Bu yalıyı alan Aydın Bolak, kısa sürede iflas etti

Bu yalıyı alan Aydın Bolak, kısa sürede iflas etti

1989'da yalıyı satın alan Aydın Bolak, kısa sürede iflas etti... Sıkıntılar nedeniyle yalıyı elinden çıkardı...

Bu yalıyı alan Aydın Bolak, kısa sürede iflas etti
16px
24px
30.08.2012 12:45
ABONE OLgoogle

1989'da yalıyı satın alan Aydın Bolak, kısa sürede iflas etti... Sıkıntılar nedeniyle yalıyı elinden çıkardı... Yılanlı Yalı'nın eski sahibi olan kardeşlerden ikisi de aniden can verdi

Yılanlı Yalı'nın günümüze ulaşan kısmı, Aşiyan Parkı'na bitişik. 18. yüzyıl sonlarında inşa edildi. İlk sahibi Reisülküttab Mustafa Efendi. Vakti zamanında II. Mahmud kayıkla sahilden geçerken bu yalıyı görüp çok beğendi, hatta satın almak istedi. Mustafa Efendi, konuyu ortak dostları Said Efendi'ye açtı. Said Efendi arkadaşını ve yalısını korumak için yalının yılanlı olduğunu uydurdu. Said Efendi, bu ifadesiyle padişahın yalıyı almasını önledi ama yalının adı da "Yılanlı" olarak günümüze kadar geldi. Yalının günümüzdeki hikayesi de ilginç. Yalı ve çevresindeki arazi üç kardeşe kaldı.

ŞAİBELİ YANGIN

Üç kardeşin de yalıyı yeniden restore edecek paraları olmadığı için yalıyı yazlık olarak kullanmaya başladı. Yalı 1964 yılında çıkan şaibeli bir yangınla tamamen yandı. 1989'da Üç kardeşten biri hissesini zenginlerden Aydın Bolak'a sattı. Aydın Bolak yalıyı tamamen yıktı ve içini beton, dışını ahşap halde yeniden yaptırdı. O yıkıntı yalı kaloriferli bir yalıya dönüştü. Bolak, iki kardeşe ana binanın yanındaki küçük binayı bıraktı. Biraz da arazi verdi. Ancak Bolak'ın iflası yalıyla birlikte hız kazandı. Zor durumda kalan Bolak, hissesini bir başka zengine sattı.

Üç kardeşten ikisi de arka arkaya o yalıda hayatını kaybetti. Diğer kardeş ise hala hayatta ve yalının diğer bölümünde yaşamını sürdürmekte. İşadamı Aydın Bolak'a ait olan yalı, borçları dolayısıyla 2001'de 10 milyon dolar borç karşılığı Albaraka Türk'e geçtiği yazıldı, oysa Bursalı tekstilci bir aileye satıldığı ortaya çıktı.

40 ODALI MÜTHİŞ ESER

YılanlI Yalı'nın en büyük özelliği, kuşkusuz 40 odasının bulunması. Haremi, görkemli havuzu, tezyinatlı çeşmesi, kubbeli taş salonu, Sakal-ı Şerif Dairesi, ciltleri sedef, fildişi, mine ve mücevherle işlenmiş elyazmalarıyla bezeli kütüphanesi, duvarlarındaki nadir 'hat'ları ve koruluklarındaki çamlarıyla Bebek'in kayalık kıyıları üzerinde yükselen Yılanlı Yalı, Boğaz'ın en önemli yapılarından iri olarak gösterilmekte. İstanbul'u ziyaret eden turistlerden bazıları, Yılanlı Yalı'nın önünde objektiflere poz vermeyi ihmal etmez.

Hale Tan/Takvim

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde