Bu keçilerin sütü altın değerinde

Bu keçilerin sütü altın değerinde

Bebeklerin beslenmesinde ve dondurma sektöründe tercih edilen keçi sütü, son yıllarda kârlı tarımsal üretimler arasına girdi.

Bu keçilerin sütü altın değerinde
16px
24px
16.10.2013 11:04
ABONE OLgoogle

Anne sütüne en yakın olduğu için bebeklerin beslenmesinde ve dondurma sektöründe tercih edilen keçi sütü, son yıllarda kârlı tarımsal üretimler arasına girdi. Bursa'daki Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde yetiştirilen saanen cinsi keçiler de daha fazla süt elde etmek isteyen çiftçilerin tercihi oldu.

UÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde yetiştirilen saanen İsviçre kökenli saanen cinsi keçilerin dünyada da en çok rağbet gören ırk olduğunu söyleyen UÜ Ziraat Fakültesi Zooteknik Bölümü öğretim görevlisi Dr. Önder Canbolat, bu hayvanların süt verimliliğinin inekler gibi olduğunu belirtti. Öğrencilerin uygulamalarda kullandığı saanen keçilerini üreticilere 400 ile 700 TL arasında sattıklarını söyleyen Dr. Canbolat, "Ülkemizde bulunan saanen keçilerinin yüzde 100 saf olduğu söylenemez. Bizim şu an melezleme ile ürettiğimiz 70 keçimizin kan derecesi yüzde 95. Bu keçiler doğumdan sonra ki 300 gün içersinde, ortalama olarak 4-5 kilo arasında süt veriyorlar. 1.5 yaşında da yavrulamaya başlıyorlar. Çoğunlukla da ikiz doğurabilirler" diye konuştu.

ANNE SÜTÜNE EN YAKINI

Yetişkin keçilerin 50 ile 60 kilo arasında geldiklerini kaydeden Dr. Canbolat, "Özellikle dondurma sektöründe keçi sütü çok tercih ediliyor. Yağ molekülleri küçük olduğu için anne sütüne en yakın süt. Bu yüzden bebeklerin beslenmesinde de kullanılıyor. Keçi sütünün litresi 2 TL den satılıyor. Saanen keçileri günde 4 litre verdiği için günlük 8 TL kazanç sağlıyor. Yem maliyeti de çok düşük. Bu nedenle bu hayvanlar hem daha fazla süt veriyor hemde üreticiye az maliyetle fazla para kazandırıyor" dedi.

HER YEMİN VERİLMEMESİ GEREKLİ

Saanen keçilere özel bakım gerektiğine dikkat çeken Dr. Canbolat, özellikle süt verdiği dönemlerde fabrika yeme ya da eşdeğer vitaminlerin bulunduğu yemlerin verilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye’de çiftçilerin yerli hayvanlara uyguladıkları bakımı yüksek verimli ırklara da uygulama çalıştığı için toplu teleflerin yaşandığını vurgulayan Dr. Canbolat, "1 litre süt veren hayvana verdiğiniz yemi ona yüksek verimi olan hayvanınızı da verirseniz kasaba kesime götürürsünüz. Besinlerin hazırlanmasında ziraat mühendisi ya da zooteknikerlere danışılması gerekli" dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde