Bursa’ya varmaya 25 kilometre kaldı

Bursa’ya varmaya 25 kilometre kaldı

Osmangazi Köprüsü bugün açılıyor. Körfez’den geçişi 4 dakikaya indiren projede Gebze-Gemlik arası 90 kilometrelik yol bitti. Eylül’de ise Bursa’ya varan 25 kilometrelik kısım tamamlanacak.

Bursa’ya varmaya 25 kilometre kaldı
16px
24px
30.06.2016 08:57
ABONE OLgoogle
İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 9 saatten 3.5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi’nin en büyük ayağını oluşturan Osman Gazi Köprüsü, bugün açılacak. 30 Mart 2013’te Yalova Altınova Hersek şantiyesinde düzenlenen törenle temeli atıldıktan sonra 39 ayda tamamlanan köprü, 252 metre kule yüksekliğine, 35.93 metre tabliye genişliğine, 1.550 metre orta açıklığına ve 2 bin 682 metre uzunluğa sahip. Dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında 4’üncü sırada bulunan köprünün yapımında, 8 bin işçi çalıştı.  
 
9 milyar dolarlık proje
 
Toplam yatırım bedeli 9 milyar dolar olan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi’nin en büyük ayağını oluşturan köprü sayesinde İzmit Körfezi 4 dakikada geçilebilecek. 
 
Kuş türlerinin yaşadığı “Hersek Lagünü” için kavis verilen Osmangazi Köprüsü, bu özelliğiyle de tabiata ve biyolojik çeşitliliğe verilen önemi gösteren önemli yapılar arasında yer aldı. Köprü, bölgedeki arsa ve konut fiyatlarını artırdı. Osmangazi Köprüsü’nün açılmasıyla Kocaeli’nin Gebze ve Diloavası ilçelerindeki sanayi yükünün azalması bekleniyor. Köprünün ardından Yalova’da yeni Organize Sanayi Bölgeleri kurulması için çalışmalar başlatıldı.
 
650 milyon TL tasarruf
 
Yap-işlet-devret modeliyle yapılan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu 384 kilometre otoyol ve 49 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 433 kilometre uzunluğunda olacak İzmit Körfezi’nde otomobille mevcut yol kullanılarak 2 saate yakın süren güzergah, köprü sayesinde 4 dakikada geçilebilecek. 
 
Otoyolun tamamının, mevcut devlet yoluna göre mesafeyi 95 kilometre kısaltacak olmasının sağlayacağı avantajlar fizibilite çalışmalarında hesaplanırken, 8-10 saatlik mevcut ulaşım süresinin 3-3.5 saate inmesi karşılığında yılda 650 milyon dolar tasarruf sağlanması öngörüldü.
 
Sofuoğlu rekor deneyecek
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın katılacağı törenle hizmete girecek köprüde, açılış öncesi hazırlıklar tamamlandı. Körfezin iki yakasını birleştiren köprünün açılışında milli motosikletçi Kenan Sofuoğlu, 400 kilometre hız rekoru denemesi yapacak. Açılış töreninden ardından yaklaşık 15 bin kişiye iftar verilecek.
 
Tüm yollar 2 yıl sonra bitecek
 
Projenİn en önemli ayaklarından biri olan ve Körfez’in iki yakasını birleştiren Osmangazi Köprüsü çerçevesinde planlanan otoyolların en zorlu kısımları olarak nitelendirilen kısımları tamamlandı. Şile sapağından Gebze’ye 35 kilometre, sonrasındaki 45 kilometre yol tamamlandı. Bu yollar sayesinde artık Körfez’den dolanmak veya feribotla geçmeye gerek kalmayacak.
 
Otoyol üzerinde ise 3 büyük tünel bulunuyor. 7 bin 180 metrelik Orhangazi Tüneli’nde elektromekanik işleri ve BSK kaplama çalışmaları tamamlandı. 2 bin 500 metre uzunluğundaki Selçukgazi Tüneli büyük oranda bitti. 3 bin 210 metre uzunluğundaki Belkahve Tüneli’nde son işlemler sürüyor. 253 metre uzunluğundaki Kuzey Yaklaşım Viyadüğü de tamamlandı. 1.380 kilometrelik Güney Yaklaşım Viyadüğü’nde tabliye su yalıtım, izolasyon ve asfalt kaplama çalışmaları tamamlandı. İzmir-Turgutlu-Kemalpaşa arasındaki 6.5 kilometrelik yol tamamlanıp trafiğe açıldı. Proje dahilindeki tüm yolların 2 yıl içinde bitirilmesi planlanıyor.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde