Bu holdingde gelinler-damatlar çalışamaz!

Bu holdingde gelinler-damatlar çalışamaz!

2 milyar dolarlık cirosuyla Türkiye’nin önde gelen holdinginde ilginç Aile Anayasası...

Bu holdingde gelinler-damatlar çalışamaz!
16px
24px
06.07.2015 04:22
ABONE OLgoogle
Eren Holding, 2 milyar dolar civarındaki cirosunun yanı sıra, Türkiye’nin en ‘gönlü zengin’ gruplarından biri...

Pek çok sektörde Türkiye lideri olan Eren Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren, “Ağabeylerimle aramızda büyük bir sevgi bağı var. Bu bağ ikinci kuşakta da devam ediyor. Aile anayasası da yapıp tedbirlerimizi aldık” dedi.

Eren Holding, 2 milyar dolar civarındaki cirosunun yanı sıra, Türkiye’nin en ‘gönlü zengin’ gruplarından biri…  Memleketleri Bitlis’te gözünüze en çok ailenin ismi çarpıyor. Bir böyle görünen hayır işleri var, bir de görünmeyenler. Tanıklık ettiğim bir tanesini -izniyle- anlatayım.

2011’deki Van depreminin ardından İstanbul’da bazı belediyeler halkın getirdiği yardım malzemelerini toplamış ama koli olmadığı için paketleyip gönderemiyordu. O sıra çöplerden geri dönüşüm malzemesi toplayan çocuklar, buldukları kolileri belediyelere götürmeye başlamıştı. Acil koli ihtiyacı vardı. Bu ihtiyacı Ahmet Eren’e ilettim. Hemen koli gönderileceği söylendi. Sonra gönderilemedi çünkü ellerindeki tüm kolilerde üretim yaptıkları markaların isimleri yazıyordu. O gün ekstradan gece vardiyası yapılıp gerekli koliler üretildi ve ertesi sabah belediyelere teslim edildi. Televizyonlarda palavradan yardım yapanlar boy gösterirken, Ahmet Bey bu yardımın gizli kalması ricasında bulundu.

 Türkiye’de en iyi kurumsallaşan aile şirketlerinden biri sizinki. İşin sırrı ne?

- Borsa başkanı da bizi ziyaret edip halka açılın daveti yapmıştı. Borsaya açılmadan da kurumsallaşmak mümkün. Aile üyeleri bazı tepe karar organlarında var ise de birçok karar profesyonellerin elinde. Bir kişinin her şeye hakim olması mümkün değil. Aile şirketleri hızlı karar alıyor, hızlı büyüyorlar ama orta vadede dağılabiliyor. Türkiye’de de örneği çok. Biz umuyoruz ki kurduğumuz modelle bunun önüne geçtik.

AİLE BAĞI BAŞARIMIZDA ETKİLİ

  Nasıl bir model kurdunuz?

- Ailenin birbirine tutkun olması başarımızda çok etkili oldu. Benim ve ağabeylerim arasında büyük bir sevgi bağı var. Aynı sevgi bağı ikinci jenerasyonda da sürüyor. Bu bizi mutlu ediyor.

  Sauna etkisi olabilir mi?

- Olabilir (Gülüyor). Yetişme tarzının etkisi büyük. Kurduğumuz modelde, şu veya bu şekilde herhangi bir aile kanadı kopmaya giderse geri kalan otomatik olarak devam etme imkanına sahip. Her aile kanadı kendi içinde ayrı. Onların kendi içinde yaşayacağı bir problem de Eren Holding’e yansımıyor.

GELİNLER DAMATLAR ÇALIŞAMAZ

 Aile anayasası gibi bir şey mi bu?

- Ekonomik ve hukuki modelimiz bu. Aile arasında sevgi tam ama geleceği düşünerek tedbirlerimizi de aldık.

 Bazı aile şirketlerinde gelinler-damatlar çalışmaz. Sizde de öyle zannediyorum.

- Evet, bizde de öyle. Ayrıca aynı aile kanadından sadece iki kişi çalışıyor şirkette. Üst sınır getirdik. Benim çekirdek ailemden ben ve kızım (Elif) çalışıyoruz.

 İkinci jenerasyonun adaptasyonunda hiç sıkıntı olmadı diye anlıyorum.   

- Hiç olmadı. Ayrıca onlar bizden çok çok daha iyi eğitimler aldılar. Lisanları daha iyi. Görgüleri -tabii daha çok gezdiler, gördüler- daha iyi. Disiplinli de oldukları için çok katkı sağlıyorlar.

 Tekstil, perakende, çimento, kağıt, enerji, turizm… Pek çok sektör… Yeni bir alan düşünüyor musunuz?

- Şu aşamada yok. Bulunduğumuz sektörlerde çok büyük yatırımlar yaptık. Onların işlediğini görmek istiyoruz önce.

 İkinci jenerasyonun projelerinden memnun musunuz?

Özellikle perakende çok dinamik bir sektör…

- Perakende grubunun başında Mehmet Eren var. Ekledikleri yeni konsept Superstep çok iyi gidiyor. Yurtdışında da mağazalarını açtık.

HOBİ

- İş dışında en çok vakti okumaya ayırıyorum. Türkiye’nin politik ve ekonomik durumunu takip edebilmek için, daha objektif olduğunu düşündüğüm yabancı yazarları okurum.
- Kayaktan çok zevk alırım ama birkaç yıl önce oğluma ve kızıma yetişeceğim derken kaza yaptım. Yüzmeyi ve yürüyüşü hiç ihmal etmem.

KULAĞA KÜPE

- Kararlı olun. Demoralize olmayın. Yılmayın! Aksilikle karşılaşınca teslim olmayın, azmedin, sebat edin.
- İyi ilişkiler çok önemlidir. Kimseyi kırmayın! Günün birinde onlarla birlikte olacağınızı hesaba katın. Hayatta roller çok değişir. Kimin ne olacağını kimse bilemez. Düşen, çıkan çok olur. Herkes için her şey mümkündür.

YETENEK AVI

- Yeteneği ancak birlikte bir süre çalıştıktan sonra anlayabilirsiniz.
- Bir kişinin geçmişi, CV’si önemli bir faktördür. Okulu, dereceleri yeşil karttır. Sonrası çalıştıktan sonra anlaşılır.
-Zamanında MIT mezunu birini işe aldık, uyum sağlayamadı. İyi ilişki kuramayan yetenek iyi bir yetenek değildir.

SOSYAL SORUMLULUK

- Kemal Kılıçdaroğlu, Bitlis’e gittikten sonra bana “Üstat neredeyse şehre ismini vereceksin” dedi.
- Hemşerilerimizi seviyoruz. Onlar da bize teveccüh gösteriyor. Eğitime önem verdik. Eren Üniversitesini kurduk. Pek çok okul, yurt, vs. yaptırdık. Bunlar görünüyor diye paylaşıyorum. Yoksa hayır gizli yapılır. Muhtacı görmezden gelemeyiz.

İŞ HAYAT DENGESİ

- İkinci jenerasyon çok becerikli çıkınca ve profesyonel kadrolar genişleyince iş yükümüz hafifledi.
- Makro konular ve kritik kararlar bende. Geri kalan zamanı ailemle birlikte geçiriyorum. Seyahatlere çıkıyoruz.
- Biraderler ve yeğenlerimle sauna faslımız vardır. Her gün yapmaya çalışırım. Toplantı ve sohbet yaparız.

PİŞMANLIK

- ABD’de okurken gitara heveslenmiştim. Aldım, denedim. Keşke bırakmasaydım. Bir enstrüman çalmak isterdim. Ruh halim daha zengin olurdu kesin. Hem beceremedim hem vakit yoktu. Tenise başladım ve çok devam edemedim.
- İş hayatında pişmanlığım yok. Hiç aklımızda kalan bir iş kolu yok.

BAŞARININ SIRRI

- Disiplinli ve kararlı çalışmak önemli.
- Nobel iktisat ödülü almış psikolog Daniel Kahneman, “Başarıda bir insanın yeteneği önemlidir. Yüksek başarıda yüksek yetenek lazım. Ancak çok büyük başarıda şans lazım” diyor. Tüm liderler için bu böyledir.

SOSYAL MEDYA

- Ben ilgilenmiyorum. Vaktim yok. Ancak e-maillere yetişebiliyorum. Ben bulaşmadım ama çocuklardan, yeğenlerden biliyorum.
- Hatta bizim ikinci jenerasyonun kendi kapalı devre küçük sosyal medyası da var. Whatsapp’tan yazışıyorlar. Bazen ilginç bir  paylaşım olunca bana gösterdikleri de oluyor.

ŞANS

- İnanmış bir kişi “Allahın lütfu” der, çağdaş dille ifade etmek isterseniz “Şans” dersiniz.
- Bazı olayların denk gelmesi, birbirine oturması sizi şanslı veya şanssız kılabilir.
- İnsanlar şanssızlığı kabul eder ama şansı daha zor kabullenir. O sanki başkasına ait bir şeymiş gibidir. Ama her ikisi de var.

Demet Cengiz/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde