Burun farkıyla dünya devlerine hammadde satıyor

Burun farkıyla dünya devlerine hammadde satıyor

İyi koku alan burnu sayesinde ıtriyat sektörüne giren Gener, Kenzo, Pierre Cardin gibi markalara parfüm hammaddesi yağlar satıyor

Burun farkıyla dünya devlerine hammadde satıyor
16px
24px
30.09.2007 11:51
ABONE OLgoogle

Binlerce şifalı bitkinin yetiştiği ülkemizde, bitkilerden çıkardığı parfüm hammaddesi etetik yağları yurtdışına pazarlayan Mersinli genç girişimci Mehmet Gener, uluslararası bir başarıya imza attı. Dünyaca tanınmış parfüm markalarına hammadde sağlayan Gener, "Ülkemiz doğal parfüm deposu, benim yaptığım bunları açığa çıkarıp dünyaya pazarlamak" dedi.

46 yaşındaki Mersinli işadamı Mehmet Gener'in başarı öyküsü Türk insanının girişimci ruhuna örnek teşkil ediyor. Daha önce hiç bitkisel yağlar alanına ilgi göstermeyen Gener'in, yaşamındaki dönüm noktası, 1990 yılında Toros Dağları'na ava gitmesi değişiyor. "Etetik yağlar işine girmem tamamen tesadüf oldu" diyen Gener, o günleri şöyle anlatıyor: “Hafta sonunu değerlendirmek için Toros Dağları'na ava gitmiştim.

Orda bitkileri inceleyen ve örnekler alan yabancı biriyle karşılaştım. Elindeki kitaptaki resimlerle, dağdaki bitkileri karşılaştırıyordu. Bitkilerin Türkçe adlarını bilmem ve kokularını ayırt etmem yabancıyı şaşırttı. Kendisi Türkiye'den İspanya'ya göç eden bir Musev ve yabancı firmalara etetik yağlar temin eden bir işadamıymış. Burnumun iyi koku alması ve bitkileri kolaylıkla ayırt etmem karşılığında, bana birlikte çalışma teklifinde bulundu. O gün bugündür, etetik yağ işinde çalışıyorum.”

HEPSİ İNSAN SAĞLIĞINA FAYDALI

Bir çok yerli ve yabancı firmaya tıbbi ilaç kekik, defne, okaliptos tos yağı hazırlayan Gener, “Kekik, biberiye defne gibi ıtırlı bitkilerin yaprak yağlarını çıkartıyorum. Bunun yanında soğuk pres yoluyla da çörek otu, susam, keten, ısırgan tohum yağlarını da natürel olarak çıkartmaktayız. Bu ürünler sağlığı çok faydalı" dedi.

İşte parfüm yapmanın sırrı

Mersin'de 5 milyon dolar yatırım ile kurduğu tesislerinde dünya standartlarında üretim yapan Semi Etetik Yağlar A.Ş'nin sahibi Mehmet Gener, evde yapılabilecek bir parfüm tarifini ise şöyle yaptı:"Küçük bir el yapımı parfüm için 100 gram yasemin veya turunç çiçeklerini toplayıp 100 gram alkol içine bırakın.Bu karışımı 10 gün kuru bir yerde bekletip, içine 3 gram civarında kimyon ekleyerek, parfüm olarak kullanabilirsiniz."

Aydın Demir/Yeni Şafak

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde