Büyükekşi: 2,70 liradan dolar satışını imkân dâhilinde görmüyorum

Büyükekşi: 2,70 liradan dolar satışını imkân dâhilinde görmüyorum

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar’ın borçlu yatırımcıya 2,70 liradan dolar satılması önerisi ile ilgili bir yorum da Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi’den geldi

Büyükekşi: 2,70 liradan dolar satışını imkân dâhilinde görmüyorum
16px
24px
16.09.2015 05:19
ABONE OLgoogle
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar’ın borçlu yatırımcıya 2,70 liradan dolar satılması önerisi ile ilgili bir yorum da Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi’den geldi. Büyükekşi, “Merkez Bankası’nın böyle bir şey yapmasını imkân dâhilinde görmüyorum.” dedi. 

Büyükekşi, İTO tarafından tertip edilen Hedef 2023 Zirvesi’ne konuk oldu. Zirveden ayrılırken gazetecilerin İbrahim Çağlar’ın 'Merkez Bankası borçlu yatırımcıya 2,70 liradan dolar satsın' talebi ile ilgili fikirleri sorulan Büyükekşi, şunları ifade etti:

“Bunu, Merkez Bankası’nın böyle bir şey yapmasının imkân dâhilinde olduğunu görmüyorum. Burada baştan beri bir konu var, bu konu ile ilgili hükümet yenilikler yaptı, malum şu an döviz ile konut ve ticari birim satışı yapılmıyor. Döviz borcu olanın mutlaka döviz geliri olması gerekiyor. İhracatçı dövizle borçlanabilir, çünkü dövizle geliri var. Ama dövizle geliri olmayan yatırımcı dövizle borçlanmamalı. Böyle bir şey sıkıntı yaratabilir. Tüm ülkeler kendi para birimleri ile borçlanmalı.”

TİM Başkanı, kur ile ilgili sorulara da şu karşılığı verdi: 

“Herhangi bir şekilde, biz ‘şu veya bu olur’ diye rakam dillendirmiyoruz. Bizim için önemli olan rekabetçi kur ve girdi maliyetleri. Girdi maliyetleri kura paralel olarak artıyor, onun rekabetçi olup olmaması onunla şekillenecek. Hedef ‘şu veya bu kur ile daha iyi olur’ diye bir şey yok. İstikrarlı, rekabetçi kur bizim için daha önemli. Burada ihracatçılara önerim de ‘kendinizi hedge edin, spekülatif kur oynamalarından gelir elde etmeyi hedeflemeyin’. İhracatta faaliyet karı önemli. Kur belli yere gitti, sonra geri gitti. Bunun örneklerini gördük. Yine öyle olmayacağının garantisi yok. Siyasi istikrar ve güven ortamı ile kur aşağı gelebilir. Bu konuda her kesim dikkatli olmalı. İhracatçı maliyetlerini ona göre yapıp, ona göre fiyat vermeli, kendini hedge etmeli.”

Mehmet Büyükekşi, “İnovasyon Strateji Belgesi’nde durum nedir?” sorusuna da, "Belge tamamlandı, nihai olarak müsteşarlarla plan yapılacak. Seçimlerin ardından yeni hükümete belgeyi sunacağız. Tabii 3-4 bin sayfayı bulan belge için müsteşarlarla toplantı yapıp, yazılanları check edeceğiz. Burada 26 sektörümüzün faaliyetleri var. Bunu 2023 hedefleri gibi paylaşacağız." şeklinde cevap verdi. 

Zirvede 2023 hedeflerinin önemini vurgulayan Büyükekşi, bu anlamda girişimcilerin teşvik edilmesi gerektiğini dile getirdi. Büyükekşi, “Girişimcilerin Ar-Ge, inovasyon yapmalarına, markalaşmalarına katkı sunulmalı.” dedi. 2023 hedeflerinde ihracat rakamının değil de dünya ticaretinden alınan payın önemli olduğunu anlatan Büyükekşi, şöyle devam etti:

“Şu an dünya ticaretinden binde 9 pay alıyoruz. Gayemiz bu oranın 2023’te yüzde 1,5’e dayanmasıdır. Biz hedef koyarken rakamların yanında ihtimalleri de temel alıyoruz. Biz hedef koyarken dünya ticareti 12 trilyon dolardı. Diyelim bu rakam 2023’te 36 trilyon oldu, 500 milyar dolar ihracat yaptık. Burada bizim dünya ticaretinden aldığımız pay yüzde 1’e denk gelir ve başarılı olmayız. Ama diyelim dünya ticareti 25 trilyon dolar oldu ve 375 milyar dolar ihracat yaptık. Burada bizim aldığımız pay yüzde 1,5’e denk gelir ve hedef yakalanır." 

İTO Başkanı İbrahim Çağlar da 2023 için 500 milyar dolar ihracat, 25 bin dolar birey başına milli gelir hedeflendiğini belirtti. Hedeflerin er ya da geç yakalanacağına temas eden Çağlar, bu çerçevede yatırımların yapıldığını sözlerine ekledi. 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde