Bürokrasi ‘3 döneme’ takıldı

Bürokrasi ‘3 döneme’ takıldı

AKP’de milletvekili adaylığı için başvuru süresi yarın doluyor. 3 dönem kuralının esnemesiyle birlikte listelerde değişiklik yapılması bekleniyor.

Bürokrasi ‘3 döneme’ takıldı
16px
24px
02.09.2015 05:24
ABONE OLgoogle
AKP’de 3 dönem kuralının esnemesiyle birlikte milletvekili aday listelerinde kritik illerde değişiklik yapılması bekleniyor. Özellikle 7 Haziran seçiminde oy oranı düşen illerde mevcut milletvekilleri yerine yeni isim arayışına gidileceği, bu konuda il başkanlıklarının görüşüne daha ağırlık verileceği kaydediliyor. Tüzük değişikliği haberi ile sevinen 100’e yakın 3 dönemlik milletvekilinden ise en fazla 30 ismin yeniden aday gösterileceğine dikkat çekiliyor.

Daha az başvuru

AKP’de milletvekili adaylığı için başvuru süresi yarın sona eriyor. 7 Haziran seçimlerinde 6 bin dolayında başvuru alan AKP yönetimi, bu kez başvuru sayısının daha az olmasını bekliyor. Özellikle 3 dönem kuralına takılan 100 dolayında eski ve mevcut milletvekilinin önünün tüzük değişikliğiyle açılacak olması nedeniyle başvurunun az olacağına dikkat çeken AKP yöneticileri, “7 Haziran seçiminde 3 dönem kuralı nedeniyle 70 milletvekili aday olamamıştı. Bu nedenle adaylık şansını yüksek gören çok sayıda bürokrat istifa etmişti. Şimdi durum değişti. 3 dönem kuralının esnetilecek olması nedeniyle adaylık düşünen pek çok isim kendisini şanslı görmediği için aday olmayacaktır” görüşünü dile getirdi.

AKP MKYK’de alınan kararla istisnalar dışında il başkanları ile belediye başkanları milletvekili adayı olamayacak. Ancak parti yönetiminin, istisna kapsamında 4-5 il başkanına adaylık vizesi verdiğine dikkat çekildi. Adaylık için istifa eden Şanlıurfa Belediye Başkanı Celalettin Güvenç’in aday yapılıp yapılmayacağının ise henüz netlik kazanmadığı kaydedildi.

Yeniden adaylık yolu açılan 70 eski milletvekilinden en fazla 20 kadar ismin yeniden listelere konulması beklenirken, 7 Haziran’dan sonra 3 dönemlik konumuna düşen 26 milletvekilinden ise 15 kadarının yeniden milletvekili adayı yapılacağına dikkat çekiliyor. Partide oluşturulan tüzük komisyonu, 3 dönem kuralına ilişkin değişiklik üzerindeki çalışmasını da büyük oranda tamamladı. Tüzüğün diğer maddelerini de değerlendiren komisyonun, tüzüğe “1 yıl içinde yapılacak erken seçimde 3 dönem kuralı uygulanmaz” ifadesini içeren bir geçici madde konmasını önereceği

Komisyon kurulacak

AKP’nin zaman darlığı nedeniyle geçen seçimden farklı olarak milletvekili aday adaylarını değerlendirmek üzere tek bir komisyon oluşturması bekleniyor. 7 Haziran öncesinde aday listesine giremeyen, ancak 1 Kasım seçimi için yeniden başvuran adayların mülakata tabi tutulmayabileceği kaydedilirken, il başkanlıklarında yine eğilim yoklaması yapılabileceği belirtiliyor.
Emine Kaplan/Cumhuriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde