Bu ‘tatlı’ kara siz de ortak olabilirsiniz

Bu ‘tatlı’ kara siz de ortak olabilirsiniz

Hangi marka nerelerde baklavacı açıyor? Franchising ya da bayilik için hangi illerden gelecek taleplere öncelik veriyorlar? Yatırım şartları neler?..

Bu ‘tatlı’ kara siz de ortak olabilirsiniz
16px
24px
12.08.2010 14:34
ABONE OLgoogle

Ersan Çıplak'ın haberi/Para Dergisi

160 tonu İstanbul’da olmak üzere, günde 500 ton baklava üretiyoruz. Eskiden “Başka şubemiz yoktur” diye övünen ünlü baklavacılar bile şube açma yarışına girdi. Artan rekabet, kalite ve hijyenle birlikte markalaşmayı ön plana çıkardı...

BAKLAVACILARIN yüzü gülüyor. Çünkü son yıllarda baklava tüketiminde sürekli artan bir trend var. Bu yıl da ilk aylardan itibaren satışların iyi gittiği belirtiliyor. Önümüzdeki ramazan ayı ve bayramlarsa bu artışın hızlanarak devam edeceğini gösteriyor.

Baklava üreticileri, artık tüketicinin daha bilinçli olduğunu ve “merdiven altı” diye tabir edilen ürünlere ilgi göstermediğini belirtiyor. Köklü baklava üreticileri, artan talebi karşılayabilmek için yeni üretim tesisleri kurup kapasiteyi yükseltme yoluna gidiyor. Bir yandan da sürekli yeni şubeler açarak daha geniş tüketici kitlelerine ulaşmaya çalışıyorlar. Tabii yeni şubelerin tamamını kendileri açmıyorlar. Bayilik ya da franchise vererek, girişimcileri bu “tatlı” kara ortak ediyorlar.
Peki hangi marka nerelerde baklavacı açıyor? Franchising ya da bayilik için hangi illerden gelecek taleplere öncelik veriyorlar? Yatırım şartları neler?..
 
SEYİDOĞLU
30 şube açacak

Geleneksel baklava lezzetinin öncü isimlerinden Seyidoğlu Baklavaları’nda şimdi üçüncü kuşak iş başında. Gaziantepli Habeş Usta tarafından 1952’de İstanbul Laleli’de küçük bir imalathanede faaliyetlerine başlayan Seyidoğlu’nun şimdi 40 şubesi var. 2009 cirosu 12 milyon TL olan şirketin bu yılki ciro beklentisi 15 milyon TL. Şubelerin 15’i şirket tarafından işletilirken 25’i franchising sistemiyle açılmış. Son olarak Halkalı, Mimaroba, Esenyurt ve Zeytinburnu’nda yeni şubeler açan Seyidoğlu Baklavaları, franchising sistemiyle markasını yaygınlaştırmaya devam ediyor.
Seyidoğlu Baklavaları Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Seyidoğlu,”Büyüme planlarımızda şube sayımızın artmasına önem veriyoruz. Önümüzdeki 5 yılda 30 yeni şube daha açacağız” diyor. Yeni şubeler için öncelik yine İstanbul’a veriliyor. Tabii Anadolu’daki gelişmiş illerden gelecek talepler de değerlendirilecek.

Seyidoğlu şubesi açabilmek için öncelikle en az 60 metrekarelik bir dükkan gerekiyor. 60 metrekarelik bir şubenin; franchise giriş bedeli, dekorasyon ve gerekli ekipmanlar dahil toplam yatırım tutarı 250 bin TL. Seyidoğlu, bunun dışında sadece benzin istasyonlarında ekspres şubeler de açıyor. Ortalama 45 metrekare olan bu şubelerden şimdiye kadar 3 tane açılmış. Bu tür şubelerin toplam yatırım tutarı ise 150 bin TL.

Seyidoğlu’nun üretim tesisi İstanbul Beylikdüzü'nde bulunuyor. Serdar Seyidoğlu, “2 bin 400 metrekare kapalı alana sahip olan tesisimizde,  geleneksel üretimimizi teknolojiyle aynı potada eriterek tüketicilerimize sunuyoruz. Bu tesiste günde 2 ton baklava üretiliyor. Ayrıca ortalama 600 kilo da kahvaltılık ürünler üretiyoruz” diyor.
Seyidoğlu Baklavaları’nın yurtdışında da satışları var. Şirket, başta ABD olmak Yunanistan, Ukrayna, Kanada, Arnavutluk, İspanya, Fransa ve Arjantin gibi ülkelere ayda 20 ton civarında baklava ihraç ediyor. Özellikle ABD’deki satışlarını her geçen yıl artıran Seyidoğlu, çoğu New York’ta olmak üzere ABD’deki 400 noktaya baklava satıyor.

Seyidoğlu’nun şerbetli ve sütlü tatlı ürün grupları altında çeşitli ürünleri var. Fıstıklı baklava, cevizli baklava, kuru baklava, kaymaklı baklava, sütlü nuriye, şöbiyet, fırın sütlaç, tavukgöğsü, kazandibi, lokum, kesme, pişmaniye, kestane şekeri, helva ve reçel bunlardan ilk akla gelenler. Şirketin ürün gamında kahvaltılık ürünler, pide, pizza ve ızgara çeşitleri de bulunuyor.
İletişim için telefon: 0212 876 69 69
E-posta: [email protected]
Web: www.seyidoglu.net

DİYAR BURMA
İlk kez franchise verecek

1905’ten bu yana tatlı üreten Diyar Burma’nın halen 8 şubesi var. Bu şubelerin tamamı şirket tarafından işletiliyor. Bu yıl sonuna kadar 3 yeni Diyar Burma şubesi açılacak. İlk kez franchise vermeye hazırlanan şirketin ortaklarından Muhittin Altunhan, “Şimdilik franchise altyapımızı geliştiriyoruz. İlk franchise şubemizi 2011’de açmayı hedefliyoruz” diyor.
Altunhan, Diyar Burma’nın yanı sıra Diyar Lahmacun markasıyla fast food alanında da faaliyet gösterdiklerini belirtiyor. Diyar Lahmacun’un şube sayısı ise 5’e ulaşmış. 2011’de franchising sistemiyle Diyar Lahmacun şubeleri de açılacak.
Telefon: 0216 576 82 75
E-posta: [email protected]
Web: www.diyarburma.com.tr

HACI BOZAN OĞULLARI
250 baklava ustası çalışıyor

Hacı Bozan Oğulları, M. Emin Bozanoğlu tarafından 1948’te Şanlıurfa’da kurulmuş. Şimdi oğulları Ali ve Murad Fehmi Bozanoğlu tarafından yönetilen şirketin şube sayısı 16’ya ulaşmış durumda. Hacı Bozan Oğulları, baklavacının yanı sıra lahmacun restoranları da açıyor.
Hacı Bozan Oğulları’nın ortaklarından Murad Fehmi Bozanoğlu, “2015’e kadar şube sayımızı 45’e çıkarmayı hedefliyoruz. Bunların 15’i baklavacı, 14’ü de fast food tarzı restoran olacak” diyor. Hacı Bozan Oğulları, bu şubeleri sadece İstanbul’da açacak. Bugüne kadar franchising vermeyen şirketin kısa vadede böyle bir planı da bulunmuyor.

Hacı Bozan Oğulları’nın imalathaneleri İstanbul Bahçelievler ve Merter'de bulunuyor. Bu iki tesiste 250 usta çalışıyor. Günde iki kez sterilize edilen ortamlarda üretim yaptıklarını vurgulayan Murad Fehmi Bozanoğlu, “Dededen, babadan alınan meslek terbiyesi ve meslek sırrıyla bugünkü teknolojiyi harmanladık. Hacı Bozan Oğulları olarak sektörde geliştirdiğimiz yeni ürün ve ambalajlarla devamlı olarak kendimizi yeniliyoruz. Bunların arkasında ciddi bir Ar-Ge ekibimiz var” diyor.
Hacı Bozan Oğulları da ABD, Yunanistan ve İspanya’ya baklava satıyor. Şimdilik bu ülkelerdeki satış noktalarına baklava gönderdiklerini belirten Bozanoğlu, “Dış pazarlarda yoğun talep görüyoruz. Önümüzdeki günlerde oralarda da şube açma planlarımız var” diyor.

HACIBEY TATLICILIK
Bir mağazanın maliyeti 70 bin dolar

Gaziantepli Ali Buzul tarafından 1975’te Gaziantep’te kurulan Hacıbey Tatlıcılık, İstanbul’daki ilk şubesini 1980’de Erenköy’de açmış. 50 yıllık çalışma hayatı boyunca helva, lokum, reçel, baklava ve dondurma üretiminde uzmanlaşan Buzul, İstanbul Ticaret Odası tarafından baklava ve dondurma konusunda “bilirkişi” seçilmiş.

Bugün Hacıbey Tatlıcılık’ın tamamı İstanbul’da olmak üzere 7 şubesi var. Bular Erenköy, Çekmeköy, Kartal, Maltepe, Küçükyalı, Ümraniye ve Optimum AVM’de bulunuyor. 2015’e kadar şube sayısını 50’ye çıkarmayı hedefleyen Hacıbey’in sahibi Ali Buzul “Franchising sistemiyle açılacak şubeler için önceliği İstanbul’a vereceğiz. İstanbul dışında Bursa ve İzmit’te de şubeler açacağız. Ardından Ege Bölgesi’ne yayılmayı hedefliyoruz” diyor.

Hacıbey Tatlıcılık Genel Müdürü Osman Buzul ise yatırım koşullarıyla ilgili şu bilgileri veriyor: “Anahtar tesilimi şubeler açıyoruz. Franchise giriş bedeli, dekorasyon ve bu işle ilgili gerekli tüm ekipmanlar dahil 50 metrekarelik bir Hacıbey Tatlıcılık şubesinin toplam yatırım tutarı 70-80 bin dolar arasında değişiyor.”
Hacıbey Tatlıcılık’ın imalathanesi İstanbul Ümraniye’de. 2 bin metrekare kapalı alana sahip bu tesiste, her ürün için ayrı depolama yapılıyor. Baklavalar Gaziantepli ustalar tarafından hazırlanıyor. Bu tesiste günlük olarak baklava, dondurma, sütlü tatlı, yaş pasta ve poğaça gibi 30’un üzerinde tatlı ve dondurma çeşidi üretiliyor. Hacıbey Tatlıcılık, başta baklava ve lokum olmak üzere birçok ürününü Fransa, Almanya ve Yunanistan’a ihraç da ediyor. Bunlar arasında en çok talep görenler fıstıklı baklava, cevizli baklava ve güllü lokummuş.
İletişim için telefon: 0216 313 99 73
E-posta: [email protected]
Web: www.hacibeytatlicilik.com.tr

GÜLLÜOĞLU FARUK GÜLLÜ
Yeni bir konsept hazırlıyor

Türkiye’de baklava deyince ilk akla gelen isimlerden biri kuşkusuz Güllüoğlu ailesidir. Aile üyelerinin bir kısmı butik üretimde kalmayı tercih ederken, babası ve ağabeylerinden ayrılan Faruk Güllü şubeleşme konusunda hızlı adımlar atıyor. İlk şubesini 1993'te İstanbul’da açan Güllüoğlu Faruk Güllü, şimdi 28’i İstanbul’da, diğerleri de Çorlu ve Edirne’de olmak üzere 30 şubeye ulaştı. Şirketin İstanbul Merter’deki üretim tesisi 14 bin metrekare kapalı alana sahip. Güllüoğlu Faruk Güllü şubelerinin tamamı şirket tarafından işletiliyor.

Faruk Güllü, şimdilik detaylarını açıklamak istemediği yeni bir proje üzerinde çalışıyor. Duyumlarımıza göre şirket, baklavanın dışında yeni bir mağaza zinciri kurmaya hazırlanıyor.
Bu arada, birkaç ay önce “Faruk Güllüoğlu İstanbul” markasıyla Şirinevler'de 6 katlı bir mağaza açılmıştı. Faruk Güllü, 550'den fazla çeşide ulaşan ürün yelpazesini ve tüm faaliyetleri tek çatı altında buluşturmak amacıyla Faruk Güllüoğlu İstanbul markasını yarattıklarını belirtiyor. Güllü, “İstanbul'un kültürel zenginliklerini ve değerlerini merkeze alarak tatlı ve mutfak kültürümüzü dünyaya açmayı hedefliyoruz” diyor.

Güllüoğlu Faruk Güllü’nün yurtdışında da 4 şubesi var. Şirket, Almanya’dan Japonya’ya, Birleşik Arap Emirlikleri’nden ABD’ye 32 ülkeye baklava ihracatı da yapıyor.
İletişim için telefon: 0212 637 15 20
E-posta: [email protected] 
www.gulluoglu.com.tr 

Murad Fehmi BOZANOĞLU / Hacı Bozan Oğulları

“İTO’da meslek komitemiz oldu”
Türkiye’de günde ortalama 500 ton baklava üretiliyor. Bunun yaklaşık 160 tonunu İstanbul karşılıyor. Baklava üreticileri ilk kez bu yıl İstanbul Ticaret Odası meslek komitesine girdi. Bu sayede baklava pazarında yıllardır çözülemeyen problemler ve yaşadığımız sorunlara çözüm için faydalı çalışmalar yapma imkanı bulduk.

Serdar SEYİDOĞLU / Seyidoğlu Yönetim Kurulu Başkanı
“Fıstık yerine öğütülmüş bezelye kullananlar var!”

Baklava pazarında standart bir kaliteyi yakalamış, kendine ait mağazaları ve üretim tesisi olan şirket sayısı çok fazla değil. Bu özelliklere sahip az sayıdaki şirketse standartlara uygun malzeme bulmak için yüksek maliyetleri göze alıyor.

Bu işteki en büyük sıkıntı, yüksek hammadde fiyatları. Örneğin, antepfıstığı üretiminde dünyanın sayılı ülkelerinden biri olmamıza rağmen, bu ürünün ticareti adeta karaborsa şeklinde yapılıyor. İyi kalite antepfıstığının fiyatının 45 liralara çıktığı bile oluyor. Hal böyle olunca baklavanın kilosunun 25 liranın altında satılması mümkün değil. Bu fiyatın altında baklava alırken iki kere düşünmek gerekiyor.
Merdiven altı üretim artık küçümsenmeyecek boyutlara ulaştı. Bu tür üretim yapanların, maliyetleri düşürmek için baklavanın içine fıstık yerine öğütülmüş bezelye veya sağlık koşullarına uygun olmayan ürünler kullandıklarını duyuyoruz.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde