Bu sektörde talep patladı! Maceraya var mısın?

Bu sektörde talep patladı! Maceraya var mısın?

Kent yaşamından sıkılan gençler doğa ve macera sporlarına giderek daha fazla ilgi gösteriyor. Ekipmandan aktiviteye pazardaki potansiyel çok yüksek. Yaratıcı fikirlerle piyasaya çıkanların iş yapma olasılığı yüksek…

Bu sektörde talep patladı! Maceraya var mısın?
16px
24px
19.04.2019 12:43
ABONE OLgoogle

Ayşegül Küçükkurt Zor'un haberi

ŞEHİR insanının giderek artan doğa tutkusu, bu alana yönelik hizmetler veren sektörlerin de hızla büyümesine yol açıyor. Doğa ve doğada yapılan macera turizmi dünyada trend haline geldi. Seyahat eden insanların yüzde 15’i macera sporlarını tercih ediyor. Böyle olunca turizmde iddialı birçok ülke macera düşkünü turisti kendisine çekmeye çalışıyor. Türkiye bu konuda şanslı ülkelerin başında geliyor; çünkü macera turizmi için cennet gibi bir coğrafyamız var.

Dünyada turizm sektörü konjonktürel geri çekilmeler dışında yılda ortalama yüzde 4-7 arasında büyürken, doğa ve macera turizminde bu oran yüzde 20’lere çıkıyor.  Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) ve Macera Turizmi ve Ticaret Birliği verilerine göre, doğa türevi turizm hareketlerinin yarattığı büyüklük 400 milyar dolar düzeyinde. Bunun içinde macera segmentinin aldığı pay ise 263 milyar dolar gibi oldukça yüksek bir oranda. Gelişmekte olan ülkeler arasında macera turizminde liderliği Çek Cumhuriyeti korurken, gelişmiş ülkeler arasında İsviçre başı çekiyor.

ABD’deki George Washington Üniversitesi tarafından hazırlanan Macera Turizmi Gelişim Endeksi’ne göre, Türkiye gelişmekte olan 163 ülke arasında 19’uncu sırada yer alıyor. İlgili veriler ile seyahat acenteleri, sivil toplum kuruluşları ve uzmanların notlamasıyla oluşan endekste, sürdürülebilir gelişme stratejisi, güvenlik, sağlık, doğal kaynaklar, kültürel kaynaklar, macera etkinliklerine yönelik kaynaklar, girişimcilik, insani gelişmişlik, turizm altyapısı ve ülke imajı olmak üzere 10 kritere göre sıralama yapılıyor. Rakamlar ve projeksiyonlar, ülkemizde bu konuda gelişmeye son derece açık bir pazar olduğunu ortaya koyuyor.

Para Dergisi olarak, macera sporlarında eğitim veren, turlar düzenleyen ve doğaseverlerin ihtiyacı olan dünyaca ünlü ekipmanların Türkiye distribütörlüğünü yapan firmaları araştırdık…

FENOMEN AIR SPORTS: Eğitimler 1.500-3.000 TL arasında

Fenomen Air Sports’un merkezi Sakarya’da. Firma, yamaç paraşütü, paramotor, acil durumlara müdahale eğitimi gibi konularda eğitim verirken, dünyaca ünlü uçuş ekipmanlarının da Türkiye distribütörlüğünü yapıyor. Sakarya dışında Pamukkale’de de uçuş eğitimleri vermeye başlayan firma, aynı zamanda ulusal ve uluslararası organizasyonlarda da görev alıyor. Firma Sahibi ve Eğitmen Pilotu Abdullah Yıldız, beş farklı yamaç paraşütü markasının Türkiye temsilciliğini yaptıklarını söylüyor.

Tek seferlik yamaç paraşütü uçuş fiyatları Türkiye’de yapılan bölgelere göre 200 TL ile 600 TL arasında değişiyor. Yükseklik ve sunulan servisin kalitesi fiyatta etkili oluyor.  Yamaç paraşütünde başlangıç eğitim fiyatları ise 1.500 TL’den başlıyor 3 bin TL’ye kadar çıkıyor. Eğitim süresi bir haftayı buluyor.

Yıldız, Sakarya-Serdivan’da bulunan Grand Tepe’nin her seviyede eğitim verilebilecek bölge olduğunu söylüyor. Uçuşta kullanılan ekipmanların dayanıklı ve güvenli olması en önemli konu olarak kabul ediliyor. Bir paraşütün ortalama 400 saat uçuş ömrü bulunuyor. Yıldız, yamaç paraşütünün ömrünün 10 sene olduğunu söylüyor ve çok hızlı yıpranan bir malzeme olmadığını belirtiyor. Yamaç paraşütüne yeni başlayan birinin alacağı malzemelerin ortalama fiyatı 3 bin euro’yu buluyor. Yıldız, sadece yamaç paraşütü fiyatının ise 2 bin euro dolayında olduğunu söylüyor.  

Yamaç paraşütü en tehlikeli sporları arasında gösterilse de Yıldız, bu iddianın doğru olmadığını asıl tehlikenin, “Pilotun deneyiminin üzerinde coğrafi ya da meteorolojik şartlarda uçuş denemesidir. Bunu yapmadığınız sürece yamaç paraşütü yolda yürümekten daha tehlikesiz bir spor” olduğunu söylüyor.

NORTSTAR SHOP: Doğaseverlere özel soba

NorthStar Shop’un merkezi Bursa’da. Firma, doğada zaman geçirmeyi seven kişilere hitap eden ürünleri satıyor ve İskandinav ülkelerine ait markaların Türkiye distribütörlüğünü yapıyor. Firma Sahibi İsmail Deniz, üretimi Norveç ve Uzakdoğu’da yapılan G Stove kamp sobasını Türkiye’de getiren tek firma olduklarını söylüyor. Paslanmaz çelikten üretilen ve pek çok fonksiyona sahip olan soba, kolay taşınabilirliği nedeniyle doğaseverler tarafından tercih ediliyor. Türkiye satış fiyatı 2.850 TL olan ürünün su tankı, musluğu ve fırını mevcut.

Kampçılığın kendi içerisinde pek çok branşı olduğunu söyleyen Deniz, glamping adı verilen kamp konseptinde bu tip fonksiyonel sobaların kullanıldığı bilgisini veriyor. Deniz, “Ürünü Türkiye pazarına altı ay önce getirmeye başladık. İlk gelen parti olan 10 adet ürünü bir hafta içinde sattık. Şimdi ikinci partiyi getiriyoruz” diyor.

TANUS ÇADIR: Çadırın her türlüsü var

52 yıldan bu yana çadır sektöründe faaliyet gösteren Tanus Çadır, askeri, afet, kamp ve gölgelendirme çadırları üretiyor. Üretim tesisi Gaziantep’te. Firmanın Ürün Satış Direktörü Halil Keskin, çadırlarında teknik konulara çok dikkat ettiklerini, su iticilik, küflenmezlik gibi özelliklerine çok güvendiklerini söylüyor. Firma çadırın dışında çelik konstrüksiyon ve kumaş gibi ihtiyaç duyulan ürünleri de üretiyor. Keskin, sektör hakkında şunları anlatıyor:

“Ürünlerimizin hepsi yerli. Afrika, Uzakdoğu, Irak, İran, Belçika, Polonya, Fransa’ya ihracatımız var. Sadece Fransa’da 1250 noktada glamping tesisi bulunuyor. Türkiye’de böyle bir tesis henüz yok ama o yöne doğru yaygınlaşan talep olduğu için yakın zamanda kurulabilir.”

Firma, 30 yıldır Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) hangar boyutlarında çadır üretimi yapıyor. Türkiye’de Uluslararası Güvenlik Belgesi’ne sahip tek firma olduklarını iddia eden Keskin, kamp yapmayı sevenler için beş farklı model önerisinde bulunuyor. Taşınması kolay ve ağırlığı 35 kilogram olan kamp çadırlarını Avrupa’da 2 bin 350 euro’ya satılırken Türkiye’de 4 bin 640 TL’ye satışa sunduklarını belirtiyor. “Türkiye’de çadır piyasası zor bir sektör” diyen Keskin, Türkiye ve Ortadoğu’nun en büyük firması olduklarını iddia ediyor.

KUTUPAYISI: Termosların mucidi Stanley

2003 yılında İstanbul Karaköy’de hizmet vermeye başlayan Kutupayısı, dağcılık ve doğa sporlarında ihtiyaç duyulan tüm ürünlerin satışını gerçekleştiriyor. Firmanın sadece bir şubesi var. Online platform üzerinden de ürün satışı gerçekleştiriyor. Ana iş kolu, toptan satış ve marka temsilciliği olan Kutupayısı, Asolo, Lowe, Alpine, Buff, Aladdin, Stanley, Loap, Puhu, Marmot, Masters, ExOfficio, High Peak ve Rab gibi dünya markalarının distribütörlüğünü yapıyor. Firma iki yıl önce Stanley termosların Yunanistan distribütörlüğünü ve İran bölgesi dağıtım haklarını almış.

Doğaseverlerin ve kampçıların tercih ettiği termoslardan biri olan Stanley markasının 10 yıldır Türkiye’deki tek distribütörü olan Kutupayısı, markanın tüm ürünlerini bünyesinde bulunduruyor. Firmanın İş Geliştirme Müdürü Erhan Zihnioğlu, “Vakum izolasyonlu termosların mucidi StanleyDir. Kuruluşu 1913’lere dayanıyor. Sıradan termoslara göre daha pahalıdır çünkü aldığınızda onu ömür boyu kullanacağınızı bilirsiniz. Kullanılan çeliğin kalitesi ve kalınlığı, kendine has dizaynları, uzun süre sıcak-soğuk saklama performansı ve üretim kalitesi ile sıradan termosların çok üstünde özelliklere sahiptir.”

Termosların ömür boyu garantisi mevcut. Zihnioğlu, Stanley termosları arasında en çok tercih edilen modelin 1.9 litre klasik yeşil modeli olduğunu söylüyor. Termosların fiyatları 150 ile 690 TL arasında değişiyor.

İSTANBUL DOĞA SPORLARI KULÜBÜ DERNEĞİ: Günü birlik doğa yürüyüşleri

İstanbul Doğa Sporları Kulübü Derneği, doğayı seven ve yürümekten keyif alan kişilerin bir araya geldiği bir dernek. Kurucu Başkanı Osman Yaşar 22 kişi ile bir araya gelerek 1.5 yıl önce bu derneği kurmuş. “Ticari amaç gütmüyoruz, para kazanma önceliğimiz yok” diyen Yaşar, yönetim kurulundaki herkesin gönüllü olarak çalıştığını söylüyor. Derneğin şu anda federasyondan onaylı üç branşı var. Bunlar dağcılık, orienteering, kamp ve karavan kulübü. Bu branşlarda hem çocuklara hem de yetişkinlere eğitimler veriyor. Ayrıca günübirlik turlar düzenliyorlar. Yaşar, eğitimler hakkında şunları söylüyor:  

“Karavan, Türkiye’de zayıf kalan bir etkinlik türü. Biz çocukları orienteering sporu ile doğaya çekmeye çalışıyoruz. Eğitimlerimizi Belgrad Ormanı’nda yapıyoruz. Herkes katılım sağlayabiliyor. Etkinlik ve eğitimlerimize genellikle bilinçli doğaseverler katılıyor.” 

Doğa yürüyüşü yapmanın pahalı bir spor olmadığını 300-350 TL’ye alınabilecek bir ayakkabı ile bu işin yapılabileceğini söyleyen Yaşar, terletmeyen kumaşlardan yapılan ürünlerin giysi olarak seçilmesi gerektiği uyarısını yapıyor. Türkiye’de kış için en güzel yürüyüş rotasının Kartepe, Yuvacık, Samanlı Dağları olduğunu söyleyen Yaşar, dernek olarak daha çok dere yürüyüşleri etkinlikleri bilgisini veriyor. Derneğin düzenlediği turların ortalama fiyatı 60 ile 90 TL arasında değişiyor.

İSTANBUL ORIENTERING SPOR KULÜBÜ DERNEĞİ

Sadece harita ve pusula

İstanbul Orienteering Spor Kulübü Derneği, Türkiye Orienteering Federasyonu’ndan da (TOF) önce kurulmuş bir kuruluş. Başkanı Ali Çelebi, 20 yıldır bu branş ile uğraşıyor ve ticari amaç gütmeden etkinlik organize ediyor. “Orienteering, 5-6 yaşından başlayarak 100 yaşına kadar yapılabilen bir spor. Bu sporla millilik bursu alarak okuyan çocuklarımız var. Amerika Birleşik Devletleri’nde orienteering bursu veren okul bile bulunuyor” diyen Çelebi, kulübün 200’e yakın lisanslı sporcusu olduğu bilgisini paylaşıyor. TOF’un bünyesinde ise 5 binin üzerinde lisanslı sporcusu var. Kulübün düzenlediği etkinlikler ve aktiviteler spor dalının tanınmasına yardımcı oluyor. Türkiye’nin orienteering sporu için bir cennet olduğunu söyleyen Çelebi, koşulabilir, okunabilir ve engebeli arazilerin tercih edildiğini belirtiyor. Orienteering sporu koşarak yapılmasının yanı sıra dağ bisikleti, kayak gibi dalların eklenmesiyle de icra edilebiliyor. Bu spor için gerekli olan tek şey pusula ve harita. Çelebi, düzenledikleri etkinlikler hakkında şu bilgileri paylaşıyor:

“Orienteering sporunun pek çok çeşidi var. Örneğin patika orienteering’i, engelliler için düzenleniyor. Biz etkinliklerimizi İstanbul Belgrad Ormanı’nda yapıyoruz. Spor için iyi bir ayakkabı ve terletmeyen kumaştan kıyafetlere ihtiyaç var. İleri seviyelerde altında küçük metal çivileri olan ayakkabılar kullanmak gerekiyor. Başka bir ekipmana gerek yok. Yılın 40 haftası etkinlik yapıyoruz. Bu etkinliklere katılım ücretsiz olduğu gibi harita eğitimini de veriyoruz. Sadece katılımcılarda harita bedeli alıyoruz. O da 3 ile 12 TL arasında değişiyor.”

AYIŞIĞI DIVING: 500 TL’ye dalış eğitimi

Ayışığı Diving, yurtiçi ve yurtdışı turları, dalış etkinlikleri ve eğitimleri düzenleyen bir şirket. Merkezi İstanbul Kadıköy’de. Şirketin Ortağı Cumhur Marsan Türklerin dalış için yurtiçinde İzmir, Ayvalık, Foça, Karaburun, Seferihisar, Marmaris, Fethiye, Kaş, Kemer, Mersin’i, yurtdışında ise Mısır Sharm El Sheikh ve Hurghada’yı tercih ettiğini söylüyor. Marsan’a göre dalış teknik olarak pahalı bir spor değil. İlk olarak gerekli eğitimlerin alınması gerektiğini söylerken, dalış yapacakların kendi ekipmanları olmasının önemine vurgu yapıyor.  

 Firmada, kurs ücreti 500 TL. Hafta sonu dalış turlarında konaklama ve ulaşım ücretleri bu fiyata dahil değil. Özellikle İstanbul çıkışlı dalış turlarında Saroz’u tercih ediyorlar. Sebebi ise, hem yakın hem de maliyet açısından ekonomik olması. “Türkiye’de dalış yapılacak en pahalı yerler Kaş ve Bodrum. Kaş’ta 60 kişilik otel bulmak imkanız. Bayram zamanları buralarda aşırı yoğunluk oluyor” diyen Marsan, yurtdışı dalış turları fiyatının ise 3 bin 500 ile 14 bin TL arasında değiştiğini söylüyor.

Dünyada ilk dört arasında

2015 yılında dernek statüsünde faaliyetlerine başlayan Anadolu Yakası Doğa Sporları ve Offroad Kulübü (AYDOFF), dünyada ilk dört arasında yer alan bir offroad aracına imza atmış. Boru şase üzerine tasarlanmış olan aracın tüm malzemeleri ithal. 850 beygir gücünde olan iki sezondur boyunca yarışlara katılan aracın beş şampiyonluğu var. Kulübün kurucusu Kubilay Tüfekçi tarafından dizayn edilen aracın maliyeti 250 bin dolar.

Ege KURT / Decathlon Türkiye Tırmanış ve Dağcılık Ülke Spor Lideri

“Macera sporu yapmak pahalı değil”

Türkiye'de macera sporlarına yönelik artan bir ilgi var. Mağazalarımızın etkinliklerini macera sporlarıyla harmanlayarak zenginleştiriyoruz. Kullanıcılarımızla bir araya gelerek tırmanış, trekking ve kayak gibi sporları deneyimliyoruz. Trekking, kullanıcılarımızın en çok ilgi gösterdiği macera sporlarının başında geliyor. Macera sporu yapmak aslında pahalı değil, fakat lüks ve konfor arayışı ekstra maliyet getirebilir. Trekking yapmak için tek yapmanız gereken doğaya çıkmaktır; turla birlikte gitmek artı bir masraf sayılabilir. Tırmanışa bir kulüple birlikte başladığınızda tek almanız gereken ekipman ayakkabıyken, bireysel bir başlangıç ile ileri seviye ve teknik ürün arayışı maliyeti artırabilir. Firma olarak sporu ulaşılabilir kılmak ve kullanıcılarımıza keşfettirebilmek adına her seviyeye ve bütçeye uygun ürünleri sunmaya çalışıyoruz. Doğru ekipman ve doğru planlamayla tüm macera sporlarında uygun bütçe yakalanabilir. 

Nergis ASLAN / Tureks Uluslararası Fuarcılık Genel Müdürü

“Doğa turizminin payı 400 milyar dolar”

14-17 Şubat tarihleri arasında düzenlediğimiz “Macera Turizmi ve Sporları Fuarı Adventure Turkey” ile Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik. Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (BMDTÖ) verilerine göre, turizm endüstrisi içinde doğa turizminin payı 400 milyar doları bulurken, bunun 263 milyar dolarını macera turistleri harcıyor. Türkiye bu pastadan pay almaya çalışan ülkeler arasında. Ülkemizin macera turizmi ve sporları potansiyeli oldukça yüksek. Fuarımızda yükselen bu alternatif turizm sektöründeki tüm paydaşları bir araya getirdik. Fuara olan ilginin beklenenden fazla olması ise sektörün tahmin edilenden çok daha hızlı gelişmekte olduğunu gösteriyor.

Para Dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde