Büyük ikramiye: 3.1 milyar $

Büyük ikramiye: 3.1 milyar $

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine bir ay kala istikrar yatırımcıyı cesaretlendirdi. Net-Hitay, Talih Kuşu'na KDV dahil 3.1 milyar $ verdi

Büyük ikramiye: 3.1 milyar $
16px
24px
16.07.2014 08:57
ABONE OLgoogle

10 Ağustos'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde yılın en büyük özelleştirme ihalesine rekor teklif geldi. Üç grubun yarıştığı Milli Piyango İdaresi'ne ait şans oyunları ihalesinde ipi Besim Tibuk'un şirketi Net Holding ile Emin Hitay'ın sahibi olduğu Hitay Grubu göğüsledi. 5 yıl önce 1.6 milyar dolara alıcı bulamayan Talih Kuşu'na Net Şans-Hitay Ortak Girişim Grubu (OGG), 2 milyar 755 milyon dolarla en yüksek teklifi verdi. 

413 MİLYON DOLAR KDV 

Özelleştirme İdaresi'nde Osman İlter'in komisyon başkanlığında dün yapılan ihaleye Net Şans-Hitay Ortak Girişim Grubu, ERG-Ahlatcı Ortak Girişim Grubu, Turkish Lottery Holding B.V katıldı. MPİ'nin şans oyunları lisansının 10 yıl süre ile topluca verilmesi suretiyle özelleştirilmesi ihalesine katılan firmalarla yapılan nihai pazarlık görüşmesinde ilk olarak kapalı elemesiz teklifler alındı. Elemesiz turda en yüksek teklif 2.2 milyar dolar oldu. Daha sonra açık artırmaya geçildi.

40 turda sonuçlanan açık artırmada ilk çekilen Turkish Lottery Holding B.V oldu. Net Şans-Hitay OGG'nin 2 milyar 755 milyon dolar teklif vermesinin ardından ERG-Ahlatçı Ortak Girişim Grubu da ihaleden çekildi. İhale yaklaşık 1 saat 10 dakika sürdü. Net-Hitay OGG ihale bedelinin yanı sıra yaklaşık 413 milyon dolar da KDV ödeyecek. Bu miktar peşin olarak yatırılacak. İhale bedeli ise yüzde 40 peşin, kalan kısmı üç yıl vadeyle ödenebilecek. 

LOGO VE İSİMLERİ KULLANILACAK

İhale tamamlanınca, Milli Piyango, Hemen Kazan, Şans Topu, On Numara, Süper Loto ve Sayısal Loto adlı şans oyunları ile ilgili mevzuat çerçevesinde izin verilebilecek olan benzer şans oyunlarının lisansı özel sektöre devredilecek. Lisans sahibi her takvim yılında elde ettiği hasılattan yüzde 25, diğer gelirlerin brüt tutarı üzerinden de, yüzde 72'yi kamuya verecek. Kendisi yüzde 28 pay alacak. 

BÜYÜK ORTAK TİBUK

İhalede en yüksek teklifi veren Net Şans ve Hitay Ortak Girişim Grubu'nda yer alan Net Şans, Besim Tibuk'un başında bulunduğu Net Holding bünyesinde faaliyet gösteriyor. Diğer şirket Hitay ise, Emin Hitay'ın başında bulunduğu Hitay Yatırım Holding bünyesinde. Net Şans-Hitay OGG'de Net Şans Oyunları yüzde 90, Hitay Yatırım Holding ise yüzde 10 pay sahibi konumunda bulunuyor.

İhaleye Net Holding adına Besim Tibuk'un kızı Hande Tibuk katıldı. Tibuk'un borsadaki şirketi Net Holding'in hisseleri dalgalandı. Hissede ilk seansta 1.8 milyon adet olan işlem miktarı, ikinci seansta 9 milyonu geçti. Net Holding günü yüzde 2.59'luk düşüşle tamamladı. İhaleye 2 milyar 755 milyon dolar teklif veren Net Holding'in borsadaki değeri ise 470 milyon dolar seviyesinde bulunuyor.

YENİ OYUNLAR GELİYOR

Net Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Grup CFO'su Orlando Kalumenos, yüksek teknolojiyi kullanarak çalışacaklarını belirterek, "Teknolojiyi kullanarak internet ve mobil cihazlara da uygun daha iyi hizmet sunacağız. Mevcut sisteme yeni oyunlar dahil edeceğiz. Tüm bunları, sorumlu oyun ilkelerine uygun olarak kamunun katkı payını artırmaya yönelik çalışmalarla yapacağız" dedi. Hitay Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Emin Hitay ise Milli Piyango'ya yenilikçi bir anlayışla yaklaştıklarını belirterek, "Günümüz teknolojisinin sunduğu online ve mobil platformları da etkin bir şekilde kullanacağız" dedi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde