Buffett'ın 9 altın kuralı: Her şeyden önce ...

Buffett'ın 9 altın kuralı: Her şeyden önce ...

Warren Buffett'ın başarısının şifreleri şirketinin hissedarlarına yazdığı yıllık mektuplarından çıkarıldı.

Buffett'ın 9 altın kuralı: Her şeyden önce ...
16px
24px
12.11.2014 22:10
ABONE OLgoogle
 Bir yatırımcı olarak efsane olmasının yanında çok iyi bir işadamı olarak da tanıan Warren Buffett'ın başarısının şifreleri şirketinin hissedarlarına yazdığı yıllık mektuplarından çıkarıldı.

Tavsiyeleri üzerine bile binlerce yazı yazılan Warren Buffett, geçen ay CNBC'de katıldığı bir programda (On the Money) bir işi idare etmekle ilgili görüşlerini özetle aktardı. Buffett; ''Yatırımınızı hisse senetlerine yaptıysanız, o hisseleri bir iş olarak görün'' dedi. Bu bakış açısını kullanarak, sadece yükseleceğini düşündüğünüz hisseleri satın almamalısınız. Bunun yerine, size uzun bir süre kar üretecek bir iş olarak görebildiğiniz şirketlerin hisselerini satın almalısınız.

İşte Omaha Kahini'nin Berkshire Hathaway hissedarlarına her yıl gönderdiği mektuplarının özünü oluşturan prensipler:

1. Oynaklık karşısında sakin olun.

Buffett, kazançlarda oynaklık nedeniyle oluşan değişimlerden rahatsız olunmaması gerektiğini söylüyor.

2. İyi hisseler satın alın.

Berkshire hiçbir zaman A Grubu hisselerini bölmedi. Sonuç olarak, bir hissenin maliyeti neredeyse 214 dolar. Buffett, yatırımcıların hisse alıp satma cesaretini göstermesini ve uzun vadeli görüşünü paylaşan hissedarlar olmasını seviyor.

3. Odağınızdan şaşmayın.

Buffett, büyük şirketlerin bile bu prensipten ayrılan yöneticiler nedeniyle durgunluğa girebildiğini ve sıkıntı yaşayabildiğini söyledi. Warren Buffett, 1982 yılında ''yönetsel akıl yönetsel adrenalin ile rekabeti sonucu soldu. Kovalamacanın heyecanı insanların sonuçları algılamasını etkiliyor'' demişti.

4. Maliyeti düşük tutun.

1996 yılında Buffett ''düşük maliyetli operatör olmanın'' Berkshire'ın GEICO otomatik sigorta iştirakinin başarısının anahtarı olduğunu söylemişti: ''Düşük maliyet düşük fiyatlar ve düşük fiyatlar da daha çok müşteri çekmek demektir. Bu müşterilerin kendi arkadaşlarına GEICO'yu tavsiye etmesi de şirketin satın alma giderlerinde büyük tasarruf sağlar.''

5. Çalışanların prim ve teşviklerini basit tutun.

Buffett, çalışanlara sağlanan prim ve teşviklerin belirlenebilir olmasını tercih ettiğini söylüyor. Piyango gibi düzenlemeler yerine hedeflerin ''ölçülebilir'' ve ''ekonomiye uyarlanmış'' olması gerektiğini söylüyor.

6. Beladan uzak durun.

Buffett, Berkshire'in geleceği için ''tersine mühendislik'' ile öngörü oluşturuyor. Buffett, gerçekleşmesi beklenmese de eğer bir sonucu tahammül edilemez buluyorlarsa onun tohumlarını ekmekten sakındıklarını söyledi.

7. Değeri az hisselerinizi satmayın.

Buffett, piyasa tarafından eksik değerlendirilmiş hisseleri kullanarak satın alma yapılmamasına özen gösterilmesi gerektiğini belirtiyor: ''Bu şartlar altında, adil bir satış fiyatı ile yapıldığı sanılan satın alma korkunç bir işleme dönüşebilir. ''

8. İşinizi basit tutun.

2006 yılında Buffett büyük işletmelerin işlevsellikleri hakkında şüpheci olduğunu yazdı. Buffett'a göre büyüklük birçok kuruluşu ''yavaş düşünmeye, değişime dirençli olmaya ve kendini beğenmiş davranmaya'' itiyor gibi görünüyor. İşte bu yüzden Berkshire şirket merkezinde hala çok az çalışan var ve neredeyse tüm yönetim iradesi iştiraklerdeki birim yöneticilerinde. Warren Buffett, ''Her sabah işe gelmekten zevk alan ve kendisini işletmenin sahibi gibi hisseden ve bu nedenle içgüdüsel olarak hata yapmayan yöneticilerle çalışmak gerçek bir zevk'' demişti.

9. İtibar her şeyden önce gelir.

Buffett işletmeler ve kişiler için belki de en önemli tavsiyenin dürüstlüğün muhafaza edilmesi ve başkasında görüldüğünde kınanan şeylerin yapılmaması olduğunu kaydediyor. İtibarın muhafaza edilmesi bu yolla sağlanabiliyor. Buffett, 1991 yılında çalışanlarına para kaybederseniz anlayışlı olabilirim ama firmanın itibarından bir zerre bile kaybolsa acımasız olurum demişti. Omaha Kahini'nini sıklıkla kullandığı sözlerinden biri şöyle: ''İtibar edinmek 20 yıl, mahvolması ise 5 dakika sürer. Eğer bu konuda biraz düşünürseniz her şeyi farklı yaparsınız.''
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde