Buffett’tan çocuklarına 3.1 milyar dolarlık hediye

Buffett’tan çocuklarına 3.1 milyar dolarlık hediye

Warren E. Buffet, 82’nci doğum gününde çocuklarına hediye vererek herkesi şaşırttı.

Buffett’tan çocuklarına 3.1 milyar dolarlık hediye
16px
24px
03.09.2012 14:54
ABONE OLgoogle

Çocuklarına ‘hiçbir şey yapmadan oturmalarını teşvik etmeyecek miktarda’ miras bırakma taraftarı olduğunu sık sık dile getiren Buffett, evlatları tarafından yönetilen 3 ayrı hayır kurumuna yaptığı bağış miktarını toplam 3.1 milyon dolar artırdı.

Perşembe günü 82’ncı yaş gününü kutlayan milyarder yatırımcı Warren E. Buffett, kendi doğum gününde çocuklarına hediye vermeyi tercih etti. Bu güne kadar verdiği tüm röportajlarda, ölümünün ardından mal varlığını çocuklarına bırakmaktansa bir vakfa ya da üniversiteye bağışlamayı tercih ettiğini söyleyen ve servetinin yüzde 85’ini Bill&Melinda Gates Vakfı’na söz veren Buffett’ın çocuklarına olan güveni artmış olacak ki, mirasından onlara ayırmayı düşündüğü payı 3.1 milyar dolar arttırmaya karar verdi.

3.6 milyon ek hisse

Buffett, 2006 yılında çocukları tarafından yönetilen hayır kurumlarının her birine Berkshire Hathaway’in 17.5 milyon adet B sınıfı hissesini hediye etmişti. 45.1 milyar dolarlık mal varlığıyla dünyanın en zengin 4’üncü kişisi olan Buffett’ın sahip olduğu Berkshire Hathaway şirketi tarafından Perşembe günü yayımlanan mektupta, Susan Alice Buffett, Howard Graham Buffett ve Peter Andrew Buffett’ın, bundan 6 yıl önce kendilerine hediye edilen fonların yönetimi konusunda ‘beklentilerinin çok üzerinde’ bir başarı elde ettiği kaydedildi.

Mektupta, Buffett’ın çocuklarının yönettiği her bir vakfa ayırdığı hisse miktarını 2’ye katladığını ve önümüzdeki Temmuz’da 1.2 milyon adet Berkshire Hathaway hissesi devretmiş olacağını belirtti. Bağışın toplam değerinin yıllık 100 milyon doları bulduğu kaydedildi. Buffett’ın 3 çocuğu da onlarca farklı hayır kurumuna destek veriyor. Susan Buffett’ın vakfı, eğitim ve yoksulluk karşıtı programlara destek verirken, The Howard G. Buffett Vakfı ise Afrika ve Güney Amerika’da ki küçük çiftçilere yönelik tarımsal-kaynak geliştirme ve temiz-su programlarına yardım ediyor.

Peter Buffett’in yönetimindeki The NoVo Vakfı ise dünya genelindeki kızların ve kadınların itibarına ve refahına yönelik çalışmalar yapıyor. Buffett, ölümünden önce ya da sonra mal varlığının yüzde 99’unu bağışlayacağı daha önce defalarca dile getirdi.

Daha ne kadar yönetimde kalabilir?

Warren E. Buffett’ın Perşembe günü 82’nci doğum gününü kutlaması, pek çok yatırımcının aklında ister istemez “Peki ya sonra?” sorusunu getirdi. Yani, biraz daha açık söylemek gerekirse doğum günü kutlaması yatırımcıların, “Buffett’ın ölümünden sonra sahibi olduğu Berkshire Hathaway’in başına kim geçecek?” sorusu üzerinde artık ciddi ciddi düşünemeye başlamaları gerektiğini fark etmelerine neden oldu. Berkshire Hathaway geçtiğimiz çeyrekte 3 milyar doların üzeride kar açıkladı. Sürekli gelişen bir şirket. Bu yaz, doktorlar tarafından prostat kanseri teşhisi konulan Buffett, radyasyon tedavisi görüyor. Milyarderin yaşını da hesaba katan yatırımcılar arasında, Buffett’ın daha ne kadar süre şirketin başında kalabileceği merak konusu.  (Evrim Sel/Vatan)

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde