Boyner: ABD seyahatini iptal etmedik

Boyner: ABD seyahatini iptal etmedik

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, planladıkları ABD seyahatini iptal etmediklerini açıkladı

Boyner: ABD seyahatini iptal etmedik
16px
24px
16.03.2010 21:22
ABONE OLgoogle

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, planladıkları ABD seyahatini iptal etmediklerini, ertelediklerini belirterek, "ABD seyahatimiz üzerinde çalışmaya başladık. Ama tarih kesinleşmedi. Gidebileceğimiz en kısa zamanda gideceğiz" dedi.

Boyner, TÜSİAD Yönetim Kurulu ile birlikte AB Komisyonu'nun Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Komiseri Stefan Füle'nin ziyaretinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
TÜSİAD'ın ABD gezisini ertelemesine ilişkin bir soru üzerine Boyner, ABD gezisini, seçildikleri günlerde planladıklarını ve yapılan programda Ermenistan konusunun da yer aldığını, ancak esas konunun bu olmadığını söyledi.

Ümit Boyner, geçtiğimiz hafta, seyahatlerine bir-iki gün kala hem ABD Kongresindeki hem İsveç Parlamentosundaki gelişmelerin yaşandığını hatırlatarak, şöyle devam etti:
"Programımız bu konuya, öne çıkan Ermenistan konusuna göre hazırlanmış bir program olmaktan çok uzaktı. Mesela IMF Başkanı ile toplantı yapacaktık. IMF ile anlaşma olmayacağı ortaya çıktı. Ermenistan konusuyla ilgili gelişmelerde altı doldurulmuş bir söylem geliştirme ihtiyacı doğdu. Böyle bir atmosferde ortalık böyle toz dumanken, açıkçası gittiğimiz programla, konuşacağımız konularla gerekli mesajları ne burada ne orada veremeyeceğimizi gördük."

ABD seyahatini iptal etmediklerini, sadece bir erteleme yaptıklarını ifade eden Boyner, TÜSİAD'ın iş dünyasını temsil eden bir sivil toplum ö rgütü olarak her zaman, özellikle devletler arası ilişkilerin krize girdiği noktalarda diyaloğun sürdürmesi gerektiğini düşündüklerini belirtti.
Boyner, "O anlamda da TÜSİAD'ın hiçbir zaman boykotlara, çözüms üzlüğü öngören veya çözümsüzlüğü körükleyen tavır almalara taraf olması beklenemez. Bizim ne geçmişimizde böyle bir şey var ne de bizim anlayışımızda..." dedi.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Boyner, Washington'a gitmeleri halinde verimli bir seyahat yapmaları gerektiğini ifade ederek, ABD seyahati üzerinde çalışmaya başladıklarını, ancak tarihin kesinleşmediğini, en kısa zamanda gideceklerini bildirdi.

Ümit Boyner, Türkiye'nin dış politikada ne zaman proaktif, inisiyatifi ele alan duruşlar sergilediyse o zaman güç kazandığını vurgulayarak, "O noktada da biz büyükelçilerin çok uzun bir süre burada kalmasını, açıkç ası orada diplomasi yapması gerekirken, yeterli derecede caydırıcı bir önlem olarak görmüyoruz" dedi.

Sivil toplum örgütü olarak ikincil diplomasi yapma görevlerinin de ortaya çıktığına dikkati çeken Boyner, Türkiye'nin tekrar proaktif, yapıcı bir dış politikaya dönmesi gerektiğinin altını çizdi.
Boyner, İsveç'e ilişkin herhangi bir şey yapıp yapmayacaklarına y önelik soruya, "Parlamentolara ve kongreye yönelik birtakım çalışmalar gündeme gelebilir ama zaten şu anda 25'in üzerinde ülke var. Bu bize daha çok şunu gösteriyor; Türkiye'nin çok daha farklı politika izlemesi gerekiyor burada" yanıtını verdi.

Ermenistan'la protokollerin imzalanmasının, TÜSİAD olarak onayladıkları proaktif bir politika olduğunu belirten Boyner, "Açılımlar ve demokratikleşme paketleri, bütünlüklü takip edilmesi gereken, belli sürece programa bağlı politikalardır. Türkiye'nin kendi içinde demokrasi projesini konsolide etmesi açılımları sürekli hale getirmesi lazım" dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde