Bu işte 'Tatlı' para var!

Bu işte 'Tatlı' para var!

Baklava ve tatlı tüketimi sürekli artıyor. Tanınmış baklava markaları, artan talebi karşılayabilmek için yeni şubeler açıyor.

Bu işte 'Tatlı' para var!
16px
24px
02.03.2013 14:50
ABONE OLgoogle

Baklava ve tatlı tüketimi sürekli artıyor. Tanınmış baklava markaları, artan talebi karşılayabilmek için yeni şubeler açıyor. Ayrıca Osmanlı Tulumbacısı gibi ilk kez franchise vererek “pazarda ben de varım” diyen markalar da var…

UZMANLAR tüketicinin daha bilinçli olduğu ve “merdiven altı” tabir edilen ürünlere eksisi kadar ilgi göstermediği konusunda hem fikir. Artan gelir seviyesi markalı tüketimi artırıyor. İşte bu nedenlerden dolayı markalı baklava ve tatlı tüketimi sürekli artıyor. Eskiden “Başka şubemiz yoktur” diye övünen ünlü baklavacılar bile şube açma yarışına girdiler. Artan rekabet, kalite ve hijyenle birlikte markalaşmayı ön plana çıkardı. Firmalar sürekli yeni şubeler açarak daha geniş tüketici kitlelerine ulaşmaya çalışıyor. Ancak, baklava pazarında standart bir kaliteyi yakalamış, kendine ait mağazaları ve üretim tesisi olan şirket sayısı çok fazla değil. Yani bu alanda hala boşluk var.

Yeni şubeler açan şirketler bunların tamamını kendileri açmıyor. Aralarında bayilik ya da franchise verenler de var. Peki hangi marka nerelerde mağaza açacak? Franchising ya da bayilik için hangi illerden gelecek taleplere öncelik veriliyor? Yatırım şartları neler? Bu soruların yanıtlarını aşağıda bulacaksınız…

SEYİDOĞLU
Franchise bedeli 20 bin TL

Seyidoğlu Baklavaları’nda üçüncü kuşak iş başında. Gaziantepli Habeş Usta tarafından 1952’de İstanbul Laleli’de küçük bir imalathanede faaliyete başlayan Seyidoğlu’nun şimdi 30’u İstanbul’da, 20’si de Anadolu’da (Konya, Kayseri, Bursa, Manisa, Denizli, Antalya, Eskişehir, Muğla, Trabzon, Erzurum, Bayburt, Gümüşhane, Tokat, Malatya, Niğde, Çanakkale, Balıkesir, Kütahya) olmak üzere toplam 50 şubesi var. Bu şubelerin 34’ü franchise. Yurtiçindeki satışlarını bu mağazalar kanalıyla yürüten şirket, yurtdışına da baklava ihraç ediyor. Şirketin Almanya Münih’te deposu var. Buradan Avrupa ülkelerine dağıtım yapılıyor. Seyidoğlu, Avrupa dışında ABD ve Avustralya’ya da baklava gönderiyor.
Seyidoğlu Franchise Koordinatörü Cüneyt Turna, 2013’te franchising sistemiyle yeni şubeler açacaklarını söylüyor. Seyidoğlu, ekspres ve klasik şubeler olmak üzere iki farklı konseptle şube açıyor. Franchise bedelleri ise 20-30 bin TL arasında değişiyor. Yeni şubeler için öncelik yine İstanbul’a veriliyor. Tabii Anadolu’daki gelişmiş illerden gelecek talepler de değerlendirilecek.
Seyidoğlu şubesi açabilmek için öncelikle en az 60 metrekarelik bir dükkan gerekiyor. Seyidoğlu’nun ekspres şubeleri ise ortalama 45 metrekare. Seyidoğlu’nun üretim tesisi İstanbul Beylikdüzü'nde bulunuyor. Bu tesis 2 bin 400 metrekare kapalı alana sahip. Burada günde 5 ton baklava üretilerek iç pazara sunuluyor.
Seyidoğlu’nun şerbetli ve sütlü tatlı ürün grupları altında çeşitli ürünleri var. Fıstıklı, cevizli, kuru, kaymaklı baklavaları, sütlü nuriye, şöbiyet, fırın sütlaç, tavukgöğsü, kazandibi, lokum, kesme, pişmaniye, kestane şekeri, helva ve reçel bunlardan ilk akla gelenler. Şirketin ürün gamında kahvaltılık ürünler, pide, pizza ve ızgara çeşitleri de bulunuyor.
Telefon: 0212 876 69 69
E-posta: [email protected]
Web: seyidoglu.net

BAKLAVACI GÜLLÜOĞLU
Yurtdışında franchise veriyor

Baklavacı Güllüoğlu’nun kökeni 1871 yılına kadar uzanıyor. Ailenin günümüzdeki temsilcilerinden Nejat Güllü, 1996 yılından bu yana Baklavacı Güllüoğlu markasıyla şubeler açıyor. Baklavacı Güllüoğlu’nun İstanbul Kağıthane’deki üretim tesisi 7 bin metrekare kapalı alana sahip. Burada baklava ve su böreğinin yanı sıra pasta, lokum, dondurma, çikolata, yufka, poğaça ve simit üretiliyor. Tesis bünyesindeki Ar-Ge laboratuvarında Avrupa standartlarında ürün geliştirme çalışmaları ve analizler yapılıyor. Tesis, günde beş ton baklava ve iki ton lokum üretme kapasitesine sahip.
Yurtiçinde franchise vermeyen şirket sadece yurtdışı mağazalarını franchising sistemiyle açıyor. Baklavacı Güllüoğlu, yurtdışında büyüme planları doğrultusunda yeni şubeler açmaya devam edecek. Yurtdışı mağazaları için franchise giriş bedeli alınmıyor. Ancak başlangıç yatırım maliyetlerini franchise alan kendisi karşılıyor. Bunun için gerekli yatırım tutarı mağaza büyüklüğüne göre değişiyor.

HACI HASANOĞULLARI
30 şube açacak

Hacı Zeki Aktaş tarafından 1970’te Bursa’da kurulan Hacı Hasanoğulları, 2007 yılından bu yana franchising sistemiyle şubeler açıyor. Şirketin 30 şubesi var. Bunların 20’si franchising sistemiyle açılmış. Firma, 2013’te franchising sistemiyle 30 şube daha açacak. Yeni açılacak şubeler için öncelik İstanbul’da olacak. Bunun yanı sıra Ege ve İç Anadolu Bölgeleri’ndeki illerde de şubeler açılacak. Yeni şubeler açılırken AVM, şehir merkezleri ve gelir seviyesinin yüksek olduğu semtlere öncelik veriliyor. Hacı Hasanoğulları, müşteri ilişkilerinde başarılı, markayı ve işletmeyi ana işi olarak gören, gıda perakendeciliği yapmış işletmecilerle çalışmak istiyor. Franchise adayının gerekli yatırımı yapacak işletme sermayesine sahip olması gerekiyor. Şirket, yatırım şartlarını franchise adaylarıyla yapacağı görüşmelerde açıklıyor.
Telefon: 0224 362 62 34
E-posta: [email protected]
Web: hacihasanogullari.com.tr

FARUK GÜLLÜOĞLU
İlk kez franchise veriyor

Şimdiye kadar sadece kendi mağazalarını açan Faruk Güllüoğlu, kısa bir süre öne franchise vermeye başladı. Şirket en son Beşiktaş’ta bir franchise şubesi açtı. Şirket, 29 olan mağaza sayısını 2015’te 200’e çıkarmayı hedefliyor. Faruk Güllüoğlu’nun “Faruk Güllüoğlu Geleneksel” ve “Faruk Güllüoğlu İstanbul” olmak üzere iki farklı konsepti bulunuyor.
Faruk Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Güllü, “Franchise sistemini geliştirirken bir yıl boyunca profesyonel bir kadro ile çalıştık. Bizden franchise alacakları eğitmek ve geliştirmek için çok iyi bir altyapı kurduk. Bunun yanı sıra üretim hacimlerini ve tesislerimizi de gözden geçirerek iyileştirme yaptık. Ayrıca yeni sevkiyat planları ve programları oluşturduk. Franchising çalışmalarımız kapsamında iş hayatına atılmayı ve güçlü bir marka ile ortak olmayı bekleyen yatırımcılara kazançlı bir fırsat sunuyoruz” diyor. Faruk Güllüoğlu, yıllık bin ton üretim kapasitesine sahip.
Telefon: 0212 451 06 20
E-posta: [email protected]
Web: gulluoglu.com.tr

HACI BOZAN OĞULLARI
250 baklava ustası çalıştırıyor

Hacı Bozan Oğulları, M. Emin Bozanoğlu tarafından 1948’te Şanlıurfa’da kurulmuş. Şimdi oğulları Ali ve Murad Fehmi Bozanoğlu tarafından yönetiliyor. Hacı Bozan Oğulları, baklavanın yanı sıra lahmacun restoranları da açıyor.
Hacı Bozan Oğulları’nın imalathaneleri İstanbul Bahçelievler ve Merter'de bulunuyor. Bu iki tesiste 250 usta çalışıyor. Günde iki kez sterilize edilen ortamlarda üretim yapılıyor. Hacı Bozan Oğulları da ABD, Yunanistan ve İspanya’ya baklava satıyor.

HACIBEY TATLICILIK
Yeni şubeler açıyor

Gaziantepli Ali Buzul tarafından 1975’te Gaziantep’te kurulan Hacıbey Tatlıcılık, İstanbul’daki ilk şubesini 1980’de Erenköy’de açmış. Firma, franchising sistemiyle açılacak şubeler için önceliği İstanbul’a veriyor. İstanbul dışında da gelişmiş illerde şubeler açılacak. Anahtar teslimi şubeler açan Hacıbey Tatlıcılık’ın imalathanesi İstanbul Ümraniye’de. 2 bin metrekare kapalı alana sahip bu tesiste, her ürün için ayrı depolama yapılıyor. Baklavalar Gaziantepli ustalar tarafından hazırlanıyor. Bu tesiste günlük olarak baklava, dondurma, sütlü tatlı, yaş pasta ve poğaça gibi 30’un üzerinde tatlı ve dondurma çeşidi üretiliyor. Hacıbey Tatlıcılık, başta baklava ve lokum olmak üzere birçok ürününü Fransa, Almanya ve Yunanistan’a ihraç ediyor. Bunlar arasında en çok talep görenler fıstıklı baklava, cevizli baklava ve güllü lokum.
Telefon: 0216 313 99 73
E-posta: [email protected]
Web: hacibeytatlicilik.com.tr

Franchise veren tatlı markaları

OSMANLI TULUMBACISI: Özcan ve Orhan Durmaz isimli iki kardeş tarafından İzmit’te kurulan Osmanlı Tulumbacısı, Türkiye genelinde agresif bir şekilde büyüyor. Franchising sistemiyle şubeler açan Osmanlı Tulumbacısı’nın şube sayısı 40’ı geçti. Osmanlı Tulumbacısı’nın franchise giriş bedeli 25 bin TL. Şirket en az 16 metrekarelik dükkanlar açıyor. Bu büyüklükteki bir şubenin yatırım tutarı ise toplam 60 bin TL’yi buluyor. Tulumbayı ballı ve çikolatalı üreterek fark yarattıklarını belirten Osmanlı Tulumbacısı Genel Koordinatörü Özcan Durmaz, “Gölcük'teki imalathanemiz günlük bir buçuk ton tulumba tatlısı üretim kapasitesine sahip” diyor.

TATLICI TOMBAK: Tatlıcı Tombak da franchise sistemi üzerine kurulu ve ağını genişleterek büyüyen bir firma. Franchise için İstanbul ağırlıklı olmak üzere Marmara hedef bölge seçilmiş. 2014 sonuna kadar şube sayısının 100’e çıkarılması hedefleniyor. Yurtdışından da franchise talepleri alan Tatlıcı Tombak, bu konuda birkaç görüşme yapmış bile. Firma, 2014’te ihracata başlamayı, yurtdışına üretim ve şubeleşmeyi içinde barındıracak bir master franchise modeliyle çıkmayı hedefliyor. Küçük ölçekli bir Tatlıcı Tombak şubesi için yatırım maliyeti ve isim hakkı bedeli 60 bin TL olarak belirlenmiş durumda.
E-posta: [email protected]
Web: tombakgida.com.tr

MEŞHUR SAFRANBOLU LOKUMCUSU: Eren Gıda Maddeleri tarafından açılan Meşhur Safranbolu Lokumcusu’nun dördü kendisine ait, biri franchise olmak üzere beş şubesi var. Eren Gıda Satış ve İş Geliştirme Müdürü Harun Baybaş, franchising sistemiyle yeni mağazalar açacaklarını söylüyor. Bunun için İstanbul, Bursa, İzmir ve Antalya’ya öncelik verilecek. Ancak satış potansiyel görülen diğer illerden gelecek tekliflerde değerlendirilecek. Şirket, franchise giriş bedeli istemiyor.
Telefon: 0216 441 10 82
E-posta: [email protected]
Web: safranlokum.com.tr

 Ersan Çıplak/Para Dergisi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde