Büyümede düş kırıklığı

Büyümede düş kırıklığı

The Economist, daralmaya dikkat çekerken Koç da Türkiye’nin daha fazla büyümesi gerektiğini söyledi

Büyümede düş kırıklığı
16px
24px
15.12.2012 11:38
ABONE OLgoogle

Ekonomik büyümede soğuk duşun yankıları sürüyor. The Economist dergisi, Avro krizi ve Suriye’deki ihtilafa ilişkin tedirginliğin Türkiye’ye zarar verdiğini yazdı. Rahmi Koç, bu büyümenin yetmeyeceğini söylerken, göstergeler moral bozdu. Sanayi Ciro Endeksi, ekimde yüzde 5.2 düşüş gösterdi. Sanayi Sipariş Endeksi’ndeki azalış da yüzde 4.7.

Yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 1.6’lık büyümenin yol açtığı şaşkınlık ve yankıları devam ediyor. Gerek yurtiçinden gerek yurtdışından büyümenin nedenleri ve sonuçlarına ilişkin yorumlar gelirken, dün açıklanan veriler de can sıktı. Sanayi ciro ve sipariş endeksleri yüzde 5 civarında düşüş gösterdi.

Türkiye’nin üçüncü çeyrekteki büyüme rakamlarının düşmesi CNN International’da tartışıldı. Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, Global Exchange programına konuk oldu. Koç, Türkiye’nin yavaşlayan büyüme oranını karşılayamayacağını ve son rakamlardan daha fazla büyümesi gerektiğini belirtti.

Hükümetin elinden geleni yaptığını söyleyen Koç, “Daha önce söylediğim günü Türkiye’nin nüfusu her yıl yüzde 1.3 artıyor. Her yıl 900 bin kişi piyasaya iş için yöneliyor. Bu kişilerin gıda, giyim, eğitim ve sağlık ihtiyaçları karşılanmalı. Bu nedenle bu kolay bir görev değil. Yavaşlayan büyüme oranını karşılayamayız. Bundan daha fazla büyümemiz gerekiyor” diye konuştu.

Beklentilerin altında

Türk ekonomisinde yılın üçüncü çeyreğinde kaydedilen büyümenin hayal kırıklığı yarattığı belirtildi. Economist dergisi, Avro krizi ve Suriye’deki ihtilafa ilişkin tedirginliğin Türk ekonomisine zarar verdiğini yazdı.

Türkiye’nin GSYH’sinin yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 1.6 büyüdüğünü belirterek bu oranın beklentilerin iyice altında olduğuna dikkat çeken dergide, Türkiye’nin “hayal kırıklığını yaratan büyümeyi” açıklayan son yükselen piyasa ekonomisi olduğu kaydedildi. Haberde şu değerlendirme yapıldı:

“Türkiye, son 10 yılda ekonomisi, 2010 ve 2011’de yüzde 8’i aşan bir oranla hızlı büyüyerek yatırımcılar arasında heyecan yaratmıştı. Ancak Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı olan Avro bölgesindeki kriz ve Suriye’deki ihtilafa ilişkin tedirginlik zarar verdi. Sanayi üretimi de ekimde ayında yüzde 5.8 düştü.”

Sanayi umut vermedi

Sanayi Ciro Endeksi, 2012 yılı ekim ayında yüzde 5.2 oranında azalışla 224.1 değerini alırken, Sanayi Sipariş Endeksi yüzde 4.7 oranında azalışla 213.2 düzeyinde gerçekleşti.

Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2012 yılı ekim ayında en yüksek düşüş sermaye malı imalatında görüldü. Ekimde geçen yılın aynı ayına göre sermaye mali imalatı yüzde 13.4 oranında azalışla 211.5 olurken, ara malı imalatı yüzde 5.8 oranında azalışla 246.1, dayanıksız tüketim malı imalatı yüzde 4.4 oranında azalışla 199.4 değerini aldı. Dayanıklı tüketim malı imalatının yüzde 4.4 oranında artışla 202.4 olduğu ekimde, enerji yüzde 10.3 oranında artışla 266.2 düzeyinde gerçekleşti.

İmalat sanayi alt sektörlerinin 2012 yılı ekiminde 2011 yılı aynı ayına göre yüzde değişim oranları incelendiğinde, en yüksek düşüş oranının yüzde 87.6 ile diğer ulaşım araçları imalatında gerçekleştiği görüldü. Bunu yüzde 47.5 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı takip etti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde