Buffet'la sohbet etti, 100 milyon dolar kazandı

Buffet'la sohbet etti, 100 milyon dolar kazandı

Bir poker turnuvasında Warren Buffet'la ayaküstü bir sohbet, nasıl mülti milyon dolarlık bir şirkete dönüştü? İşte Las Vegas'daki sohbetin öyküsü...

Buffet'la sohbet etti, 100 milyon dolar kazandı
16px
24px
14.07.2014 07:58
ABONE OLgoogle
Avion'un satışlarını yükselten en önemli etkenlerden biri HBO kanalında yayınlanan "Entourage" dizisi oluyor.

Ken Austin. Marquis Jet adlı özel uçak şirketinin başkanı. Marquis Jet, Buffet'a ait NetJets Aviaiton'la yıllardır işbirliği yapıyordu. Austin bu sayede "Omaha'nın kahini" lakaplı Buffet'ı tanıma imkanı bulmuştu. Las Vegas'taki bir poker turnuvasında biraz da tesadüfen biraraya gelip, sohbete koyuldular. Austin sipariş için yanlarına gelen garsona tekila istediğini söyledi. Bu sipariş Meksika'nın dünyaca ünlü içkisi üzerine bir sohbet başlattı.

Austin bu esnada piyasanın lideri Patron marka tekilanın dışında kuvvetli bir marka olmadığından bahsetti. Buffet sakince "Piyasada lider markaya meydan okuyan başka bir oyuncu olmaması ilginç" deyiverdi. Fortune muhabirine konuşan Austin "O an, sanki tanrıyı gördüğüm andı" diyor.

Las Vegas'taki kısa sohbetin hemen ardından Austin Meksika'ya uçtu. Tam 5 jenerasyon boyunca agave (sabır otu, tekila yapımında kullanılıyor) yetiştiren bir aileyle anlaştı. Austin "Tek derdim bir an önce market raflarına ürettiğim tekilaları dizmek değildi. Nasıl bir tadı olması gerektiği konusunda bir vizyonum" vardı diyor.

Austin istediği tadı buldu ve 2010 başında Avion tekilalarını piyasaya sürdü. Ve kısa sürede hem tüketicilerden hem de dünya içki devlerinden ilgi gördü. 2011'de dünya devi Pernod Ricard azınlık hissesi satın aldı. Hemen ardından AOL CEO'su Tim Armstrong ve YouTube kurucularından Chad Hurley şirkete ortak oldu.

Alkollü içeceklerin Red Bull'u

Austin, şirkete erken ortak almasının nedenlerini şöyle açıklıyor: "Şirkete iyi bir lider ekip kazandırmak ve küresel bir marka yaratabilmek için medyayı en iyi şekilde kullanmak. Çünkü ben Avion'u alkollü içkilerin Red Bull'u gibi tarif ediyordum."

Avion'un satışlarını yükselten en önemli etkenlerden biri HBO kanalında yayınlanan "Entourage" dizisi oluyor. Austin'in yakın arkadaşı olan dizinin yaratıcısı Doug Ellin, Avion'u "ürün yerleştirme" kategorisinde bedava olarak dizilerde kullanıyor. Bazı dizi izleyicileri bunun gerçek bir marka olmadığını kanısını taşısalar da Avion'un satışları iki katına kadar artıyor. Austin, bu satış artışını dünyada hiçbir tekila markasının yaşamadığını söylüyor.

Avion'un başarısı piyasa lideri Patron'u da etkiliyor. Patron bu yıl yüksek fiyatlı yeni bir marka çıkartıyor. Justin Timberlake, George Clooney gibi ünlüler tekila vagonuna atlıyor.

Austin, geçen Cuma günü şirketteki çoğunluk hissesini Pernod Ricard'a sattı. Rakam resmi olarak açıklanmadı ama piyasada Austin'in 100 milyon dolar civarında bir bedel aldığı konuşuluyor. Austin "Pernod Ricerd'la işbirliğini geliştirmeye karar verdik. Onların kaslarından faydalanacağız" diyor. Çoğunluk hisseyi satsa da tekila işini sevmiş Austin. 40 ila 60 dolar arası fiyatlarıyla "premium" marka olduklarını ve 25-40 yaş arasını hedeflediklerini söylüyor ve ekliyor: "21 yaşından büyük ve ağzı olan herkes ilgi alanımda."

Fortune Türkiye
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde