Bu açılış Ünlüer Et'i bitirdi!

Bu açılış Ünlüer Et'i bitirdi!

Et piyasasının köklü firmalarından Ünlüler Et'in görkemli şekilde açtığı Erzincan'daki Et Tesisi sonu getirdi...

Bu açılış Ünlüer Et'i bitirdi!
16px
24px
08.01.2010 06:53
ABONE OLgoogle

Azalan hayvan sayısı ve yükselen fiyatlar nedeniyle kırmızı alarm durumuna geçilen hayvancılık sektöründe firmalar haciz kıskacında. Et piyasasının köklü firmalarından Ünlüler Et'e kredi sağlayan finans kurumları ve mal tedarik eden firmalar peşi sıra haciz davaları açtı. Bir dönem Et Üreticileri Birliği başkanlığı da yapan Önder Ünlüer ve kardeşi Hüdayi Ünlüer'in Erzincan'da kurduğu dev entegre et tesisi şu anda atıl durumda.

Kuveyt Türk 650 bin dolarlık alacağı için Ünlüer Et aleyhine icra davası açtırırken, Yapı Kredi Faktoring 485 bin TL, Beyaz Et Üreticileri Derneği Başkanı Zuhal Daştan'ın sahibi olduğu Pak Tavukçuluk da 36 bin TL'lik alacağı için icra davası açtırdı. İstanbul ve Gebze'deki icra dairelerinde açılan davalar görülmeye devam ederken Erzincanlı Ünlüer Kardeşlerin sahip olduğu şirketlerdeki hisselere de bir biri ardına ihtiyati haciz kararı konuldu.
 
12 milyon dolarlık tesis atıl kaldı

İstanbul'daki şirketler icra davaları ile boğuşurken, Ünlüer Kardeşlerin 2007'de Erzincan'da kurdukları Ersan Entegre Et Tesisi de atıl durma düştü. Tarım Bakanı Mehdi Eker'in 21 Haziran 2007'de açılışını yaptığı ve 12 milyon dolar harcandığı belirtilen tesiste ilk açılışta 100 kişi çalışırken, şimdilerde çalışan sayısı 6-7 dolayında. Bölgedeki hayvan sahiplerinin, paralarını alamadıkları için, tesiste hayvan kesimi yaptırmadıkları öğrenildi.

Temelleri 26 yıl kadar önce İstanbul'daki küçük bir kasap dükkânına dayanan Ünlüer Et, toptan ve perakende et piyasasının en büyük oyuncularından biriydi. İstanbul'da 12 perakende et satış noktası bulunan Ünlüer, bir dönem Marmara Bölgesi'nde 300 ayrı noktaya toptan et satışı yapıyordu. Şirketin şimdilerde atıl duruma düşen Erzincan'daki entegre tesis Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük entegre tesisi konumunda. Ünlüer kardeşlerin 2003'te açılışını yaptıkları "Ünlüer Gurme" adındaki restoranların müdavimleri arasında, eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, eski Çalışma Bakan Murat Başesgioğlu ve Muhsin Yazıcıoğlu gibi siyasiler bulunuyordu.

Ünlüer Etin Yönetim Kurulu Başkanı Önder Ünlüer bir süredir yurtdışında bulunurken, kardeş Hüdayi Ünlüer ise 9 Ocak 2009'da, Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alındı ve o tarihten bu yana da tutuklu.

Dinçer Gökçe/Referans

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde