Borusan Mannesmann, ABD'ye temel attı

Borusan Mannesmann, ABD'ye temel attı

Borusan Mannesmann’ın, ABD’nin Teksas eyaletinde kuracağı kayagazı sondaj borusu üretim tesisinin temeli Houston’da düzenlenen törenle atıldı.

Borusan Mannesmann, ABD'ye temel attı
16px
24px
03.04.2013 15:14
ABONE OLgoogle

Çelik boru sektöründe Avrupa'nın önde gelen üreticileri arasında yer alan Borusan Mannesmann 2015 yılında üretime başlaması planlanan çelik boru üretim tesisi için lokasyon olarak Houston, Teksas'ı seçti. Tesisin temel atma töreni Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve beraberindeki Türk işadamları heyeti ile Teksas Senatörleri ve Teksas Valiliği yetkililerinin katılımıyla Houston'da gerçekleştirildi.

Borusan Mannesmann’ın 2015 yılının başında üretime girmesi planlanan tesisi, ABD’nin özellikle son yıllarda artan kaya gazı üretiminde kullanılan en yeni ve ileri sondaj teknolojisine uygun kalın etli veyüksek mukavemetli boruların üretimini yapabilecek şekilde tasarlandı. Talebinküresel düzeyde en yüksek olduğu Teksas, yatırım alanı olarak seçildi. Tesis, 150milyon dolarlık yatırımla yaklaşık 500 dönüm arazi üzerinde kurulacak ve tamkapasiteye ulaştığında 250 kişiye istihdam olanağı sağlayacak.

Törenekatılan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan şöyle konuştu:

“Borusan bu yatırımla lig değiştiriyor. Çelik sektörünün ve Türkiye'nin yüzünü ağartan biryatırım yapıyor. Türkiye artık eski Türkiye değil, yatırımcısı yurt dışına yatırım yaptığı için üzülen bir ülke değil. Bunun adı, Türkiye'nin bayrağını dünyanın dev ekonomilerine dikmektir. Müşteri ile ürün arasındaki mesafenin sıfıra indiği bir dünya kuruluyor. Borusan bu gerçeği görmüştür. Borusan Mannesmann burada 250 kişilik istihdam yaratacak. 40-50 yıl önce Almanya'yaişçi gönderen Türkiye şimdi gittiği ülkelerde istihdam yaratıyor. Gururduyuyoruz.”

BorusanMannesmann’ın ABD'de demir-çelik endüstrisine yatırım yapan ilk Türk şirketiolduğuna dikkat çeken Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık da,yatırıma ilişkin görüşlerini şöyle ifade etti:

”Toplam ihracatımızın yüzde 40’ı ABD’ye gerçekleştiği için kendimizi bu ülkede yerel üretici olarak konumlandırmamız bizim için stratejik önem taşıyordu. Bu yatırımımızın, tarihi ABD-Türkiye ekonomik ilişkilerinde yeni bir dönemin başlangıcı anlamına geldiğini düşünüyorum ve iki dost ülke arasında serbest ticaret anlaşmasının imzalanmasına yol açmasını temenni ediyorum. Bu yatırımın bir yıldan uzun süren planlama sürecinde Teksas Valiliği’nden büyük destek aldık ve bize olan güvenini gördük. Türkiye’de yaptığımız gibi iş yaratacağız,kalite üreteceğiz, vergilerimizi ödeyeceğiz ve topluma katkıda bulunacağız.  Teksas toplumu için önemli bir değer teşkil edeceğiz.”

Borusan Mannesmann’ın üretim faaliyetlerini genişleterek ABD’nin Teksas eyaletinde Houston’a bağlı Baytown’da çelik boru fabrikası kuracağını belirten TeksasValisi Rick Perry ise, Texas Girişim Fonu’nun (TEF) 1,6 milyon dolarla bu yatırımı desteklediğini açıkladı. Borusan Mannesmann’ın Texas’taki fabrikasının250 kişilik istihdam sağlayacağına dikkat çeken Perry şunları söyledi:

“Teksas; sadece araba, ev ve işyerlerine petrol ve gaz tedariki için enerji üretiminde değil,aynı zamanda yerel sondaj çalışmalarını destekleyen ürün ve iş gücü tedarikindede liderdir. Teksas Girişim Fonu’nunki gibi rekabetçi teşvikler; hem ABD’den hem de dünyanın dört bir yanından yatırımcılar için Teksas’ı cazip kılarak,ABD’de istihdam yaratmalarını ve ülke ekonomimizin daha da güçlenmesini sağlayacaktır.”    

ABD pazarında başarılı yükseliş

Borusan Mannesmann bugüne kadar Türkiye’de, Orta Avrupa ve Kuzey Afrika’da petrol ve doğal gaz boru hattıprojelerine imza attı. Elba Express ve Line 300  doğalgaz boru hattı projeleriyle ABD pazarında prestij kazandı. Son üç yılda da petrol ve doğalgazarama ve çıkarmada kullanılan boruları ABD pazarına ihraç eden en büyük uluslararasıfirmalardan biri haline geldi.

Toplam ihracatının yüzde40’ını ABD’ye gerçekleştiren Borusan Mannesmann, bu ülkeye 2009 yılında 90milyon dolar seviyesinde olan ihracatını, teknik ve ticari atılımlarla, 2012yılında 184 milyon dolara yükseltti. İhracattaki bu önemli artış, BorusanMannesmann için pazarda güçlü bir yerel oyuncu olma stratejisinin bir önhazırlığı oldu. Borusan Mannesmann 503 milyon dolar ihracatla 2012 yılında İstanbul Maden ve Metalİhracatçı Birlikleri’nden birincilik ödülü almıştı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde