Brezilya Türk kumaşını sevdi

Brezilya Türk kumaşını sevdi

Brezilya’nın Sao Paulo kentinde düzenlenen “Premiere Brasil 2012” fuarına katılan Türk firmaları, kumaş ve aksesuarlarını Brezilya pazarına tanıtma imkanı buldu.

Brezilya Türk kumaşını sevdi
16px
24px
18.07.2012 12:35
ABONE OLgoogle

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) tarafından organize edilen milli katılım ile Brezilya’nın Sao Paulo kentinde düzenlenen “Premiere Brasil 2012” fuarına katılan Türk firmaları, kumaş ve aksesuarlarını Brezilya pazarına tanıtma imkanı buldu.

UTİB Başkanı İbrahim Burkay, “ Daha önce firmalar kendi çabalarıyla fuara katılıyorlardı. Milli katılım düzenleyerek, Türk firmalarının kendilerini bu yeni pazarda daha organize biçimde tanıtmalarını sağladık”

Devlet politikası haline gelen 2023 500 milyar dolar ihracat hedefi için dünyanın dört bir yanında yeni pazarlar arayan Türk ihracatçısı; aramızdaki ticaretin geçmiş dönemde futbolcu transferleriyle şekillendiği Brezilya pazarında yer almaya başladı. Yeni pazarlara açılım konusunda öncü birliklerden olan Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB), Temmuz ayı başında Brezilya’nın Sao Paulo kentinde düzenlenen “Premiere Brasil 2012” fuarına milli katılım organize ederek firmaların bu yeni pazarda yer almasını kolaylaştırdı.  Kumaş ve aksesuarları alanında düzenlenen fuarda  baskılı kumaşlar başta olmak üzere Türk kumaşları fuarın yıldızı oldu.

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim BURKAY, yaptığı değerlendirmede, “Dünya ekonomisinin ilgisini toplayan bölgelerden biri olan Latin Amerika’nın kalbi sayılan Brezilya, 21.Yüzyılda yükselişe geçen büyük ülkelerden.   206 milyon nüfusu ve Satın Alma Gücü Paritesine göre 2,3 trilyon doları geçen gayri safi yurt içi hâsılası ile dünyanın en büyük 8.ekonomisi konumunda olan Brezilya, 2011 yılında yaklaşık 250 milyar dolar ihracat ve 220 milyar dolar ithalat gerçekleştirdi. Ayrıca Brezilya, 2011 yılında 4,5 milyar dolar tekstil ve 2 milyar dolar hazır giyim ithalatı yaptı.  Brezilya ve Türkiye arasında halen toplam dış ticarette açık olsa da son beş yıllık döneme baktığımızda Brezilyadan ithalatımız 2 kat artarken ihracatımızı 4 kat artırdık” dedi.

 Bunun Türkiye için çok önemli bir gösterge olduğunu söyleyen Burkay, “Türkiye’nin Brezilya tekstil pazarındaki payı şimdilik az ama son beş yıllık dönemde 10 milyon dolar civarından 80 milyon dolarlara geldiğimizi görüyoruz. Yani tekstil ihracatımız 8 kat arttı. Karşılıklı işbirliği içinde kaydedilen bu gibi gelişmeler bizim için son derece olumlu. Ayrıca uygulanan yüksek oranlı vergilere rağmen bu pazar doygunluk düzeyi açısından Avrupa’dan çok farklı”  diye konuştu.

Geri Dönüşler Başladı

Fuarın ardından geri dönüşlerin yeni yeni başladığını belirten UTİB Başkanı İbrahim Burkay, “ Daha önce firmalar kendi çabalarıyla fuara katılıyorlardı. Milli katılım düzenleyerek, Türk firmalarının kendilerini bu yeni pazarda daha organize biçimde tanıtmalarını sağladık” diye konuştu.  Fuar için özel olarak tasarlanan 18 metrekarelik UTİB  alanında, milli katılımla fuara gelen 13 Türk firmasının her türlü ihtiyacının karşılandığını ifade eden Burkay, “ İlk kez katılan firmalarımız çok önemli iş bağlantıları kurdu. Fuarla ilgili geri dönüşler yeni yeni başladı.  Brezilyalı acentelerle temas eden Türk firmaları oldukça önem verdiğimiz bu pazarda yeni müşterilerle temas etmeyi başardı” dedi. Burkay, UTİB olarak farklı ülkelerde yeni pazarlar için çalışmaları sürdüreceklerini de sözlerine ekledi.

Bürokratik engeller aracı firmaya zorluyor

UTİB Milli Katılımı kapsamında fuara katılan İlay Tekstil AŞ Pazarlama Müdürü Cemil Parlakay ise “Bu ülkeye birkaç senedir gidiyoruz. Hali hazırda bu pazardan beklentimiz kadar satışımız yok ancak Brezilya ve Latin Amerika’nın gelecek vaat ettiğini görüyoruz. İleride bu pazarda genişlemeyi düşünüyoruz. Bu bölgede ihracatçılarımız için iki problem var. Birisi yüksek vergiler diğeri de ithalat ve gümrük mevzuatındaki bürokratik engeller. Her ihracatçının bir aracı firmaya ihtiyacı oluyor. Bununla birlikte Türk ürünlerinin Brezilya ve Latin Amerika pazarında şansı çok yüksek çünkü ülkemiz yüksek kaliteyi sunabiliyor.”dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde