Bu teşviklerle istihdam artmaz

Bu teşviklerle istihdam artmaz

Hükümetin istihdamı artırmak için ayakları yere basan bir planı hâlâ yok.

Bu teşviklerle istihdam artmaz
16px
24px
06.12.2019 08:56
ABONE OLgoogle

2018 sonunda yaşanan kur şokundan itibaren hızla gerileyen istihdama karşı hükümet patronlara teşvik vermek dışında herhangi bir adım atmıyor. Bu teşvikler ise işsizliğe çare olmuyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ekim ayında 10,4 milyar liralık yatırım için teşvik belgesi düzenlediklerini açıkladı. Varank, bu teşviklerin hayata geçirilmesi durumunda 23 bin 14 kişiye istihdam sağlanacağını iddia etti. Varank’ın bu hesabına göre işsizliğin çözümü için 2 trilyon liralık teşvik verilmesi gerekiyor. Ekonomist Mustafa Sönmez de verilen teşviklerin hepsinin istihdama dönüşemeyeceğine dikkat çekti.  Ekim ayında 637 kuruluşa 10.4 milyar lira yatırım tutarlı teşvik belgesi verildi

‘Milli Teknoloji Hamlesi’ etiketiyle sosyal medya hesabından açıklama yapan Bakan Varank, “Ekimde 5,5 milyar TL’lik yatırım, tamamlama vizesi aldı. Bu sayede 11 bin 378 ilave istihdam oluştu. Aynı dönemde, yüzde 60’ı imalat sektöründe olmak üzere 10,4 milyar liralık yeni yatırım için teşvik belgesi düzenledik, 23 bin ilave istihdam oluşmasını öngörüyoruz” dedi.Varank, yeni teşvik belgesi düzenlenen yatırımların yüzde 60'ının imalat, yüzde 22'sinin hizmetler, yüzde 14'ünün enerji, yüzde 3'ünün tarım, yüzde 1'inin de madencilik sektöründe faaliyet göstereceğini duyurdu.


Öte yandan ağustos ayı itibariyle resmi işsizlik oranı yüzde 14, işsiz sayısı ise 4 milyon 650 bin. Bu 4 milyon yurttaşın istihdamı için gerekli teşvik ise Varank’ın açıklamasına göre 2 trilyon lira. Rakamlara bakıldığında ‘umut’ denilen teşviklerle işsizliğin çözülemeyeceği dikkat çekiyor.

Yatırımlar 2018 yılı sonundan beri azalıyor. Bu durum bu yıl 3. çeyrekte de devam etti. 3. çeyrekte yatırımlar önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12,6 azaldı.

ZÜĞÜRT TESELLİSİ

BirGün’e konuşan ekonomist Mustafa Sönmez de teşviklerin işsizliğe çare olmadığını vurguladı. Sönmez, “Hükümetler istihdamı artırmak için dönem dönem teşvikler verir. Ancak verilen bu teşviklerin hepsi yatırıma dönüşecek anlamına gelmiyor” dedi. Son bir yılda 1 milyon insanın daha işsiz kaldığına dikkat çeken Sönmez, "Bu bir milyon işsizin işine dönebilmesi için 4 kat daha teşvik verilmesi gerekir” diye konuştu. Sönmez, verilen bu teşvikleri "züğürt tesellisi" olarak niteledi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde