Bülent Korkmaz'ın ilginç hobisi

Bülent Korkmaz'ın ilginç hobisi

Galatasaray'ın Teknik Direktörü Bülent Korkmaz, ilginç koleksiyonunu tanıttı

Bülent Korkmaz'ın ilginç hobisi
16px
24px
25.04.2009 10:14
ABONE OLgoogle

FB'li ve GS'li futbolcular, kıran kırana bir mücadeleden sonra dostça vedalaşırken; birbirlerine de formalarını hediye etti. Tamam, iki takım için bu biraz hayal olsa da futbolcular arasında forma değiştirmek artık rutin bir davranış. Mesela GS'nin Teknik Direktörü Bülent Korkmaz'ın 100'ü aşkın formadan oluşan koleksiyonu var.

Korkmaz, hatıra formalardan bir sergi bile açtı. Efsane futbolcu Hakan Şükür de forma biriktirenlerden. Fakat Kral, biriktirdiğinden çok daha fazlasını sevenlerine dağıtmış. Peki, futbolcular bu formaları ne yapıyor, nasıl saklıyor, hiç merak ettiniz mi? Biz ettik...

Futbolcunun üzerinde taşıdığı en büyük değeri, onurudur forma... Kıran kırana geçen bir maçın ardından tarafların el sıkışması, formalarını değiştirmesi futbolun aslında sadece bir oyun olduğunu da anlatır seyirciye. Taraftarlar bile 90 dakika sonunda yıldızların arkasında koşturur terli bir formayı kapabilmek için. Numaralarla bezeli tişörtler, amansız bir rekabete de davetiye çıkarır. 2000'e kadar numaraların 1 ile 11 arasında sınırlandırılması bunda büyük bir etkendi. En iyi örnek ise dünyanın gelmiş geçmiş en büyük futbolcusu olarak lanse edilen Maradona'nın 10 numara mücadelesiydi. 1978'deki Dünya Şampiyonası'nda Arjantin'de, Teknik Direktör Menotti'nin ilk kez sahaya sürdüğü Maradona 10 numarayı giyince paylaşım sorunu yaşanmış, çözüm kuraya kalmıştı. Bu yüzden Ardiles o şampiyonada sırtında '1' numarayı taşımıştı.

Dünyada forması müzeye kaldırılan futbolcular da var. 18 yaşında kapısından girdiği Milan'da aralıksız 20 yıl forma giyen Milanlı Franco Baressi'nin 6 numarasını bugün kimse giyemiyor, çünkü o forma stadın tepesinde asılı. Formalar, futbolu bırakanlar içinse geçmişteki güzel günleri anımsatan tatlı bir hatıra. Biz de toplanan formaların peşine düştük. Maçlardan sonra formalarını değiştiren oyuncular onları ne yapar? Forma biriktirmek bir hobi midir? Soruların cevabını araştırmamızda bulacaksınız.

Bülent Korkmaz formalarıyla sergi açtı

Galatasaray tarihinin en çok lig maçı oynayan futbolcusu Bülent Korkmaz, unutmadığı ve unutmak istemediği maçları evinde yaptığı forma koleksiyonu ile her gün gözünde canlandırıyor. Kaptanın koleksiyonu 2006'da İstanbul'da düzenlenen Sporist Fuarı'nda da sergilenmişti. 100'ü aşkın formaya sahip olan Korkmaz'ın portföyünde dünyaca ünlü Ronaldo, Tristan, Davids, Maldini, Emerson, Del Piero gibi yıldız futbolcuların formaları dikkat çekiyor. Kendisi için her formanın ayrı bir önemi olduğunu belirten Bülent Korkmaz, 2000'de kazandıkları UEFA Kupası şampiyonluğunun formasını en başta tuttuğunu söylüyor. O maçın sonunda Arsenal formasını almayı çok istediğini belirten efsane kaptan, "O hep aklımdadır. Ama o maçta oynadığım kendi formam var. Tabii dünya üçüncüsü olduğumuz forma da koleksiyonumun en önemli parçalarından." diyor.

Hakan Şükür her sene beş yüz forma dağıtmış

Hakan Şükür de, forma biriktirme alışkanlığı olan futbolculardan. Fakat Kral Şükür, biriktirdiğinden çok daha fazlasını sevenlerine dağıtmış. Son 15 yılda ortalama senede 500 forma dağıttığını ifade eden Hakan Şükür, Avrupa'dan Zidane, Ronaldinho, Del Piero, Andriy Shevchenko ve Seedorf gibi ünlü oyuncuların formalarını sakladığını belirtiyor. Futbol kariyerinden dolayı her maçın sonunda formasını soyunma odasına götüremediğini ifade eden Şükür, sözlerini şöyle tamamlıyor: Hem yurtiçinde hem yurtdışında yüzlerce forma dağıttım. Sadece ligde rakip takım oyuncuları değil, çok ünlü insanlar da benden forma istiyor. Elimden geldiğince onlara forma vermeye çalışıyorum. Benim de başkalarından aldığım çok formam var, ama özel bir koleksiyon yapmıyorum.

***

Maalesef elimde hiç forma yok

Feyyaz Uçar: Beşiktaş'ta oynarken iki tane formamız vardı; biri yazlık diğeri de kışlık. Kulüp bize bunu verir, sezon sonuna kadar da onları giyerdik. Zaten o yıllarda ligde forma değiştirmek gibi bir gelenek yoktu. Herkesin forması çok değerliydi. Şampiyon olduğumuzda ise formaları taraftarlar kapardı. Milli maçlardaki formaları aylık verdikleri için değiştirebilirdik. Bülent Korkmaz hoca gibi keşke ben de formalarımı biriktirebilseydim. Feyyaz Uçar olarak maalesef elimde hiç forma yok.

***

Maradona'nın formasını saklıyorum

Tanju Çolak: Forma koleksiyonum yok, ama biriktirme var. 15 tane falan biriktirdim. Galatasaray'da oynarken pek olmamıştı, o zamanlar formaları değiştirmiyorduk. Maradona'nın forması var bende mesela. Dünya karmasında oynadığımda ise Rijkaard, Van Basten'in formalarını almıştım.

***

Luis Figo'nun forması benim için özeldir

Abdullah Ercan: Şu ana kadar her oynadığım maçtan yüzlerce forma topladım. Hepsini saklıyorum. Onları kimseye vermedim. Benim için özel anıları olan birçok forma var. Mesela 1996'da İngiltere'de düzenlenen Avrupa Şampiyonası'nda Portekiz maçında Luis Figo ile formaları değiştirmiştik. Luis Figo'nun forması güzel bir hatıra olarak evimin bir köşesinde duruyor.

***

Hatıra formaları hediye ettim

Oktay Derelioğlu: Tüm oyunculuk kariyerimde sadece iki forma sakladım. Beşiktaş'ta kazandığımız şampiyonluğun formasını, bir de Fenerbahçe'deki formayı. Maçlardan sonra usulen formalar değiştirdik, ama çoğunu dostlarıma, isteyen taraftarlara verdim. Benim böyle bir alışkanlığım yoktu.

***

Formalar bir köşede duruyor

Ogün Temizkanoğlu: Milli maçlardan aldığım formaları daha değerli görürdüm. Dünyaca ünlü yıldızlardan Totti ve Seedorf'un forması var. Lig maçlarında da bir sürü forma aldım ama inanın hepsi bir köşede duruyor, onları pek inceleme fırsatım olmadı.

***

Carlos'un formasını saklıyorum

Arif Erdem: Avrupa maçlarının formalarını saklıyorum. 2002'de Brezilyalı Roberto Carlos'un formasını almıştım. GS'nin 1994'te Barcelona ile oynadığı maçtan Barcelona'nın yıldızı Michael Laudrup'la formaları değiştirmiştik. O formayı da saklarım.

***

Ne forması, zaten iki formamız vardı

Fani Madida: Ne forma koleksiyonu? Beşiktaş'ta oynarken bizim iki formamız vardı. Onların biri yıkanır, diğerini giyerdik. Bir formanın hesabı yapılırdı. Sadece şampiyonluk forması bende hatıra kaldı. Türk kulüpleri galiba çok zenginleştiler ki, futbolcular formaları değiştirir oldular.

***

Kazakistan'da forma değiştirmek yasak

Kazakistan Futbol Federasyonu, İngiltere maçından sonra Kazak oyuncuların İngiliz futbolcularla forma değiştirmesini yasakladı. Federasyon'nun, İngiliz medyasında, Kazak oyuncuların bir spor dükkanına girerek özellikle Rooney'nin formalarını topladığının ileri sürülmesi üzerine bu kararı aldığı bildirildi.

Yasin Tuncer/Zaman

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde