Bulgaristan, Volkswagen fabrikası için teşviki ikiye katladı

Bulgaristan, Volkswagen fabrikası için teşviki ikiye katladı

Volkswagen'ın yeni fabrikası için Türkiye'nin en büyük rakibi konumundaki Bulgaristan, devlet teşviki teklifini ikiye katladı. VW yönetiminde Türkiye'nin Suriye harekatıyla ilgili huzursuzluk olduğu belirtiliyor.

Bulgaristan, Volkswagen fabrikası için teşviki ikiye katladı
16px
24px
16.10.2019 08:33
ABONE OLgoogle

Alman otomotiv devi Volkswagen'ın (VW) kuracağı yeni fabrika için yer arayışında Türkiye'nin en ciddi rakibi olan Bulgaristan, fabrika için vereceği devlet teşviki miktarını ikiye katladı.

DW Türkçe'nin aktardığı habere göre, Bulgaristan'ın eski cumhurbaşkanı Rosen Plevneliyev, Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesine verdiği demeçte, yeni fabrika için teklif ettikleri devlet teşvikini iki kat artırmaya hazır olduklarını söyledi.  Volkswagen, bir milyar Euroluk Türkiye yatırımını askıya aldı

Başkent Sofya merkezli Bulgar otomotivciler birliğinin başkanı olan Plevneliyev gazeteye yaptığı açıklamada, "Volkswagen şirketine 135 milyon euro yerine 250-260 milyon euro teklif etmenin bir yolunu bulduk" diye konuştu.

Üzerine demiryolu ve otoyol bağlantıları ile tramvay gibi altyapı eklendiğinde teklif miktarının 800 milyon euroya yükseldiğine dikkat çeken Plevneliyev, söz konusu devlet teşvik miktarı konusunda AB Komisyonu ile de görüşüldüğünü belirtti.

Plevneliyev, teklifin VW'ye iletildiğini ve henüz bir yanıt almadıklarını söyledi.

VW YÖNETİMİNDE HAREKAT HUZURSUZLUĞU

VW teftiş kurulu üyelerinden Aşağı Saksonya eyaleti Başbakanı Stephan Weil, "Suriye'nin kuzeyinden gelen görüntüler korkunç. Volkswagen'ın bu koşullar altında Türkiye'de milyarlık yatırım yapacağını tahayyül edemiyorum" diye konuştu. Eyalet, VW'nin ikinci büyük hissedarı konumunda.

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik geçen Çarşamba günü başlattığı askeri operasyon Almanya ve AB tarafından kınanmış, Türkiye'ye yönelik silah satışlarının durdurulması gibi önlemler açıklanmıştı.   Sofya'dan Volkswagen'a tepki: Yeni fabrika için Türkiye'yi seçmesi, Balkan ülkelerine son derece olumsuz mesaj olur

Volkswagen dün günü yaptığı açıklamada Türkiye ile ilgili mevcut gelişmelerin endişeyle izlendiğini ve yatırımla ilgili kararın ertelendiğini bildirmişti. Nihai kararın Ekim ayı başlarında açıklanması bekleniyordu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde