Bu kış donacağız! Doğalgaza yüzde 30 zam geliyor

Bu kış donacağız! Doğalgaza yüzde 30 zam geliyor

Artan petrol fiyatlarıyla birlikte Rusya’nın Türkiye’ye sattığı doğalgaz fiyatına yüzde 30 zam geliyor..

Bu kış donacağız! Doğalgaza yüzde 30 zam geliyor
16px
24px
16.07.2018 05:54
ABONE OLgoogle

Şu anda 205 dolara Türkiye’ye sunulan bin metreküplük doğalgazın fiyatındaki artışın ise 55 dolar olarak konuşulduğu, yüzde 30’a yakın zamla yeni tarifenin 260 dolara ulaşacağı haber olmuştu.

Türk ekonomi çevrelerinde çok tartışılan bu haberin ardından 11 Temmuz’da Rusya’dan ilginç bir açıklama geldi. Rusya Ekonomi Bakanlığı, doğalgaz ihracatında bin metreküp için ortalama ihracat fiyatının geçen yıla kıyasla yüzde 24.2 olacağını duyurdu.  Bu zam yolda.. Yüzde 30 zamlanacak! Türkiye’yi sert bir kış bekliyor

Avrupa Hub'ından fazla mı olacak?

Bakanlık tarafından yayımlanan verilere göre, Rusya’nın bu yıl toplam 216,2 milyar metreküp doğalgaz ihraç etmesi bekleniyor. Doğalgaz ihracatında bin metreküp için ortalama fiyatın, 2018’de geçen yıla göre yüzde 24,2’lik artışla 242.6 dolar seviyesine, gelecek yıl ise 268.7 dolara yükselmesi öngörülüyor. Ancak Rusya’nın açıkladığı rakam “küresel” piyasalara yönelik. Herhangi bir hedef ülke veya pazar belirtilmemiş.

Peki Türkiye’ye yönelik artış ne kadar olacak?

Rusya’nın en saygın yayınlarından Kommersant Gazetesi, Türkiye’nin Rus doğalgazı için en uygun fiyatlı müşterilerden biri olduğunu iddia ediyor. Türkiye’ye sunulacak fiyatın Avrupa 'hub'ından daha yüksek olacağını ifade eden Kommersant’ın iddia ettiği yeni zam yüzde 24.2’den daha yüksek olacak. Doğalgaz üretimini 2020'ye kadar yüzde 3 ile 17 seviyesinde arttırmayı planlayan Rusya, artan petrol fiyatlarıyla ekonomisindeki kaybı dengelemek istiyor. Bilindiği üzere Türkiye, 29 milyar metreküplük doğalgaz ithalatıyla Almanya’nın ardından Rusya’nın en büyük ikinci müşterisi. Rusya, en azından Avrupa ile fiyatları dengeleyecekse yüzde 30’a yakın zammın uygulanması daha ağırlık kazanıyor.

Kerim Ülker/Dünya

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde