Bu yumurtanın tanesi 150 TL, talebe yetişemiyor

Bu yumurtanın tanesi 150 TL, talebe yetişemiyor

Deve kuşu çiftliği işleten Hacı Gedikaslan, örümcek kovucu özelliği nedeniyle deve kuşu yumurtalarına olan talebi karşılamakta güçlük çekiyor.

Bu yumurtanın tanesi 150 TL, talebe yetişemiyor
16px
24px
14.09.2015 11:43
ABONE OLgoogle
Kırşehir'de yaklaşık 20 yıldır deve kuşu çiftliği işleten Hacı Gedikaslan, örümcek kovucu özelliği nedeniyle deve kuşu yumurtalarına olan talebi karşılamakta güçlük çekiyor.

Kaman ilçesine bağlı Çağırkan köyünde 20 yıldır deve kuşu yetiştiren 60 yaşındaki Gedikaslan, kuş gribinin yaşandığı yıllarda bitme noktasına gelen deve kuşu işletmeciliğinin son zamanlarda ilgi görmeye başladığını söyledi.

İşletmeyi kurduğunda 150'ye yakın deve kuşu olduğunu belirten Gedikaslan, 2006 yılında yaşanan kuş gribi vakasından sonra sayıyı azalttığını ifade etti.

Deve kuşunun yumurtasının çok değerli olduğunu dile getiren Gedikaslan, çiftliğinde her bir hayvandan iki günde bir yumurta aldığını dile getirdi.

Örümceklerin uzak tuttuğu içinn yumurtalara özellikle seraların ilgi gösterdiğini vurgulayan Gedikaslan, "Mersin ve Antalya yöresindeki seralara yumurta yetiştiremiyorum. Örümcek, deve kuşu yumurtasının olduğu yere gelmediği için özellikle seralardan büyük talep geliyor. Yine bu özelliğinden dolayı camiler ve kışlalar için de deve kuşu yumurtası alınıyor. Kas erimesine iyi geldiğini söyleyerek çiftlikten deve kuşu yumurtası alanlar da var" dedi.

iyatı 100-150 TL arasında değişiyor

Gedikaslan, çiftliğinde deve kuşu yumurtasının tanesini 100 liradan sattığını belirterek, Ankara'da ve değişik illerde 150 liraya kadar alıcı bulunduğunu aktardı.

Ortalama 50 yıl yumurta veriyor

Devekuşunun ömrünün ortalama 70 yıl olduğunu ve 2 yaşından itibaren yumurta vermeye başladığını anlatan Gedikaslan, hayvanın ortalama 50 yıl yumurta verebildiğine dikkati çekti. Gedikaslan, deve kuşunun etinin de çok lezzetli olduğunu dile getirerek, "Bir inekten bir buzağı alınır, iki tane vermez. Koyun nadiren verir ama deve kuşundan 50 tane yavru alınır. Bir yıl da dana gibi olur. O kuştan ortalama 50 kilogram kaliteli et elde edebiliriz. Et verimi çok fazla. Tavuk gibi değil . Kesime gelmiş bir yaşındaki deve kuşundan bonfile kıvamında 50 kilo et alınıyor."

Gedikaslan, artan talebe yetişebilmek için deve kuşu sayısını artırmayı planladığını sözlerine ekledi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde