Borsadaki düşüşün nedeni Garanti hisseleri mi!

Borsadaki düşüşün nedeni Garanti hisseleri mi!

Borsa endeksi 100 bin puan seviyesinden 91 bin puana kadar sert düşüş kaydetti. Özellikle son iki günde Garanti Bankası hisselerinde yaşanan sert satışlar endeksteki geri çekilmede etkili oldu.

Borsadaki düşüşün nedeni Garanti hisseleri mi!
16px
24px
12.07.2018 09:20
ABONE OLgoogle

Yeni dönemin Başkanı Recep Tayip Erdoğan’ın kabineyi açıklamasından sonra borsada sert satışlar yaşandı. Endeks 100 bin seviyesinden 91 bin puana kadar hızla değer kaybetti.

Uluslararası finans piyasalarının yeni kabineye güvenoyu vermediği yönündeki görüşler, dünya ekonomisinde öne çıkan ticaret savaşları derken olumlu tablo bir anda tersine döndü.

Sermaye piyasaları, uluslararası piyasalardaki yaşanan olumsuz gelişmeler, seçim sonrası oluşan tablo, yeni kabine ve borsanın lokomotif hissesi Garanti Bankası’nda yaşanan sert satışların etkisiyle negatif bir görünümle karşı karşıya kaldı.   Borsada Garanti şoku... Rekor düşüş

Borsa endeksi 100 bin puan seviyesinden 91 bin puana kadar sert düşüş kaydetti. Özellikle son iki günde Garanti Bankası hisselerinde yaşanan sert satışlar endeksteki geri çekilmede etkili oldu. Son iki günde Garanti Bankası hisselerinde yabancı saklama kurumu Merrill Lynch’ten yaklaşık 130 milyon adet hisse satışı gerçekleşti. Ağırlıklı ortalama fiyatları baz alındığında Garanti Bankası hisselerinde yapılan toplam satış miktarı bir milyar liraya ulaştı.  Borsa katliamının adı Merrill Lynch

MERRILL LYNCH NEDEN GARANTİ BANKASI HİSSESİ SATIYOR?

Peki, Merrill Lynch lokomotif hisselerin birçoğunda artı iken neden Garanti Bankası hisselerinde bu kadar yüklü satış yaptı? İki gündür sermaye piyasaları bu soruya yanıt arıyor… Borsagundem.com’un uluslararası kaynaklardan edindiği bilgilere göre, Merrill Lync’in tek bir fonundan yapılan satışlar banka hisselerinin önemli bir kısmını elinde bulunduran Ferit Şahenk’e ait.  Garanti Bankası hisseleri tepetaklak oldu

BORÇ YAPILANDIRMADA ANLAŞMA SAĞLANAMADI İDDİASI

Doğuş Holding nisan ayı başında bankalarla masaya oturmuş ve borç yapılandırması istemişti. Doğuş Holding’in Kamuyu Aydınlatma Platformu’na gönderdiği 2017 yılı bilançosuna göre holdingin bankalara 23.5 milyar liralık borcu bulunuyor. Grubun bankalara 6 milyar dolarlık bir borcu söz konusu. Doğuş Holding’in geçen yıl zararı 2.8 milyar lira. Garanti Bankası’ndaki hisselerini İspanyol ortağı BBVA’ya 3.3 milyar liraya satmıştı.   Doğuş'un 2 milyar euroluk borç yapılandırmasında pürüz: Bankalar uzlaşamıyor

Sermaye piyasaları kulislerine sızan iddialara göre Doğuş Holding borç yapılandırılması konusunda anlaşma sağlayamadı. Bunun üzerine teminattaki hisseler başta olmak üzere grup, himayesindeki hisseleri nakde çevirme kararı aldı.

SATIŞLAR DEVAM EDECEK Mİ?

4.2 milyar sermayesi olan, yıllık 6.8 milyar kar eden, defter değeri yaklaşık 45 milyar lira olan Garanti Bankası hisseleri 30 milyar lira seviyesinden satışa sunuldu. Garanti Bankası hisselerinde iki günde 8.7 lira seviyesinden başlayan satışlar 6.96 liraya kadar devam etti. İki günlük kayıp yüzde 25.   Doğuş'tan Garanti'yle ilgili iddialara açıklama

2001 krizinden sonra Garanti Bankası hisselerinde en büyük kayıp yaşandı. Bu düşüş borsa endeksini de 100 bin seviyesinden 91 bin puan sınırına çekti.

Son dönemde artan faizler nedeniyle borç yapılandırılmasında bankalar ile aynı noktayı yakalayamayan Şahenk’in, nakde çevirebileceği varlıkların başında olan hisselerini sattığı iddia ediliyor.

Yoğun satış yapan fondaki hisselerin miktarının ise 150 milyon adet olduğu ileri sürülüyor. Son iki günde bu fondan yapılan satışların miktarı ise yaklaşık 130 milyon adedi buluyor.

Borsada gözler uluslararası piyasalardan ziyade Garanti Bankası’nda yapılan satışlarda olacak. Söz konusu hisselerde yapılan satışların durması halinde endeksin kayıplarının önemli bir kısmının telafi edeceği belirtiliyor.    

Borsagundem.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde