Bu resimdeki ünlü patronları tanıyabildiniz mi?

Bu resimdeki ünlü patronları tanıyabildiniz mi?

Emirgan'da çay içecek para bulamayan iki kadim dost bugün Türkiye'nin sayılı zenginlerinden

Bu resimdeki ünlü patronları tanıyabildiniz mi?
16px
24px
07.05.2013 04:54
ABONE OLgoogle

Bu özel davete, aile dostlarının yanısıra farklı siyasi partilerden saygın isimler, ünlü işadamları, akademisyenler ve bir grup gazeteci katıldı.

Yer Beşiktaş, Bahçeşehir Üniversitesi...

 Önce bir belgesel gösterimi.

 Giresun'un Piraziz ilçesinde doğmuş bir eğitimcinin sade, bildik, güzel ve derslerle dolu yaşam öyküsü...

 Ekranda 1970'li yıllardan iki genç adamın görüntüleri. Emirgan'da çay içecek para bulamayan iki kadim dost. Haydarpaşa Lisesi'nden yatılı okul arkadaşı...

Ceplerinde eve gidecek paraları bile yoktur. Malatyalı Mehmet Ali Aydınlar, cebindeki son 25 kuruşu Pirazizli Enver Yücel'e verir, "Sen eve bununla git, abinden para al, sonra beni buraya almaya gel" der.


 Cumhuriyet kuşaklarının hikâyeleri birbirine benzer. Zorluklarla dolu günlerden, en üst basamaklara kadar çıkabilmeyi hayal ettiren, bunu yeterince isteyenlere o hedeflere ulaşmayı sağlayan bir rejimin çocuklarıdır onlar. Mehmet Ali Aydınlar'la yolları, sonradan Enver Yücel'in sahibi olacağı Uğur Dersanesi'nde keşisir.

Belgesel herkesi duygulandırdı. Herkes kendi öyküsünü de buldu akıp giden 57 yıllık film şeridinde...
 Sonra ortak bir doğum günü kutlaması yapıldı. Biri eğitimde, diğeri sağlıkta Türkiye'nin zirvesine yükselmiş, rol model olmayı başarmış iki arkadaş pastayı beraber kesti. Elbette ikisi de çok mutluydu, dostlarının yanında gururluydular da...

İşin sırrı 'büyük düşünmek'te...

 Hayal kurabilmekte...

 Ve muhakkak ekip kurmakta, ilişki geliştirmekte, pes etmemekte, çok ama çok çalışmakta... Enver Yücel, "Geldiğimiz noktayı muhafaza etmeye odaklandığımız anda geri sayım başlar, düşüşe geçeriz" derken bu gerçeğin farkında olduğunu gösteriyor.

EĞİTİM SEVDALISI

1970'lerin ilk yarısında iki odalı bir dershaneyle başlayan eğitimcilik serüveninde bugün 200 binin üzerinde öğrenciye ulaşan bir eğitim sevdası... Türkiye'nin dört bir yanına yayılan ve dünyaya açılan bir okullaşma serüveni...

 Gösterilen filmde Aydın Doğan'ın, Enver Yücel'i tanımlayan şu sözleri yer aldı: Eğitimde coğrafi anlamda hem bu kadar yaygın, anaokuludan dershaneye, kolejden üniversiteye kadar bütün alanlarda bu kadar derinlemesine iş yapan ikinci birisi yok.

 Sonra da ekledi: Beni bir tek alanda yenemez, tavla. Her defasında onu yendim.

 Uluslararası çapta ünlü Osmanlı tarihçisi Heath Lowry'un "Enver Yücel çok az sayıdaki tam ve gerçek eğitim girişimcisinden birisidir, onsuz bir dünya düşünemiyorum" sözleri çok duygusal bir hava estirdi.

'ADAM GİBİ ADAM'

Gözleri doluyordu. Pirazizli o çocuğun öyküsünü izlerken, etrafındaki dostlarıyla ve en önemlisi ailesiyle birlikteydi. Bir de kader arkadaşı, doğum günü arkadaşı Mehmet Ali Aydınlar'la birlikte... Katılanlar, kendilerini onun yerine koyuyor, duygu yoğunluğunu paylaşıyorlardı. Enver Hoca siyaset üstü bir isim. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik "O adam gibi adamdır" derken işte bu özelliğine vurgu yapıyordu. Geceye aile fertlerinin yanısıra Süheyl Batum, Celal Adan, Ömer Balıbey gibi siyasiler; Orhan Keçeli, Zülküf Ceylan gibi işadamları katıldı. Gazeteciler Taha Akyol ve  İsmail Küçükkaya ile çok sayıda akademisyen de sürpriz kutlamadaydı.

Taşkın Su/Akşam

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde