Boydak Holding'e el konuldu, aileye ceza yağdı

Boydak Holding'e el konuldu, aileye ceza yağdı

Boydak Holding ile ilgili olarak, 10'uncu kez hakim karşısına çıkarılan, 3'u tutuklu, 9 sanık hakkında karar çıktı.

Boydak Holding'e el konuldu, aileye ceza yağdı
16px
24px
12.07.2018 11:21
ABONE OLgoogle

 

Kayseri'de FETÖ soruşturmasında yargılanan eski Boydak Holding yöneticileri Memduh, Hacı, Şükrü, Erol, Bekir, İlyas ve Mustafa Boydak’a çeşitli oranlarda hapis cezaları verildi. Sanıkların holding ve şirketlerde bulunan hisselerine de el koyma kararı verildi.

Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada tutuksuz yargılanan Mustafa, Bekir, Erol ve İlyas Boydak, Murat Bozdağ ile avukatları hazır bulundu. Sanıklar Memduh, Hacı ve Şükrü Boydak ise tutuklu bulundukları Sincan Cezaevi'nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı.

Tutuksuz sanık Halit Bayhan ise ameliyat olduğu gerekçesiyle duruşmaya gelmedi. 

“BENDEN TERÖRİSTİN T’Sİ ÇIKMAZ”

Mahkeme heyeti tarafından son sözü sorulan sanıklardan Memduh Boydak, devlet ve millet için çalıştığını söyledi. Yaklaşık 3 yıldır tutuklu olduğunu belirten Boydak, "Terör örgütünün ne yöneticisi ne de üyesiyim. Benden teröristin T'si çıkmaz. Tahliyemi ve beraatimi istiyorum" dedi.

“BİLMEDEN SUÇ İŞLEDİĞİM İÇİN PİŞMANIM”

Sanıklardan Şükrü Boydak, 64 yaşında ve hasta olduğunu, daha önce etkin pişmanlıkta bulunarak bildiklerini anlattığını dile getirdi. 

"Bilmeden suç işlediğim için pişmanım" diyen Şükrü Boydak, "Devletimden, milletimden ve Cumhurbaşkanından özür diliyorum. Tahliyemi ve beraatimi istiyorum" ifadelerini kullandı.

HACI BOYDAK SAĞLIK NEDENİYLE TAHLİYESİNİ İSTEMEDİ

Hacı Boydak ise rahatsızlığı bulunmadığını, bu nedenle tahliyesini istemediğini kaydetti. 

Hacı Boydak, "Hayırseverim. Suçsuzum, beraatimi ve tahliyemi istiyorum" diye konuştu. 

Mustafa Boydak da uzun bir süreç yaşandığını, yargılamalarının yaklaşık 2 yıl sürdüğünü belirtti.

Dava dosyasında kendisi aleyhine ifade veren kimsenin bulunmadığına dikkati çeken Boydak, "Uzun dönemdir iş hayatına dönemiyorum. Vicdanınıza göre karar vermenizi istiyorum" şeklinde savunma yaptı.

Diğer sanıklar da suçlamaları kabul etmeyerek beraatlerini istedi.

BOYDAK YÖNETİCİLERİNE HAPİS

Mahkeme heyeti, sanıklardan eski Boydak Holding üst yöneticisi Memduh Boydak'a "silahlı terör örgütü yöneticiliği" suçundan 18 yıl, holdingin eski yöneticileri Mustafa, Bekir, Erol ve İlyas Boydak ile Murat Bozdağ'a "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan 7 yıl 6 ay, holdingin eski yönetim kurulu başkanı Hacı Boydak'a aynı suçtan 11 yıl 10 ay 15 gün, eski holding yöneticisi Şükrü Boydak'a ise aynı suçtan 10 yıl hapis cezası verdi. Heyet, sanık Halit Bayhan'ın ise delil yetersizliğinden beraatine hükmetti.

Mahkeme heyeti ayrıca sanıklar Memduh, Hacı, Şükrü, Mustafa, Bekir, İlyas, Bekir ve Erol Boydak ile Murat Bozdağ'ın, kayyum yetkilerinin devredildiği TMSF tarafından yönetilen holding ve şirketlerde bulunan hisselerinin müsaderesini kararlaştırdı. 

Sanıklardan Memduh, Hacı ve Şükrü Boydak'ın tutuklu yargılandığı 9 sanıklı dava, iş adamları Hamdi Kınaş, Halit Gazezoğlu ve eski ÖSYM Başkanı Ali Demir ile örgütün sözde "il imamı" Sıtkı Baş'ın da aralarında yer aldığı 68 sanığın yargılandığı davadan ayrılmıştı. 

Savcı, mütalaasında, sanıkların Boydak Holding ve bağlı şirketlerinde bulunan hisselerinin ayrı ayrı olmak üzere müsaderesi talebinde bulunmuştu.

BANK ASYA DAVASI KARARLARI

Öte yandan, Bank Asya'ya mali destek verdikleri iddiasıyla yargılanan Boydak holding yöneticileriyle ilgili davada da karar çıktı.

2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen karar duruşmasında, tutuksuz sanıklar Sami, Sema, İbrahim, Ayşe, Mehmet Emin, Merve ve Yusuf Boydak ile avukatları hazır bulundu.

Önceki celse savcının mütalaasında, holdinge bağlı şirketin yönetiminde bulunan Yusuf Boydak'ın Bank Asya'ya yüklü miktarda para yatırması ve etkin pişmanlıkta bulunan Sami Boydak'ın da bu bankaya para yatırması nedeniyle "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan, İbrahim Boydak'ın terör örgütüne yardım etme suçundan cezalandırılmaları, diğer sanıkların ise beraatına karar verilmesini istemesine ilişkin sanıkların savunması alındı. 

Sanıklardan Yusuf Boydak, 24 yıldır İstanbul'da yaşadığını, Kayseri'ye kısa süreli şirket faaliyetleri için geldiğini söyledi.

Bank Asya'ya, Boytaş AŞ'den 3 milyon lira yatırdığı iddiasının doğru olmadığını öne süren Boydak, "Bank Asya'ya para yatırma arzum olsaydı diğer yönetimde olduğum şirketler üzerinden de yatırırdım. Cumhurbaşkanımızın uyarısından sonra Bank Asya'dan rahatsız oldum ve paramı çektim." dedi. 

Örgütün sohbetlerine katıldığını daha önce beyan ettiğini anımsatan Yusuf Boydak, şunları kaydetti: "Düzenli olarak katıldığım iddiaları asılsızdır. 17/25'ten sonra arkadaşlarımla bu toplantılardan rahatsız olduk. 17/25 Aralık'a kadar oturmalara katılanlar, hata payından faydalanırken söz konusu 'Boydak' soyisimi olunca bu gözardı ediliyor. FETÖ kanlı terör örgütü ile irtibatım yoktur. Bilerek veya bilmeyerek bu örgüte katılma isteğim olmamıştır. Hayatım boyunca hiç tasvip etmediğim bir örgütün üyeliği ile suçlanıyorum. Vatanımın, milletimin yanındayım. Ceza alacak olsam da yine seveceğim. Vatan haini şerefsiz FETÖ ile uzaktan yakından hiçbir alakam yoktur. Beraatımı istiyorum."

Sanıklardan Sami Boydak ise hakkındaki iddiaları reddederek, "Bu örgütün dine hizmet ettiğini düşündüğüm için sohbetlerine katıldım. Pişmanım. Hiçbir zaman örgüt üyesi olmadım. Devletime ihanet içerisinde bulunmadım. Beraatımı istiyorum" dedi. 

Diğer sanıklar Sema Boydak, İbrahim Boydak, Ayşe Boydak, Mehmet Emin Boydak ve Merve Boydak da suçsuz olduklarını savunarak beraat talebinde bulundu.

KARAR

Mahkeme heyeti, sanıklardan Yusuf Boydak'a "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 7,5 yıl, etkin pişmanlığı kabul edilen Sami Boydak'a aynı suçtan 3 yıl 1 ay 15 gün, İbrahim Boydak'a ise "bilerek ve isteyerek örgüte yardım etme" suçundan 2 yıl 1 ay hapis cezası verdi. Heyet, diğer 4 sanığın delil yetersizliğinden beraatına hükmetti.

 

HİSSELERİ MÜSAADERE EDİLDİ

Kayyum atanan ve TMSF ile yönetilen  Boydak Holding’in yöneticilerinin hisselerinin müsaderesine karar verildi.

NOT: Müsadere, işlenen bir suç ile ilgili belirli bazı eşya veya kazançların mülkiyetinin devlete aktarılması olarak tanımlanabilir.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde