Büyümede perakendenin zaferi

Büyümede perakendenin zaferi

Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 11.7 ile rekor oranda büyüdü. Büyümenin en fazla gerçekleştiği sektör ise yüzde 22.4 ile toptan ve perakende ticaret oldu.

Büyümede perakendenin zaferi
16px
24px
06.07.2010 07:43
ABONE OLgoogle

Sabancı Holding Perakende Grubu Başkanı Haluk Dinçer, Türkiye'deki büyümenin motorunun perakende sektörü olduğunu söyledi. Dinçer "Avrupa'da insanlar alışveriş yapmıyor, büyüme % 1'in altında kaldı" dedi

Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 11.7 ile rekor oranda büyüdü. Büyümenin en fazla gerçekleştiği sektör ise yüzde 22.4 ile toptan ve perakende ticaret oldu. Bu veri ile birlikte gözler toptan ve perakende ticaret sektörüne çevrildi.

Biz de Sabancı Holding Perakende Grubu Başkanı Haluk Dinçer'le konuştuk. "Türkiye perakendecilerin omuzunda yükseliyor" diyen Dinçer, promosyonlar dahil uygulanan akılcı yöntemler sayesinde yatırım ve istihdamın arttığına dikkat çekti. Dinçer olumsuz dış konjonktüre rağmen elde edilen ekonomik büyümenin perakendenin gelişimi için de son derece kritik olduğu görüşünde.

'ERTELENMİŞ TALEP DÖNDÜ'

Sabancı Holding Perakende Grubu Başkanı Haluk Dinçer'e göre Türkiye'yi Avrupa'daki rakiplerinden ayıran en önemli özellik dinamizm. Avrupa ülkelerinin önce özellikle finans sektörüne teşvikler verip şimdi de kamu harcamalarını kıstığına bunun da servet kaybına neden olduğuna vurgu yapan Dinçer "Avrupa Birliği ülkelerinde büyüme bu nedenle yüzde 1'in altında kaldı. Çünkü insanlar harcamalarını kıstı" değerlendirmesinde bulundu. Türkiye'de tasarruf oranının düşük olduğuna ve dış talepteki olumsuzluğun iç talepteki canlanmayla bir süre telafi edilebileceğine dikkat çeken Dinçer şunları kaydetti.

"Dolayısıyla Türkiye iç dinamikleri ile büyüyecek. Orada da özel tüketim önemli rol oynayacak. Ertelenmiş talebin geri döndüğünü gözlemliyoruz. Bu da perakendeciyi büyük rol oynaması gereken bir konuma taşıyacak. Sektör olumlu yönde gelişiyor, yatırıma ve istihdama devam ediyor."

'İSTİKRAR ŞART'

Türkiye'nin siyasi ve ekonomik istikrarını koruduğu sürece cazibe merkezi olmaya devam edeceğini hatırlatan Dinçer'e göre Avrupa'nın bütçe açıklarını azaltmak için yürürlüğe koyduğu kemer sıkma politikası büyümenin önündeki en önemli engel. Gelişmiş ülkelerin özel sektör dışında büyüme yaratma şansı kalmadığını savunan Dinçer, bunun sebebinin uygulanan yanlış politikalar olduğunu savundu.

"Avrupa'nın atacak mermisi kalmadı"

 Toronto'da G-20 Zirvesi ile eşzamanlı olarak düzenlenen B-20'ye (Business Summit) katılan iki Türk'ten birisiziniz. Toplantıda dikkatinizi çeken neydi? Ne konuşuldu?

B-20'de dünyada olup bitenler iş dünyası gözüyle değerlendirildi. Kemer sıkma politikaları, finansal düzenlemeler, korumacılık, ekonomik büyümenin nasıl sağlanacağı konusunda fikir alışverişi yapıldı. Dengesiz büyüme krizin temel nedenlerinden biri olduğu için endişe sebebi. Bir diğer endişe konusu da Avrupa Birliği ülkelerinin finansal sektöre destek olacak politikalara ne zaman son vereceği. Düzenlemelerdeki gecikmeden iş dünyası rahatsız. Avrupa'nın atacak mermisi kalmadığının herkes farkında. Krizden çıkış konusunda her ülke kendi yolunu belirleyecek gibi görünüyor.

 G-20'de büyük bir hayal kırıklığı oldu en azından büyüme politikaları açısından AB ile ABD anlaşamadı. B-20'de böyle bir farklılık var mıydı?

ABD'nin kamu borcu AB'den daha yüksek. Ancak ABD'nin avantajı doların rezerv para olması. Yıllarca bolkeseden borçlanarak harcamış bir topluma 'Kemer sıkın' diyorsunuz. Yunanistan'da İspanya'da ve İngiltere'de sosyal patlamalar başladı. Bunun siyasi faturası da olacak. Politikacılar seçmenle gerçekler arasında sıkışıp kalacak gibi görünüyor.

 Toplantıda Türkiye ile ilgili neler öne çıktı?

Türkiye'nin bugün geldiği seviye oldukça takdir topluyor

'Dünya devleriyle rekabet bizi canlı tutuyor'

Sabancı Holding'in son yıllarda günlük yaşama ulaştığı alan oldu perakende. Teknosa, Carrefour, Dia'yla markanız halka indi. Nedir hedefler bu alanda?

Perakendede son 5-6 yılda yaptığımız atılımlarla önemli bir yere geldik ama daha alınacak çok yol var. Perakende grubu olarak önümüzdeki 3 sene için ciddi büyüme planımız var. Bu yıl yüzde 15 büyümeyi hedefliyoruz. 840 milyon TL'lik yatırım bütçemiz var. Teknosa 250 mağazaya ulaştı, sektörde açık ara lideriz. Dünya devleri de geldi ama rekabet güzel. bizi canlı tutuyor.

 Sürpriz satın alma ya da yabancı bir ortaklık var mı?

Şu anda yeni bir planımız yok ama 'Büyümeye, yatırıma ve istihdama devam' diyoruz. Mevcut ortaklıklarımızla büyütmeye çalışıyoruz. Alpark mağazalarını satın aldık. Diasa ile franchise yoluyla büyüyoruz. Bunların dışında süpriz olursa bilemeyiz.

Oğuz Karamuk/Sabah

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde