Bu baca hangi holdingin kuruluş simgesi?

Bu baca hangi holdingin kuruluş simgesi?

Lüks bir otelin önünde tek başına duran bu baca hangi holdingin kuruluş simgesi..

Bu baca hangi holdingin kuruluş simgesi?
16px
24px
04.02.2013 13:15
ABONE OLgoogle

Adana'da Seyhan nehrinin kenarında HiltonSa'nın önünde dikkat çeken bacanın oldukça ilginç bir hikayesi var.

Geçtiğimiz hafta sonu Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği'nin (ATHİB) davetlisi olarak Adana'ya gittik.  Pamuk diyarı Adana'da ATHİB ilk kez Dokuma Kumaş Yarışması düzenledi. Törene ilgi oldukça yoğundu. Tasarım yarışmasında yarışmacılar, ödüllerini Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in elinden aldılar.

Ancak HiltonSa'nın önündeki bir fabrika bacası dikkatimizden kaçmadı. Öğrendiğimize göre bu fabrika bacası Sabancı Holding kurucusu Hacı Ömer Sabancı'nın Adana'ya kurduğu ilk fabrikanın bacasıymış.

Bossa 1951 yılında Salih Bosna ve Hacı Ömer Sabancı tarafindan kuruldu. Bos(na)-Sa(banci) şeklinde bir kısaltmadan geldigi söylense de "Birlikte Olalım Sanayi Sahasına Atılalim" seklinde bir yazı da fabrikada mevcut.

Hacı Ömer Sabancı'nın Bossa'dan önce çırçır fabrikası, Marsa ve Yagsa isimli tesisleri de bulunmaktaydı. Ancak sıfırdan kurulmuş olması, dönemin koşullarına gore büyüklüğü ve Adana'da o dönemde var olan tesislerin çoğunun yabancı sermaye veya gayrimuslum azınlık tarafindan kurulmuş oldugu göz onüne alındiginda Bossa, Adana sanayisi icin sembolik bir oneme sahip.

Bu yuzden HiltonSa önundeki baca Adana'nin sanayilesmesini temsil eden bir anıt niteligi taşımakta.  Sabancı Ailesi, bacaya gözü gibi bakmakta.

1951 yılında Salih Bosna ve Hacı Ömer Sabancı tarafindan kurulan BosSa'nın eski görüntüsü ve o baca...

Patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde