bir kabin yaratıldı hem de diz ve baş mesafeleri uzun tutularak ferah bir ortam oluşturuldu. Hyundai i30, öndeki yolcular için sunduğu 1105 mm'lik bacak ve 1015 mm'lik baş mesafesi ile birlikte arkadaki yolcular için sunduğu 898 mm'lik bacak ve 980 mm'lik baş mesafesi sayesinde segmentindeki birçok rakibinden daha geniş bir alana sahip.

Tüm i30 modellerinde 60/40 oranında katlanabilen ve düz bir zemin oluşturan arka koltuklar bulunuyor. i30'un 340 litrelik bagaj hacmi, tüm koltuklar tamamen yatırıldığında1250 litreye kadar büyütülebiliyor.

Güvenlik

Hyundai araçları, “sistem tasarımı” isimli bir yöntemle gelişmiş bilgisayar simülasyonları kullanılarak hayata geçiriliyor. Bu yöntemde farklı gelişim uzmanlarının amaçları, uyumlu şekilde bir araya getiriliyor ve tüketicinin hayat tarzına adapte ediliyor. Böylece tasarımda olduğu kadar güvenlik donanımında kullanılan tüm parçaların da üstün güvenlik seviyesi, aracın daha ilk tasarımı aşamasında sağlanmış oluyor. Araç hazırlandıktan sonra da sadece belli başlı parçalarda çok küçük son değişiklikler yapılıyor.

Hyundai i30'un pasif güvenlik sistemleri arasında; A ve B sütunlarında güçlendirilmiş bağlantı noktaları, kapı içi çelik emniyet kirişleri, güçlendirilmiş ön panel, kaza anında kontrollü deforme olan parça (aynı zamanda hasar masraflarını da azaltıyor), arka bölümü tamamen saran destekleyici yapı, ön ve arka yolcular için ön yan ve perde havayastıkları, segmentindeki birçok rakibinde bulunmayan aktif ön koltuk başlıkları, aktif gergili ön emniyet kemerleri ve sürücü ile diğer yolcular için de emniyet kemeri uyarı sinyali bulunuyor. i30'un aktif güvenlik sistemleri arasında da EBD (Elektronik Fren Gücü Dağılımı) destekli ABS fren sistemi, tüm donanım paketlerinde park mesafe kontrol sistemi ve en üst donanım seviyesi olan Style Plus'ta ESP (Elektronik Stabilite Programı) ve lastik basınç uyarı sistemi sunuluyor.

Hyundai i30'un, sayısız bilgisayar simulasyonu sonrasında yapılan çarpışma testlerinde, Euro NCAP'in gerçekleştirdiği önden çarpma testlerinden 5 yıldız alması hedefleniyor.

Motor ve Şanzıman Seçenekleri

Hyundai i30 Türkiye'ye, 1.6 litre hacmindeki üç ayrı benzinli ve dizel motor seçeneğiyle ithal ediliyor. Bu motorlarda daha uzun ömürlü triger zinciri kullanılıyor. Benzinli motor seçeneğinde hem manuel hem de otomatik şanzıman sunulurken dizel motorda şimdilik manuel şanzıman seçeneği bulunuyor. 115 PS gücündeki 1.6 CRDi-VGT motor seçeneğinde Kasım ayından itibaren otomatik şanzıman seçeneği de yer alacak.

Hyundai i30'da bulunan 1591 cc hacmindeki CVVT (Continuously Variable Valve Timing – Sürekli Değişken Supap Zamanlaması) teknolojisine sahip benzinli motor, 6200 d/d'de 122 PS maksimum güç ve 4200 d/d'de 15.7 kgm maksimum tork üretiyor. 5 ileri manuel şanzımanla 192 km/s maksimum hıza çıkan ve 11.1 saniyede 0'dan 100 km/s hıza ulaşan i30, 4 kademeli otomatik şanzımanla 183 km/s'lik maksimum hız ve 12.1 saniyelik 0-100 km/s hızlanması sunuyor. Manuel şanzımanla aracın 100 km'deki ortalama yakıt tüketimi 6.2 litre, otomatik şanzımanla ise 6.9 litre.

Hyundai i30'da 1582 cc hacme sahip olan iki farklı dizel motor seçeneği bulunuyor. Bu motorlardan ilki 90 PS, diğeri ise 115 PS maksimum güç üretiyor.

Hyundai İ30 ait olduğu segmentte en zengin donanım seçeneği ve 3 farklı paket sunuyor. Hyundai İ30 33.900 YTL ile 44.150 YTL arasında değişen anahtar teslim fiyatları satılıyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde