Böyleydi, böyle oldu! Nun Vakfı'nın imar planını yargı iptal etti ama yine geç kaldı

Böyleydi, böyle oldu! Nun Vakfı'nın imar planını yargı iptal etti ama yine geç kaldı

82 bin metrekarelik alan, İstanbul Kuzey Kesimi Karadeniz Kuşağı Doğal Sit Alanı’nda kalıyor.

Böyleydi, böyle oldu! Nun Vakfı'nın imar planını yargı iptal etti ama yine geç kaldı
16px
24px
09.12.2017 09:11
ABONE OLgoogle

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı, Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın kurduğu Nun Eğitim ve Kültür Vakfı’nın sahibi olduğu ‘Nun Okulları’nın Beykoz’da 2. derece sit alanına yapılmasını sağlayan imar planları iptal edildi.

Mahkeme kararında, park ve dinlenme alanları içine okul yapılamayacağına dikkat çekildi. Beykoz 2. derece sit ve orman içi dinlenme alanında kalan arazi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eliyle imara açılmıştı.   Berat Albayrak yargıya takıldı

Sit alanı görülmedi

TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi, bakanlığın imar planlarına, “arazinin doğal sit alanı sınırları içinde olduğu ve korunması” gerektiğine dikkat çekerek dava açtı. İstanbul 7. İdare Mahkemesi’nde görülen davada hazırlanan bilirkişi raporunda, yeni imar planlarının doğal sit alanı bütünlüğü ele alınmadan yapıldığı belirtildi.  Bakan okul işine girdi, öğrenci aramaya başladı

Mahkeme heyeti, bilirkişi raporuna atıfta bulunarak, planların uygulanması durumunda “telafisi güç sonuçlar” doğuracağını belirterek 13 Temmuz’da imar planlarının yürütmesini durdurdu. Bilirkişi raporlarına itirazları reddeden mahkeme, davayı sonuçlandırdı.

Kararda, alanın “Doğal ve Kırsal Karakteri Korunacak Alanlar” ile “Park ve Dinlenme Alanları” içinde kaldığı ve burada “Özel Eğitim Tesisi” fonksiyonunun yer almasının planlama ilke ve esaslarına aykırı olduğu vurgulandı. Projenin yapılmasını sağlayan büyük ve küçük ölçekli imar planları iptal edildi.

Tahribata yol açtı

Şehir Plancıları Odası kararın ardından yaptığı açıklamada, “Bakanlık tarafından onaylanan ve yargı kararı beklenmeden uygulanan imar planları Beykoz Dereseki’de doğal sit niteliğindeki orman arazisinde ağır tahribata yol açmıştır. Yargı kararlarıyla kanunlara aykırı olduğu tescillenmiş işlemleri tekrarlamakta ısrarcı olan, plan onay yetkisine sahip kamu kurumlarını kamu yararı çerçevesinde davranmaya davet ediyoruz” dedi.

Okul bitti

Okulun inşaatını, 3. havalimanının da inşaatını yapan Kalyon Gayrimenkul Yatırım İştiraki yaptı. Nun Eğitim ve Kültür Vakfı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, kardeşi Serhat Albayrak ve Zirve Holding’in sahibi Ömer Faruk Kalyoncu tarafından 2014 yılında kurulmuştu

Hazal Ocak/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde