Borsada en çok değer kaybeden şirketler

Borsada en çok değer kaybeden şirketler

Son üç ayda kendi faaliyetlerinde yaşadığı sıkıntılar nedeniyle borsada yerle bir olan bu şirketlerin dışında Orge ve Trabzonspor da var

Borsada en çok değer kaybeden şirketler
16px
24px
21.04.2013 12:48
ABONE OLgoogle

Son üç ayda kendi faaliyetlerinde yaşadığı sıkıntılar nedeniyle borsada yerle bir olan bu şirketlerin dışında Orge ve Trabzonspor'un hisselerindeki hareketler de dikkat çekici.

‘Beklentilerin alınıp, gerçeklerin satıldığı’ borsada, küçük yatırımcılar için dile getirilen bazı altın kurallar var... Bu kurallarından bazıları, “Tüm birikiminizi tek bir hisseye yatırmayın; Borsada satarken değil, alırken kazanırsınız; Küçük yatırımcı olarak kendinizi büyük bir trader sanmayınız; Seans salonlarında yer almaktan uzak durun; Herkesin bildiği sır değildir; Herkes aynı fikirde olursa, kimse para kazanamaz. Piyasaların işleyiş sistemini iyi kavramak lazım; bazıları yanlış ve tersini düşünecek ki, bazıları para kazanabilsin. Sermaye piyasalarında, herkes aynı anda para kazanamaz...” Bu ve bunun gibi birçok tavsiyeye rağmen, bazı hisse senetlerinde yaşanan sert hareketler karşısında birçok yatırımcı çaresiz kalır.

Durdurulamayan düşüş

Borsada son dönemde bazı hisse senetlerinde yaşanan hareketler yatırımcıları şaşkına çevirdi. Mango Gıda, Ran Lojistik, Şeker Piliç ve Goldaş, finansal açıdan sıkıntıya girdi. Goldaş borsadan atılırken, şirketin 2008’de 700 milyon lira civarında olan piyasa değeri 40 milyon liralara kadar indi. Şeker Piliç ve Ran Lojistik’te faaliyetler dururken, Mango Gıda’da kayyumlar işbaşı yaptı.

Son üç ayda kendi faaliyetlerinde yaşadığı sıkıntılar nedeniyle borsada yerle bir olan bu şirketlerin dışında Orge ve Trabzonspor’un hisselerindeki hareketler de dikkat çekiciydi. 

-%66
ŞEKER PİLİÇ:
Türkiye ’nin köklü şirketlerinden olan Şeker Piliç’te yaşanan gelişmeler yatırımcılar için tam bir hayal kırıklığı oldu. 17 Ocak’ta Torunlar Gıda ile hisse satış görüşmelerine başlandığı, 25 Ocak’ta ise alacaklılar tarafından başlatılan icra ve haciz işlemleri nedeniyle Torunlar’la görüşmelerin sonlandırıldığı bildirildi. Şirket 28 Ocak’ta üretim ve satışını durdurdu. Daha sonra Banvit’le görüşmelere başlayan şirket burdan da sonuç alamadı. Tüm bu gelişmelerin etkisiyle şirketin 18 Ocak’ta 2.28 TL olan hisse fiyatı yüzde 66 gerileyerek 0.77 liraya düştü.

-%68
 RAN LOJİSTİK
: Son dönemde yatırımcılarda şok etkisi yaratan hisselerden bir diğeri Ran Lojistik... Depoculuk/antrepoculuk faaliyetlerini durduran şirketin personel sayısı 6’ya düştü. Şirketin yurtiçi taşımacılık dışında heçbir faaliyeti kalmadı. Gözaltı Pazarı’nda işlem gören Ran Lojistik hisselerinin fiyatı ise 0.18 TL’ye kadar geriledi. Şirketin hisseleri 10 Mart 2010’da 3.12 liraydı. O tarihten bu yana yaşanan düşüş yüzde 95’e ulaştı. Şirket hisselerinde 4 Şubat 2013’ten sonra yaşanan kayıp ise yüzde 68 oldu.

-%65
 MANGO GIDA:
2010 ve 2011 yıllarındaki hızlı ciro büyümesi ve kısa vadeli borçlarla yapılan paketleme tesisi yatırımlarının verimsizliği şirkete pahalıya maloldu. Varlık satışı ve küçülmeye karar veren şirket haciz, icra ödeme emirleri ve ihtarnamalere karşı faaliyetlerini koruyabilmek için mahkemeden muhafaza tedbir kararı aldı. 22 Şubat’ta ise kayyımlar şirkette görev başladı. 2011’de halka açılan şirketin hisseleri son 1 yılda yüzde 84, yılbaşından bu yana yüzde 60, son üç ayda yüzde 65 değer kaybetti.

-%50
 GOLDAŞ:
Fransız bankası Societe Generale ile devam eden ticari ihtilaf davası, Türkiye’nin halka açılan ilk mücevher firması Goldaş Kuyumculuk’un borsa macerasını bitirdi. Yurtdışı diğer tedarikçiler de şirkete iflas davaları açtı. Önce Gözaltı Pazarı’na alınan şirketin hisseleri bir haftada yüzde 50 düştü. Şirket daha sonra borsa kotundan çıkarıldı. Goldaş’ın 2008 sonunda 3.6 TL olan hisseleri 0.21 TL’ye indi. Şirketin değeri 700 milyon liralardan 45 milyon liraya düştü.

-%53
 TRABZONSPOR
: Süper Lig ’de tarihinin en kötü sezonlarından birini yaşayan Trabzonspor’un hisseleri son üç ayda yüzde 52,7 değer kaybetti. Trabsonspor’un hisseleri 21 Ocak 2011’den bu yana ise yüzde 80 değer kaybetti. Trabzonspor’un hisselerinde yaşanan sert düşüşte takımın aydığı başarısız sonuçların yanı sıra, kulübün gerçekleştirdiği hisse satışları da etkili oldu. Kulüp 11 Şubat’tan bu yana şirketin yaklaşık yüzde 15’ini borsada sattı.

-%83
 ORGE ENERJİ
: Son dönemde yatırımcıların en fazla dikkatini çeken hisse ise Orge Enerji... Geçen yılın mayıs ayında halka açılan şirketin hisseleri 15 Mayıs 2012-28 Mart 2013 tarihleri arasında yüzde 817 yükselerek 30 liraya çıktı. Fakat bu çıkışın inişi de oldukça sert oldu. Zira hisse 28 Mart’tan bu yana yüzde 83 düşerek 5.06 liraya kadar geriledi. Sermayesi ve halka açıklık oranının düşük olması hissedeki sert hareketlerde belirleciyici oldu. Şirket hisselerinde son dönemde Panama merkezli bir fonun da satış yapıp payını sıfırladığı dikkat çekti.

Oktay Özdabakoğlu/Radikal

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde