Bürokrasi isyanı!

Bürokrasi isyanı!

Kalkınma Ajansları ve OSB'ler bürokrasiden şikâyetçi. Bürokrasi nedeniyle işlerin çok ağır ilerlediğini ve yatırımların geciktiğini söyleyen sanayiciler, isyanda..

Bürokrasi isyanı!
16px
24px
10.07.2014 05:58
ABONE OLgoogle
Kalkınma Ajansları ve OSB'ler bürokrasiden şikâyetçi. Bürokrasi nedeniyle işlerin çok ağır ilerlediğini ve yatırımların geciktiğini söyleyen sanayiciler, "Yapı değişmeli" dedi

Türkiye'nin kalkınmasında büyük rol üstlenmesi beklenen Kalkınma Ajansları ve Organize Sanayi Bölgeleri'nde (OSB) 'bürokrasi' isyanı çıktı. Özellikle teşvik ve yatırımlara ilişkin belgeleri bürokrasiye takılan sanayiciler, faturayı bu kurumlara kanuni zorunluluk gereği başkanlık eden valilere kesiyor.

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Raporu'na da yansıyan gelişmeye göre validen, belediye başkanına, bakanlık temsilcisinden, il özel idare temsilcisine kadar ilde sanayici olmayan kim varsa bu organizasyonlara başkanlık ve yöneticilik yapması kurumların işlevselliğini yitirmesine neden oluyor. Bu nedenle 40'tan fazla OSB'de yıllardır bir çivi bile çakılmadı. 74'ünde ise arsa tahsisi sorunları yaklaşık 3 yıldır çözülemiyor. Bazıları ise valilerin yoğun programları nedeniyle aylarca toplanamdığı için buralarda tek bir karara imza atılamadı. 

SANAYİCİ ARTIK YORULDU 

Bu konudaki en sert tepkilerden biri de Güneydoğulu işadamlarından geldi. Ekonomiye büyük katkı sağlaması beklenen kalkınma ajanslarının valilerin bürokrasi vesayeti altında yok olmaya başladığını belirten Güneydoğu Genç İşadamları Derneği Başkanı Hakan Akbal, "Bu durumdan valilerin de mutlu olduğunu düşünmüyorum. Valiler iki yılda bir değişiyor. Bu durumda sürdürülebilir hiç proje işlemiyor. Örneğin Diyarbakır OSB'deki sorunlar yıllardır bu yüzden değişmiyor" dedi.

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci de ajansların yönetim kurullarının bir bürokrasi merkezi haline geldiğini söyledi. Keçeci, "Kalkınma ajansları çok doğru bir felsefe içermesine rağmen uygulaması yanlış yapıldı" dedi 

SANAYİCİ KARARDA SÖZ SAHİBİ OLAMIYOR

OSB'ler ve Kalkınma Ajansları, valilerin önderliğinde yönetiliyor. Sanayi ve ticaret odaları başkanları, belediye başkanı, İl Özel İdare'si temsilcileri ve en son da işadamı dernekleri yönetimde bulunuyor. Sanayici, kendi sermayesi ile kurulan bu organizasyonlarda söz sahibi olamıyor ve bürokrasi altında eziliyor. 
Metin Can/Sabah
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde